Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
Rememorant Josep Carner

Exili

Príncep dels poetes

Capdavanter del noucentisme


dilluns, 10 de desembre de 2007
Aquest mes de desembre fa cinquanta anys de la publicació de 'Poesia', volum fonamental de les lletres catalanes contemporànies. L'autor, Josep Carner (Barcelona 1884 - Brussel·les 1970), el 'príncep dels poetes', hi llegà la seva poètica, després d'haver-la sotmesa a una profunda revisió.

L'edició de 'Poesia', amb tretze seccions i gairebé nou-cents poemes, anà a càrrec de l'Editorial Selecta. Trenta-cinc anys després, el 1992, Quaderns Crema en féu una altra, i ara se n'acaba d'enllestir una tercera a cura de Jaume Coll, director de l'Edició Crítica de l'Obra de Carner (ECOC). El primer volum d'aquesta nova edició és previst que vegi la llum la primavera vinent a Edicions 62.

Arran del cinquantè aniversari de 'Poesia', es fan a la Biblioteca de Catalunya tres sessions (dies 4, 11 i 18 de desembre) dedicades a aquesta obra cabdal de Carner, amb participació de tretze escriptors, un per cada secció.

Naturalment, la idea és de reivindicar la lírica d'en Carner, que també va conrear la narrativa, el conte infantil, el teatre i el periodisme, gèneres amb què contribuí a renovar i enriquir la nostra llengua, com també hi contribuïren les traduccions que féu d'autors com Charles Dickens, William Shakespeare, Mark Twain i Daniel Defoe.
  • ! Actualització el 10/12/2007 a les 08:00

Exili


+ Retrat de Josep Carner.
Escriptor precoç, Josep Carner Puig-Oriol publicà els primers escrits als dotze anys, i als quinze ja fou guardonat als Jocs Florals de Barcelona. Comunicatiu, irònic (la ironia és un element cabdal de la seva obra) i amb aparença de dandi, es llicencià en dret i en filosofia i lletres, abans d'emprendre la carrera diplomàtica, que el dugué per mig món: Gènova, San José de Costa Rica, Beirut, París, Brussel·les... Fidel a la Segona República, el daltabaix de la guerra i la dictadura subsegüent convertiren la seva expatriació temporal en exili permanent. Morí el 1970 a Brussel·les, on s'havia establert, poc temps després d'una breu visita a Catalunya.

Príncep dels poetes


+ Detall de la coberta de 'Nabí'.
Dotat d'un domini excepcional de la llengua, Josep Carner fou conegut pels seus contemporanis com el príncep dels poetes; un do naturalment reflectit en la seva obra, tant si és de tema amorós com satíric, tant si toca el paisatge com la pàtria. Destaquem-ne dos títols: 'Nabí', poema narratiu centrat en la història del profeta bíblic Jonàs; i 'Els fruits saborosos', llibre de versos que contribuí a il·luminar el noucentisme.

Capdavanter del noucentisme


+ El llibre 'Els fruits saborosos' contribuí a il·luminar el moviment noucentista.
En efecte, la publicació, el 1906, de 'Els fruits saborosos' i el començament del 'Glosari' d'Eugeni d'Ors obriren el moviment noucentista, que bo i reivindicant la civilització mediterrània i els autors clàssics, pretenia de modernitzar i europeïtzar el país. Lligat als interessos de la puixant burgesia catalana, el noucentisme tingué una notòria projecció política, concretada en la figura d'Enric Prat de la Riba, president de la Mancomunitat de Catalunya, entitat política migrada de recursos que, això no obstant, dugué a terme una gran obra de govern.

MATERIALS

QUE HO SABIES?

  • Josep Carner col·laborà activament amb Pompeu Fabra en l'afaiçonament del català modern.
  • Articulista del diari La Veu de Catalunya, Carner emprà un fum de pseudònims, entre els quals Bellafila i Caliban.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua