Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
Setmana laboral de seixanta hores?

El perquè de l'aprovació de la nova directiva

Si s'aplica en uns països i en uns altres no...

Model europeu i moviment obrer


dilluns, 23 de juny de 2008
Aquest mes de juny els ministres de Treball de la Unió Europea (UE) han aprovat una directiva que ha rebut força crítiques, i això que encara ha de rebre el vist-i-plau del Parlament Europeu. Entre més coses, aquesta directiva permet d'augmentar a seixanta les hores de feina setmanals. La normativa vigent n'estableix quaranta-vuit.

L'acord dels ministres de Treball estipula que el màxim d'hores és de seixanta, si bé, en alguns casos (el dels metges, posem per cas) pot ésser de seixanta-cinc. També preconitza que el treballador té la llibertat de triar la durada de la jornada, al marge de la negociació col·lectiva entre sindicats (representants dels treballadors) i empresaris.

Però molts, començant pels sindicats, veuen amb malfiança aquesta teòrica llibertat. Diuen que, a la pràctica, no farà sinó afeblir la posició del treballador, que es pot veure abocat a haver d'acceptar les condicions de l'empresari i a fer més hores que no voldria.

La Comissió Europea, en canvi, argumenta que aquesta directiva combina la protecció dels drets dels treballadors amb la flexibilitat que demana la mundialització (globalització).
  • ! Actualització el 23/06/2008 a les 07:35

El perquè de l'aprovació de la nova directiva


+ Nicolas Sarkozy i Silvio Berlusconi.
Les noves condicions establertes ja eren norma a la Gran Bretanya, però no a la resta de la Unió Europea, si bé ja feia temps que hom parlava d'ampliar les hores de feina setmanals. Que s'hagin aprovat ara s'atribueix (els experts hi coincideixen) als nous aires que bufen a França i a Itàlia, països capitanejats respectivament per Nicolas Sarkozy i Silvio Berlusconi, tots dos partidaris de més flexibilitat econòmica. La posició del govern d'aquest dos països, molt poblats, ha permès de tirar endavant la nova directiva, aprovada per majoria qualificada (Bèlgica, Espanya, Grècia, Hongria i Xipre s'han abstingut).

Si s'aplica en uns països i en uns altres no...


+ Mapa de la Unió Europea.
Segons els crítics, si passa el sedàs del Parlament Europeu, la nova directiva pot tenir conseqüències negatives allà on no s'apliqui i tot. La tesi és la següent: els països que no l'apliquin poden perdre competitivitat respecte dels països que l'apliquin (encara que la competitivitat no depèn únicament del nombre d'hores treballades, sinó, també, de la manera de treballar); i això, pot afavorir el fenomen de la deslocalització: que hi hagi empreses que se'n vagin per augmentar els guanys, amb la consegüent pèrdua de llocs de feina.

Model europeu i moviment obrer


+ Els tres vuits, una reivindicació històrica del moviment obrer.
Aquests últims dies s'ha dit que la nova directiva era del tot contrària a l'anomenat model social europeu, tingut pel més favorable als treballadors (més que no l'americà). Aquest model s'afermà i es generalitzà a partir de la fi de la Segona Guerra Mundial (1939-1945) i després d'anys i panys de lluita del moviment obrer. Una reivindicació bàsica dels obrers era l'establiment de la jornada de vuit hores (quaranta-vuit de setmanals, i, després, quaranta), progressivament atesa durant el segle XX.

MATERIALS

QUE HO SABIES?

  • Una de les principals crítiques a l'ampliació de la jornada laboral proposada és que dificulta encara més la conciliació de la vida laboral i la vida familiar.
  • El 1919, el mateix any d'haver-se constituït, l'Organització Internacional del Treball (OIT), agència especialitzada de l'ONU, va adoptar el conveni que fixava la jornada de vuit hores i la setmana laboral de quaranta-vuit.
  • Segons un estudi d'aquesta organització, publicat ara fa un any, al món hi ha devers sis-cents catorze milions de treballadors (un de cada cinc) que fan més de quaranta-vuit hores la setmana.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Com és que treballem tant?: vídeo de l'Organització Internacional del Treball.
'Fes l'orni': campanya contra l'ampliació del temps de treball.
La valoració de Manel Camós, director de la Representació de la Comissió Europea a Barcelona.
Sobre la festa del Primer de Maig.
I també...
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua