| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | divendres, 29 de març de 2024


dijous, 19 de juny de 2008
>

La UE i la jornada laboral de 48 hores setmanals



MANEL CAMÓS, DIRECTOR DE LA REPRESENTACIÓ DE LA COMISSIÓ EUROPEA A BARCELONA..

La setmana passada els 27 ministres de Treball de la UE van arribar a un acord sobre la directiva d'ordenació del temps de treball. La Comissió Europea es va mostrar molt satisfeta perquè la decisió significa un pas endavant pels drets dels treballadors europeus i potencia el diàleg social. Tanmateix, alguns comentaris apareguts en mitjans catalans i espanyols presenten aquest compromís com un pas enrere, sovint basant-se en informacions errònies o, si més no, esbiaixades. Alguns han malinterpretat l'acord tot dient que suposaria l'augment de la jornada laboral fins a 60 o 65 hores setmanals. Res més lluny de la realitat. Altres semblen suggerir que es tractaria d'una nova regla inventada i decidida per «Brussel·les», quan el text fou votat pels ministres de Treball dels 27 estats membres –de tots els signes polítics– i cap d'ells no s'hi va oposar!

Amb aquesta nova directiva, la jornada laboral continuarà estant limitada a un màxim de 48 hores setmanals a tot Europa. I si alguns estats membres volen establir un màxim per sota d'aquest sostre, ho podran fer sense cap objecció ni de la Comissió Europea ni dels seus socis. Per tant, cap treballador no podrà ser obligat a treballar més enllà d'aquest màxim estatal. El que fa la directiva és establir un temps màxim de jornada laboral per a aquelles professions que, per la seva naturalesa, poden presentar jornades més llargues d'allò establert (professionals de la sanitat pública o de la seguretat, treballadors de la indústria, etc.) o períodes intermitents de més intensitat de feina. D'aquesta manera, aquests treballadors, individualment, podran sol·licitar quedar al marge del màxim de 48 hores setmanals, sempre en cas que el seu estat prevegi aquesta possibilitat, per mitjà d'una legislació específica o per mitjà d'un acord dels agents socials. Així s'assegura que, en tot moment, la decisió romandrà en mans de cadascun dels estats membres i dels treballadors.

Per oferir més garanties al treballador i evitar que sigui forçat a signar la clàusula d'exempció del límit laboral de 48 hores per setmana, aquesta clàusula no es podrà signar durant el primer mes de contracte. A més, els ocupadors estaran obligats a registrar les hores treballades pels treballadors signants de la clàusula d'exempció.

Fins ara, no hi havia cap límit màxim de jornada laboral per als treballadors que acceptessin treballar més de 48 hores a la setmana. Amb la nova directiva, s'estableix un màxim de 60 hores a tota la Unió Europea, i això durant un període màxim de tres mesos.

Sense dubte, aquestes són bones notícies per als treballadors i les treballadores de la UE. Per aquesta raó, cap dels 27 estats membres va votar-hi en contra.


Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.