Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
Esquerrans

Cervell: els hemisferis dret i esquerre

Esquerrans cèlebres

Genis del futbol


dijous, 17 d'abril de 2008
Hom els ha anomenats l'última minoria negligida. Són els esquerrans, és a dir, aquells que se serveixen millor de la mà esquerra que no de la dreta. Són el 13% de la població mundial, quatre vegades més que no fa cent anys.

Aquest increment és esmentat a l'estudi 'Right Hand, Left Hand', publicat el 2002 pel professor de la University College de Londres, Chris McManus, i es relaciona amb l'abandonament definitiu de la pràctica escolar (antipedagògica i contraproduent) de forçar els esquerrans a escriure amb la mà dreta (i, de manera general, amb la fi de prejudicis ancestrals, que la ciència s'ha encarregat de desacreditar).

Les causes de la tendència a usar la mà i el peu esquerres han originat molt debat i algunes tesis. De tota manera, sembla clar que el factor genètic hi té molt a veure, i encara no fa un any un equip d'investigadors de la Universitat d'Oxford va identificar un gen que podria afavorir aquesta tendència: l'LRRTM1.

Tot amb tot, el món en què vivim és pensat per a la majoria: els dretans (també hi ha els ambidextres, que empren indistintament totes dues mans). És per això que ja han començat a proliferar les botigues específicament adreçades als esquerrans, que hi poden adquirir tot d'objectes adaptats a llurs necessitats: material escolar i d'oficina, estris domèstics...

Cervell: els hemisferis dret i esquerre


+ El sentit musical s'associa a l'hemisferi dret.
El cervell és format per dues meitats simètriques: l'hemisferi dret i l'hemisferi esquerre. Simplificant, podem dir que l'hemisferi dret controla la part esquerra del cos, i l'hemisferi esquerre, la part dreta. Doncs bé, tradicionalment l'hemisferi dret (dominant, doncs, entre els esquerrans) s'ha associat a la creativitat, a les emocions i al sentit musical i artístic..., i l'hemisferi esquerre, al pensament lògic i a la destresa en els camps matemàtic i científic.

Esquerrans cèlebres


+ Picasso pintava amb la mà esquerra.
A la llista d'esquerrans famosos figuren els noms dels artistes Leonardo da Vinci, Miquel Àngel, Raffaello, Peter Paulus Rubens i Pablo Picasso; dels músics Ludwig van Beethoven, Wolfgang Amadeus Mozart, Robert Schumann, Pau Casals i Bob Dylan; dels actors Charles Chaplin, Fred Astaire, Cary Grant, Greta Garbo, Steve McQueen, Marilyn Monroe, Robert De Niro, Nicole Kidman i Julia Roberts; dels polítics Mohandas Gandhi, Winston Churchill, Ronald Reagan, Fidel Castro i Bill Clinton...

Genis del futbol


+ Maradona, en l'etapa al FC Barcelona.
Naturalment, també és nombrosa la llista d'esportistes esquerrans famosos, i particularment selecta la dels futbolistes: Pelé, Johan Cruyff i Diego Armando Maradona, considerats tres dels millors jugadors de tots els temps. També és esquerrà l'argentí i blau-grana Leo Messi, que, amb sols vint anys, és vist com el successor natural del seu compatriota Maradona.

MATERIALS

QUE HO SABIES?

  • Hi ha més esquerrans homes que no pas dones (proporció de cinc a quatre).
  • L'esquerrà Leonardo da Vinci, prototip d'home del Renaixement, escrivia de dreta a esquerra, cosa no gens habitual.
  • Albert Einstein, un dels genis científics més grans del tots els temps, era esquerrà.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Esquerrans famosos: identifica'ls.
Explora el geni de Leonardo.
Productes per a esquerrans.
El tennista Rafel Nadal, esquerrà i número dos del món.
I també...
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua