Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
Josep M. Espinàs i l'ofici d'escriure

'El meu ofici': desfent tòpics

Un tast

Sis escriptors vists per Espinàs


dilluns, 31 de març de 2008
Josep M. Espinàs, un dels escriptors més llegits de la literatura catalana actual, acaba de publicar 'El meu ofici' (Edicions la Campana), un conjunt de reflexions sobre la feina d'escriure, de to amè i irònic.

Espinàs parla de la influència dels escriptors; de si han d'escriure poc o molt; de si són abnegats pel fet d'escriure en català; de si els llibres tenen propietats guaridores; de la crítica literària, dels editors; del perquè de les faltes d'ortografia...

'El meu ofici' és el vuitanta-dosè llibre d'Espinàs. La seva producció literària (no li agrada dir-ne 'obra', perquè diu que mai no ha escrit pensant a aplegar els llibres en una obra completa) conté contes, poesies, escrits de perfil autobiogràfic (com 'El teu nom és Olga', aplec de cartes adreçades a la seva filla), teatre... Ara, Espinàs és conegut, sobretot, per les seves novel·les i pels seus llibres de viatges i articles periodístics, que publica diàriament des de fa més de trenta anys.

De llibres de viatges, n'ha publicats una vintena. Són fruit de periples a peu que li permeten d'aproximar-se als paisatges i, sobretot, a la gent. L'últim llibre d'aquest gènere és 'A peu per l'Alt Camp', publicat a les acaballes de l'any passat.
  • + Espinàs, per molts anys: vídeo de VilaWeb TV, publicat en ocasió del vuitantè aniversari d'aquest escriptor, el 7 de març de 2007.
  • + Webs relacionades dins Nosaltres.Cat: Literatura.

'El meu ofici': desfent tòpics


+ 'El meu ofici' és el vuitanta-dosè llibre d'Espinàs.
'El meu ofici' és un llibre força desmitificador. Per exemple, Espinàs creu que l'intent d'esdevenir un escriptor original (intent que sol fonamentar-se en la vanitat) és condemnat al fracàs. Això no vol pas dir que sigui partidari d'imitar l'estil d'un altre escriptor, sinó d'escriure segons el caràcter propi. També creu que a vegades l'escriptura feixuga no és el resultat de la complexitat d'un argument, sinó de la incapacitat d'explicar-se.

Un tast


+ Josep M. Espinàs.
Oferim, en forma de citacions, un tast del nou llibre de l'Espinàs: 'L'escriptura pot ser emotiva, bella, sàvia, però és poca cosa sense caràcter'; 'Els llibres, com les persones, convé que tinguin un caminar lleuger'; 'Publicar un article cada dia significa acceptar una dosi diària de fracàs'; 'En general, si d'un llibre –novel·la, narracions, assaig– se'n suprimís un 20% de les pàgines, amb això sol guanyaria un 20% de qualitat'.

Sis escriptors vists per Espinàs


+ Detall de la coberta de 'Relacions particulars'.
Ara fa un any Josep M. Espinàs va publicar 'Relacions particulars', l'esbós de sis escriptors de renom: Salvador Espriu, J. V. Foix, Miguel Delibes, Josep Pla, Camilo José Cela i Josep M. de Sagarra. El llibre és farcit d'anècdotes i de notes d'humor. Hi apareix un Espriu de polidesa extrema i amb un gran sentit del ridícul; un Foix enderiat a recitar els seus versos; un Pla ple de contradiccions...

MATERIALS

  • El meu ofici
    Format:Llibre
    Edicions la Campana. Primera edició: febrer del 2008.
  • L'ofici de l'Espinàs
    Format:Web
    Fragments de 'El meu ofici' seleccionats per VilaWeb Lletres.
  • Josep Maria Espinàs
    Format:Web
    A l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana.
  • Josep Maria Espinàs
    Format:Web
    A l'espai virtual de literatura catalana Lletra.

QUE HO SABIES?

  • Sense ser cantant, Josep M. Espinàs fundà, juntament amb Miquel Porter Moix i Remei Margarit, els Setze Jutges, grup de cantants que inspirà el moviment de la Nova Cançó.
  • A 'El meu ofici' Espinàs es manifesta contra la decisió de l'Institut d'Estudis Catalans de suprimir (al 'Diccionari de la llengua catalana') el guionet que segueix el prefix ex (ex-president, ex-professor, ex-alumne...).

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Conversa de VilaWeb Lletres amb Espinàs, arran de la publicació de 'A peu per l'Alt Camp'.
Espinàs, coautor del 'Cant del Barça'.
Reconeixement als Setze Jutges (Diari de l'escola, abril del 2007).
Espinàs parla de 'Relacions particulars': vídeo.
I també...
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua