Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
Josep Pla, blocaire

8 de març de 1918: Pla comença 'El quadern gris'

Sobre amics, coneguts i saludats

Sentències, judicis, pensaments


dijous, 13 de març de 2008
El 1918 Josep Pla Casadevall (1897-1981) va començar a escriure el dietari titulat 'El quadern gris', considerat un dels llibres més importants d'aquest escriptor i de la literatura catalana contemporània. Ara, passats noranta anys, l'associació Xarxa de Mots, en col·laboració amb la Fundació Josep Pla, vol convertir aquest dietari en un bloc en línia, acompanyat de fotografies.

La particularitat d'aquest bloc és que s'anirà publicant exactament seguint les dates del dietari, però amb noranta anys de diferència. A banda, Xarxa de Mots ofereix la possibilitat de rebre de franc i per correu electrònic els primers paràgrafs de l'apunt diari de Pla.

Josep Pla emprengué el dietari el 8 de març de 1918, just el dia que feia vint-i-un any, i el clogué el 15 de novembre de 1919. Però no es publicà fins al cap de mig segle: l'escriptor el reelaborà i el convertí en el primer volum de l'Obra completa, començada a publicar el 1966 per Edicions Destino.

Aquesta no és pas la primera iniciativa en línia de Xarxa de Mots, que també ha preparat una tria de texts de Josep Pla i una altra de Joan Francesc Mira; una pàgina dedicada a Joan Sales (l'autor de 'Incerta glòria'); RodaMots, sobre expressions i mots catalans; i Minimàlia, sobre dites i sentències que conviden a reflexionar.
  • + Webs relacionades dins Nosaltres.Cat: Josep Pla.
  • + Josep Pla: Associació d'Escriptors en Llengua Catalana.

8 de març de 1918: Pla comença 'El quadern gris'


+ Josep Pla emprengué el dietari just el dia que feia vint-i-un any.
8 de març de 1918. Josep Pla és a Palafrugell (Baix Empordà), a la casa familiar, tornat de Barcelona perquè els estralls causats per la grip han fet tancar la universitat. El dia és tapat, i al capvespre comença a ploure. Ensopit, desvagat i obsedit pel seu aniversari, Pla no té el cap per a estudiar, i menys encara llibres de lleis: la carrera d'advocat se li fa molt rosta. Per comptes d'això, comença un dietari, punt de partença d'una obra prolífica que abastarà gèneres distints: novel·la, biografia, llibre de viatges, crònica i reportatge periodístic…

Sobre amics, coneguts i saludats


+ Casa de naixença de Josep Pla, al carrer Nou de Palafrugell.
Entre descripcions de la Barcelona i de l'Empordà de l'època, d'indrets i d'individus (d'amics, coneguts i saludats, tal com Pla els classificava), a 'El quadern gris', hi trobem reflectit, sovint en to humorístic, el pensament irònic i escèptic d'un home que proclamava orgullosament les seves arrels pageses i es malfiava de tota mena d'utopies i d'idealismes.

Sentències, judicis, pensaments


+ Rosa Pla, Pere Pla, Josep Pla i Maria Casadevall, el 1922. Fundació Josep Pla, col. Josep Vergés.
Il·lustrem-ho, tot plegat, amb unes quantes citacions del text: 'Tinc les faccions que m'han donat, que en definitiva puc tenir, i qui té les faccions que pot no crec que estigui obligat a més'; 'Una revolució no és res més que un canvi brusc de personal dirigent'; 'Els elogis em fan venir febre'; 'La llei de la història és la tendència de l'home a l'oblit'; 'Diumenge a la tarda, amb el seu pes de gravitació sentimental'; 'La solitud em dóna, generalment, per caminar'; 'Les sardines em fan regalimar els sentiments…'; 'Al cafè dic reiteradament: la meva vanitat és mínima… Quan arribo a casa em poso davant del mirall…'; 'Les muntanyes són ben fetes. Si algú no hi està conforme i dissenteix… va per ell el pollastre'…

MATERIALS

  • El quadern gris
    Format:Web
    Versió en línia d'aquest dietari de Josep Pla.
  • Xarxa de Mots
    Format:Web
    Impulsora de 'El quadern gris' i de més iniciatives literàries en línia.
  • Fundació Josep Pla
    Format:Web
    Instituïda per a promoure, motivar i facilitar la lectura i l'estudi de la seva obra.
  • Josep Pla
    Format:Web
    Vídeo inclòs a la videoteca digital de la Xarxa Telemàtica Educativa de Catalunya (XTEC).
  • Auca de Josep Pla
    Format:Web
    La paret de les auques.
  • Una tria de texts breus
    Format:Web
    De Pla i d'autors que en glossen la figura.

QUE HO SABIES?

  • Josep Pla fou un home políticament i ideològicament controvertit, sobretot per la seva actuació a l'exili durant la guerra del 1936-1939, i el jurat del premi d'Honor de les Lletres Catalanes li negà repetidament el guardó.
  • Tot i amb això, Pla figura entre els escriptors catalans més llegits i populars de tots els temps, i la seva obra ha estat traduïda a llengües com l'alemany, l'anglès, l'espanyol, el francès, l'italià, el neerlandès...

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

El calendari 'planià' 'Les hores': àudio.
Pla valora un altre empordanès insigne: Salvador Dalí.
I també...
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua