Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
Reedició de 'Incerta glòria', de Joan Sales

Combatent i exiliat

La petja d'una guerra

L'antiheroi Juli Soleràs


dijous, 17 de maig de 2007
L'editorial Club Editor acaba de publicar una nova edició, l'onzena, de 'Incerta glòria', la primera a presentar la guerra del 1936-1939 des de la visió dels vençuts, i una de les millors novel·les catalanes de la segona meitat del segle XX. Un monumental fresc d'amor i de guerra, obra de l'escriptor i editor barceloní Joan Sales Vallès (1912-1983).

També n'acaba de publicar una versió definitiva en francès l'editorial Tinta Blava. (Apareguda per primera vegada en aquesta llengua el 1962, fou molt celebrada per la crítica.)

Club Editor ha acompanyat la reedició de 'Incerta Glòria' amb l'epistolari 'Cartes a Màrius Torres', de Joan Sales, gran amic d'aquest poeta lleidatà, mort amb trenta-dos anys.

Joan Sales va trigar una vintena d'anys a completar 'Incerta glòria', que va haver de capejar la censura franquista. Començada el 1948, a la tornada de l'exili a Mèxic, la primera versió va aparèixer el 1956, i la definitiva, el 1971, amb el triple de pàgines: nou-centes.

De fet, Sales al·legava que 'Incerta glòria' eren quatre obres en una de sola. Responia així als qui li retreien que era l'autor d'una sola novel·la i que no tenien prou en compte la seva tasca d'editor, traductor, poeta, prologuista...

Combatent i exiliat


+ Joan Sales arribà a tenir el grau de comandant de l'exèrcit republicà.
Comunista de jove, ideologia que després abandonà, Joan Sales lluità als fronts de Madrid i de l'Aragó durant al guerra, i arribà a tenir el grau de comandant de l'exèrcit republicà. Després de la desfeta i de passar pels camps de concentració, partí en direcció a Haití i, finalment, a Mèxic, on, amb uns quants exiliats catalans més, fundà la revista Quaderns de l'Exili (1943-1947), defensora dels Països Catalans, de la igualtat social i econòmica i d'un estil literari directe i senzill. El 1948 tornà al país, llavors negat en plena dictadura franquista, i es proposà d'editar en català tant com fos possible.

La petja d'una guerra


+ La guerra forçà Sales a prendre el camí de l'exili.
Aquell mateix any Sales, catalanista i convertit al catolicisme, emprengué la redacció de 'Incerta glòria', testimoni d'un país derrotat i retrat de les misèries i de les grandeses humanes que la guerra fa surar; de les atrocitats comeses a tots dos bàndols, roig-negre i feixista. Tot plegat, a partir de la correspondència i dels records de tres personatges complexos, contradictoris, canviants, versemblants: en Lluís, na Trini i en Cruells.

L'antiheroi Juli Soleràs


+ Coberta de la nova edició de 'Incerta glòria'.
Tots tres, obsedits per la figura d'en Juli Soleràs, un antiheroi estrafolari, provocador, lector de filòsofs enrevessats. Soleràs és el personatge més contradictori de tots i, potser per això mateix, el més lliure, autor de sentències lapidàries o desconcertants: 'El futur és dels imbècils'; '...els escèptics tenen l'obligació de no creure en res. Però creuen en ells mateixos, en la pròpia importància'; '...l'amor, que com tots sabem és un crim...'; 'No et fiïs mai de ningú que no tingui imaginació'.

MATERIALS

QUE HO SABIES?

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Nota biogràfica de Joan Sales.
Entrevista amb l'autor de 'Incerta glòria'.
La flamant edició francesa, al diari Le Monde.
Proposta de lectura de 'La plaça del Diamant', 'descoberta' per Joan Sales.
I també...
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua