Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
Francesc Català-Roca, mestre de la fotografia

Formació

Captar la vida quotidiana

Retrats d'artistes


dilluns, 10 de març de 2008
Coincidint amb el desè aniversari de la mort de Francesc Català-Roca (1922-1998), el Col·legi d'Arquitectes de Catalunya (COAC) brinda aquests dies l'exposició 'Català-Roca al COAC' per recordar la figura d'aquest fotògraf, un dels més importants del segle XX.

De fet, l'exposició, que es podrà visitar fins el 20 de març, ofereix un tastet de l'extensíssim fons documental de l'artista, que els seus fills, Martí i Andreu Català Pedersen, han cedit al Col·legi d'Arquitectes de Catalunya (Els responsables del Col·legi han recalcat que la producció fotogràfica de Català-Roca lligada a l'arquitectura era fonamental per a comprendre l'evolució de l'arquitectura catalana de la segona meitat del segle XX.)

El fons documental cedit comprèn 180.000-200.000 negatius de formats diferents, devers 17.000 fulls de contacte, publicacions, maquetes de llibres i un centenar de caixes amb fotografies ampliades. El Col·legi d'Arquitectes de Catalunya s'encarregarà de catalogar tot aquest material i de difondre'l.

L'exposició 'Català-Roca al COAC' es divideix en tres seccions: 'L'entorn', que explica com s'anà consolidant la vocació artística de Català-Roca; 'El mètode', a base de les eines que emprava; 'Les imatges', amb una trentena de fotografies de tema divers (arquitectura, crònica social, retrats).
  • + Webs relacionades dins Nosaltres.Cat: Fotografia.
  • + La càmera digital: elements i funcionament. Miniunitat didàctica de l'Edu365.cat.

Formació


+ A vint-i-cinc anys, Francesc Català-Roca va fundar un estudi propi.
Fill del fotògraf i publicista Pere Català Pic, Francesc Català-Roca va néixer a Valls el 1922. L'ambient familiar afavorí el seu interès per la fotografia (féu la primera foto als set anys), i durant una dotzena d'anys ajudà son pare, que el féu entrar en contacte amb agrupacions artístiques d'avantguarda com els Amics de l'Art Nou (ADLAN) i el Grup d'Arquitectes i Tècnics Catalans pel Progrés de l'Arquitectura Contemporània (GATCPAC). El 1948, a vint-i-cinc anys, va independitzar-se i va fundar un estudi propi.

Captar la vida quotidiana


+ 'Nena a les Tres Xemeneies' (Barcelona, 1950).
Català-Roca captà amb mestria la vida quotidiana de la postguerra, amb fotografies que han esdevingut un document històric de primer ordre. Aquestes fotografies, preses al carrer, són plenes d'humanitat i naturalitat (era contrari a les fotos preparades, perquè eren privades d'espontaneïtat), virtuts que també tenen les d'un altre fotògraf molt admirat per Català-Roca: el francès Henri Cartier-Bresson, cofundador de la cooperativa Magnum Photos.

Retrats d'artistes


+ 'Joan Miró mirant com balla la Chunga' (1954).
Una altra faceta molt coneguda de Català-Roca fou la de retratista d'artistes: Josep Llorens Artigas, Salvador Dalí, Ernest Hemingway, Josep Lluís Sert, Antoni Tàpies i Joan Miró, gran amic seu, que captà en ple procés creatiu. També féu documentals de Miró mateix, de l'escultor basc Eduardo Chillida, del pintor Josep Guinovart...

MATERIALS

QUE HO SABIES?

  • Català-Roca fotografià moltes obres d'art català, antigues i contemporànies, amb què il·lustrà una pila de llibres: 'Barcelona', 'Les cases pairals catalanes', 'Els monestirs catalans', 'El Pirineu', 'Arquitectura de Sert', 'Guia de Catalunya' de Josep Pla, els volums de la 'Història de l'Art Català'...
  • També retratà la ciutat dels gratacels per excel·lència: Nova York.
  • Son pare, Pere Català Pic, fou autor d'un dels cartells més famosos de la guerra del 1936-1939: 'Aixafem el feixisme', en què apareix un peu calçat amb espardenya aixafant una creu gammada, símbol de l'Alemanya nazi.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

L'obra d'Antoni Gaudí, vista per Francesc Català-Roca.
Fotografia de Joan Miró, comentada per Català-Roca.
Història de la fotografia dels Països Catalans.
Henri Cartier-Bresson: l'ull del segle XX (Diari de l'escola, octubre del 2007).
I també...
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua