Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
Henri Cartier-Bresson, capdavanter del periodisme fotogràfic

De la pintura a la fotografia

'Instant decisiu'

L'ull del segle XX


dilluns, 29 d'octubre de 2007
Divendres va obrir les portes l'exposició 'Henri Cartier-Bresson. Fotògraf', dedicada a aquest fotògraf francès i un dels cappares del periodisme fotogràfic. L'exposició es podrà visitar fins el 20 de gener de 2008 a la Sala Girona de l'Obra Social la Caixa d'aquesta ciutat.

Organitzada per l'Obra Social la Caixa, en col·laboració amb la Fundació Henri Cartier-Bresson i l'agència Magnum Photos, l'exposició aplega unes cent vint-i-cinc fotografies que resumeixen gairebé cinquanta anys de treball professional (1932-1979) i que il·lustren totes les facetes de Cartier-Bresson, que captà amb mestria els esdeveniments artístics, polítics i socials del seu temps.

Hi trobem, per exemple, paisatges urbans, esdeveniments històrics (coronació del rei d'Anglaterra Jordi VI, visita a París del cardenal Pacelli, que aviat havia d'esdevenir papa amb el nom de Pius XII...), retrats anònims i de literats i artistes com Truman Capote, Jean-Paul Sartre, William Faulkner, Henri Matisse... També s'hi mostren fotografies de ciutats com Alacant, Barcelona i València en temps de la Segona República.

Després de Girona, l'exposició passarà als centres que l'Obra Social la Caixa té a Tarragona i Lleida.

De la pintura a la fotografia


+ Càmera Leica dels anys 1930.
Nat a Chanteloup, no gaire lluny de París, al si d'una família benestant, la sensibilitat artística d'Henri Cartier-Bresson (1908-2004) s'orientà, de primer, vers la pintura, dintre el moviment surrealista. A la primeria dels anys 1930, en havent tornat d'una estada d'un any a l'Àfrica, on féu les primeres instantànies, resolgué de dedicar-se a la fotografia, ocupació que l'havia de dur per força indrets de l'Occident i de l'Orient, d'Europa i Amèrica a l'Índia i el Japó. El 1947 fundà la cooperativa Magnum Photos, ensems amb fotògrafs il·lustres com Robert Capa i David Seymour ('Chim').

'Instant decisiu'


+ Fotografia presa a València el 1933, present a l'exposició 'Henri Cartier-Bresson. Fotògraf'.
Acompanyat de la seva càmera Leica, Cartier-Bresson encunyà el concepte 'instant decisiu' per a designar aquell segon que alinea el cap, l'ull i el cor; el moment precís que revela plenament el significat i la forma d'un esdeveniment: és aleshores que s'ha de disparar la càmera. Els resultats d'aquesta idea són unes fotografies plenes d'espontaneïtat i humanitat, preses des de l'anonimat.

L'ull del segle XX


+ Cartier-Bresson immortalitzà episodis d'una gran significació històrica.
Cartier-Bresson immortalitzà episodis d'una gran significació històrica: l'alliberament de París de les tropes alemanyes (els nazis l'havien fet presoner, però aconseguí de fugir al tercer intent); el funeral del cap pacifista indi Gandhi; els primers mesos de la Xina comunista; la independència d'Indonèsia... Fou el primer fotògraf a entrar a la Unió Soviètica de la Guerra Freda. Retratà figures dels camps artístic, musical, literari i polític: Pablo Picasso, Igor Stravinsky, Édith Piaf , Albert Camus, Samuel Beckett, Simone de Beauvoir, Che Guevara, Martin Luther King... Cap a mitjan anys 1970 concentrà el seu talent en el dibuix.

MATERIALS

QUE HO SABIES?

  • El 1937, en plena guerra del 1936-1939, Cartier-Bresson signà el documental 'Victoire de la vie', sobre els hospitals republicans.
  • El 1946 assolí molta anomenada arran de la dita 'exposició pòstuma', així anomenada perquè fou proposada pel Museu d'Art Modern de Nova York, en la creença que havia mort a la Segona Guerra Mundial.
  • Cartier-Bresson era conegut per HCB, les inicials del seu nom.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Henri Cartier-Bresson: cronologia.
L'aplec de fotografies 'Els europeus'.
Fotografies d'Agustí Centelles, el Robert Capa català.
Unitat didàctica sobre els elements i el funcionament d'una càmera digital.
I també...
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua