Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
El cant improvisat

Característiques

Cop d'ull...

... als estils


dijous, 17 de gener de 2008
Dissabte, 12 de gener, es va fer a Espolla (Alt Empordà) la VI Trobada de Cantadors, consagrada al cant improvisat, un art amb molta tradició a les nostres terres i que demana molta perícia.

Organitzada per l'Associació Cultural la Fraternal d'Espolla i el Cor de Carxofa, la Trobada d'Espolla té la voluntat de perpetuar i difondre el cant improvisat. Idèntic objectiu tenen el Cant al Ras de Massalfassar (Horta), la Mostra Internacional d'Improvisadors de Manacor (Mallorca), el Transglosadors de Barcelona i les Dotze Hores de Glosa de Ciutat de Mallorca, estrenades el 29 de desembre de 2007.

En aquesta revifalla hi ha tingut molt a veure el Cor de Carxofa, grup de practicants i dinamitzadors de tots els estils tradicionals d'improvisació dels Països Catalans. El Cor de Carxofa acaba d'editar un manual d'iniciació a la glosa, acompanyat d'una quinzena llarga de cançons.

En una mateixa línia, cal parar atenció al paper de grups atents a la música tradicional com Pomada (ja desaparegut), Mesclat, Ensaladilla So Insistent i De Calaix, amb la incorporació al repertori de peces improvisades.
  • + Webs relacionades dins Nosaltres.Cat: Cant improvisat.
  • + Els cants improvisats: reportatge del portal musical ritmes.cat. Informació de les Illes, del País Valencià i de Catalunya.

Característiques


+ El col·lectiu Cor de Carxofa acaba d'editar un manual d'iniciació a la glosa.
El cant improvisat, també anomenat corranda o glosa (les gloses són típiques de Mallorca i Menorca, on la tradició es manté molt viva), és una cançó rimada que s'improvisa al moment d'ésser cantada. Moltes cançons tenen estrofes de quatre versos heptasíl·labs, però també n'hi ha de cinc versos, de sis i de més i tot. Això, i la tonada, distingeix els estils, anomenats pals. La temàtica és lliure, des de la sàtira a la peça religiosa, i són molt característics els anomenats combats de glosadors, amb rèpliques contínues que posen a prova la destresa i l'enginy dels contrincants.

Cop d'ull...


+ El 'garrotín' és expressió musical de la convivència de gitanos i paios.
Al nostre país hi ha estils o pals d'improvisació diversos. Heus-ne ací uns quants: el 'garrotín', expressió musical, amb ball propi, de la convivència de gitanos i paios a la ciutat de Lleida; les jotes de l'Ebre, que encara perduren al Baix Ebre i al Montsià; les 'nyacres' de l'Empordà, predilectes de la Trobada de Cantadors d'Espolla...

... als estils


+ Els combats de glosadors posen a prova la destresa i l'enginy dels contrincants.
Tradició secular tenen les gloses o glosats mallorquins i menorquins, com testimonien les desenes de milers de cançons aplegades i la memòria de glosadors del segle XVIII. També tenen molt d'arrelament les albades, o 'albaes', tradicionalment acompanyades de dolçaina i tabalet i interpretades de nit o de matinada (d'ací el nom). Les albades s'inclouen dins l'anomenat cant valencià d'estil, que comprèn més composicions: l'u, l'u i dos, l'u i dotze...

MATERIALS

QUE HO SABIES?

  • Una de la tornades més freqüents del 'garrotín' dels gitanos fa així: 'Al garrotín, al garrotan, de la vera de la vera de Sant Joan'; una altra, d'antiga, deia: 'Al garrotín, al garrotan, quines garrotades que mos fotran'.
  • La figura del glosador o cantador de les nostres terres és equivalent a la del 'bertsolari' basc, del 'payador' argentí, del 'griot' africà...

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Exemples d'estils improvisats (àudio).
Canonge de Santa Cirga: recull d'articles sobre improvisació glosada.
La glosa a les Illes.
El moviment 'bertsolarístic' del País Basc.
I també...
  • Mireia Mata, Reina de les Nyacres Espolla 2008.
  • Una entrevista amb el grup de rumba i garrotins La Violeta.
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua