Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
Josep Maria Planes: centenari d'un periodista valent

Dels esports...

...a la Barcelona noctàmbula

Perfil


dijous, 8 de novembre de 2007
'Sóc un periodista que, potser, cometo la imprudència de dir en veu alta el que el 90% dels catalans diuen en veu baixa. Nombrosos amics se m'acostaren ahir per dir-me que aquesta franquesa em pot costar cara.' Aquestes paraules, tristament profètiques, foren escrites pel periodista manresà Josep Maria Planes Martí l'1 de maig de 1936 al diari La Publicitat. Encara no quatre mesos després, al començament de la guerra del 1936-1939, Planes moria assassinat per membres de la FAI, la Federació Anarquista Ibèrica. Tenia vint-i-nou anys.

Allò que Planes gosava dir en veu alta era que els sicaris de la FAI eren responsables de l'assassinat dels germans Miquel i Josep Badia, tots dos independentistes, perpetrat tres dies abans, el 28 d'abril de 1936. Miquel Badia, que arribà a ésser cap superior dels Serveis d'Ordre Públic de Catalunya, s'havia distingit per combatre amb mètodes expeditius el pistolerisme urbà, i per això havia rebut amenaces de la FAI.

Dos anys abans, el 1934, Josep M. Planes havia publicat el reportatge 'Els gàngsters de Barcelona', vuit peces en què denunciava les relacions entre el pistolerisme i les associacions d'arrel anarquista que el convertiren en un dels capdavanters del periodisme d'investigació a Catalunya.

Planes fou un periodista polièdric, calidoscòpic, segons paraules del periodista Jordi Finestres, estudiós de la seva obra i autor de la biografia 'Josep Maria Planes (1907-1936). Memòria d'un periodista assassinat'.

Dels esports...


+ 'Planes d'esport' aplega les cròniques de la Volta Ciclista a Catalunya dels anys 1935 i 1936.
Planes també excel·lí en el periodisme esportiu. N'és testimoni el llibre 'Planes d'esport' (Editorial Proa), publicat enguany, coincidint amb el centenari del seu naixement. 'Planes d'esport' aplega les cròniques de la Volta Ciclista a Catalunya dels anys 1935 i 1936, a més de peces de temàtica esportiva, com una memorable conversa amb l'astre del FC Barcelona Josep Samitier, no pas centrada en el futbol, sinó en l'art i la literatura... Tal com diu Jordi Finestres, la intenció de Planes no era tant de parlar de detalls tècnics com d'il·lustrar la importància de l'esport com a fenomen de masses; i ho aconseguí amb un estil viu, irònic, directe i planer.

...a la Barcelona noctàmbula


+ Detall de la coberta de 'Nits de Barcelona'.
Home de món, atent a les avantguardes, Planes tocà tecles diverses de l'ofici de periodista. Al llibre 'Nits de Barcelona' retratà la Barcelona noctàmbula a partir d'una quinzena de locals nocturns: Excelsior, Cafè Català, Grill del Ritz, Bar Amèrica de l'Hotel Colón...; el rostre més alegre i hedonista d'una ciutat que, aprofitant l'impuls modernitzador de l'Exposició Universal del 1929, respirava aires de llibertat i s'adheria, entusiasta, a les modes vingudes de París i Londres.

Perfil


+ Retrat de Josep M. Planes.
Catalanista, liberal i cosmopolita, Josep M. Planes fou un periodista de ploma àgil, representant del bon periodisme català del temps de la Segona República. Col·laborà en publicacions de prestigi com el setmanari europeista Mirador i el diari La Publicitat, d'un gran to intel·lectual i lligat al moviment catalanista Acció Catalana. Fou, així mateix, director de El Be Negre, cèlebre setmanari satíric, punyent i mordaç.

MATERIALS

  • Web de Josep Maria Planes i Martí
    Format:Llibre
    Pàgina enterament dedicada al periodista manresà: cronologia, biografia, aplec d'articles, documents, vincles...
  • Josep M. Planes (1907-1936). Memòria d'un periodista assassinat
    Format:Llibre
    Llibre biogràfic, acompanyat de texts d'en Planes. Editat per la Diputació de Barcelona i el Col·legi de Periodistes de Catalunya. Jordi Finestres.
  • Nits de Barcelona
    Format:Llibre
    La Barcelona noctàmbula, vista per Planes. Proa, 2001.
  • Josep M. Planes, el reporter calidoscòpic
    Format:PDF
    Article de Jordi Finestres a la revista Trípodos, de la Facultat de Comunicació Blanquerna.
  • Planes, Josep Maria
    Format:Web
    Concís apunt biogràfic i tres articles sobre la seva obra.

QUE HO SABIES?

  • 'Anem de cara a una guerra, és inevitable, això pot ésser dintre un temps més o menys llarg... A dues nacions pertoca defensar la civilització i són Anglaterra i França.' Paraules premonitòries de Planes, pronunciades a Manresa el maig del 1936, tres anys abans de la Segona Guerra Mundial (1939-1945).
  • Josep M. Planes fou trobat mort el 25 d'agost de 1936 en un marge de la carretera de l'Arrabassada. Traslladat a l'Hospital Clínic de Barcelona, tocà a l'escriptor i dibuixant Avel·lí Artís-Gener, Tísner, que també havia tingut el coratge de denunciar els assassins dels germans Badia, d'identificar el cadàver del periodista manresà.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

'Set trets al periodisme català' de Jordi Finestres.
Article necrològic publicat a La Publicitat.
Josep M. Planes, al costat del seu amic Josep M. de Sagarra.
Periodisme, sàtira i humor: un poc d'història.
I també...
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua