Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
Carles Fontserè, cartellista compromès

Cartells republicans

Exili

Compromís fins a la fi


dilluns, 8 de gener de 2007
El dia 4 de gener proppassat es va morir, a noranta anys, l'artista català Carles Fontserè Carrió. Home polifacètic (il·lustrador, dibuixant, escenògraf, fotògraf, pintor, memorialista...), Fontserè era un símbol de compromís ètic i cívic, autor d'una obra cartellista que és una de les més notables del segle passat.

De la peripècia vital i de la trajectòria professional, prolífica i diversa, de Fontserè, en són testimoni tres volums de memòries: 'Memòries d'un cartellista català (1931-39)', del 1995; 'Un exiliat de tercera: a París durant la Segona Guerra Mundial', del 1999; i 'París, Mèxic, Nova York. Memòries 1945-1951', del 2004. Fontserè els havia escrits, tots tres (en tenia mig arranjat un quart) al seu mas de Porqueres (Pla de l'Estany), a tocar de l'estany de Banyoles, on s'establí quan tornà de l'exili novaiorquès, ensems amb la seva dona, la nord-americana Terry Broch.

Nat el 1916 a Barcelona, al si d'una família carlina de la mitjana burgesia, Carles Fontserè començà a dibuixar als quinze anys fent il·lustracions de premsa, cartells de cinema, anuncis publicitaris... Deseixit del conservadorisme ideològic familiar, quan esclatà la guerra del 1936-1939 posà el talent i l'esperit de llibertat al servei de la causa republicana i s'afegí a les Brigades Internacionals que combatien el feixisme.

Cartells republicans


+ El cartell més cèlebre de Fontserè.
Durant la guerra Fontserè es destacà per la realització de cartells de llenguatge directe i d'una gran expressivitat, fets, molts, per encàrrec d'organitzacions llibertàries com el Partit Obrer d'Unificació Marxista (POUM), la Federació Anarquista Ibèrica (FAI) i la Confederació Nacional del Treball (CNT). Destaquem-ne 'Al front!', 'Avant!', 'Treballa per als qui lluiten!, 'Aplastar al fascismo! i 'Llibertat', tal vegada el més cèlebre, que representa un segador amb la falç a la mà, figura inspirada en una altra que apareix al monument barceloní dedicat al Dr. Robert, obra de l'escultor Josep Llimona.

Exili


+ L'artista captà magistralment la vida novaiorquesa.
La derrota republicana forçà Fontserè a prendre el camí d'un exili que havia de durar trenta-cinc anys. Després de passar per uns quants camps de concentració, s'instal·là a París i, al cap d'uns pocs anys, travessà l'Oceà Atlàntic en direcció a Mèxic, on, amb l'actor Mario Moreno (Cantinflas), reeixí en un espectacle de revista: 'Bonjour México' (1948). Dos anys més tard partí vers Nova York, ciutat que estudià i captà magistralment en un fum de fotografies i on féu, també, d'escenògraf, il·lustrador de revistes, dibuixant d'historietes il·lustrades...

Compromís fins a la fi


+ Fontserè, en un acte de la Comissió de la Dignitat.
Tornat al país el 1973, a les acaballes de la dictadura franquista, Fontserè donà noves mostres del seu compromís amb el país i la llibertat. Aquests últims anys, per exemple, havia fet costat a la Comissió de la Dignitat i havia reivindicat activament la devolució dels documents arrabassats per les tropes franquistes a institucions i particulars. Lamentablement, es va morir sense haver pogut recuperar documents i cartells propis confiscats durant la guerra, dipositats, encara avui, a l'Arxiu de Salamanca.

MATERIALS

QUE HO SABIES?

  • A l'exili Fontserè no sols conreà les arts plàstiques, ans també féu de taxista, venedor de gelats, veremador...
  • La seva passió per la fotografia, desvetllada durant els anys d'exili a Nova York, el menà a ciutats com Londres, París, Roma, Ciutat de Mèxic i San Francisco.
  • El 1985 rebé la Creu de Sant Jordi, distinció atorgada per la Generalitat de Catalunya a personalitats i entitats destacades en la defensa de la identitat catalana i, d'una manera més general, en l'activitat cívica i cultural.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

La trajectòria de Carles Fontserè, en vídeo.
Cinc cartells seus.
Consideracions de Fontserè sobre el cartell durant la guerra del 1936-1939.
I també...
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua