Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
Polèmica llei de la memòria històrica

La controvèrsia: de la injustícia...

...a la il·legalitat

L'exemple alemany, al·legat


dimarts, 19 de desembre de 2006
Dijous el Congrés dels Diputats espanyol va optar per tirar endavant el projecte de llei de la memòria històrica, que, segons el govern de José Luis Rodríguez Zapatero, ha de reconèixer i ampliar els drets de les víctimes de la guerra del 1936-1939 i de la dictadura franquista, que durà una quarantena d'anys. Ara, no sembla pas que la llei tingui un camí fàcil, en vist que sols compta amb el suport del Partit Socialista Obrer Espanyol (PSOE).

Recordem que aquest primer tràmit parlamentari va tombar les esmenes presentades per Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) i Izquierda Unida-Iniciativa per Catalunya Verds (IU-ICV), que troben del tot insuficient el text presentat; i també l'esmena del Partit Popular (PP), que considera innecessària una llei de la memòria històrica.

La controvertida iniciativa, doncs, encara que no hagi embarrancat de bon començament, sembla ben difícil que pugui tirar endavant, si no s'hi fan modificacions importants. Certament, ni Convergència i Unió (CiU) ni el Partit Nacionalista Basc (PNB) no van avalar cap de les esmenes presentades, però tots dos van avisar que no darien suport a la llei sense l'anul·lació dels judicis franquistes.

Una exigència igualment compartida per ERC i IU-ICV, i per represaliats de la dictadura franquista i per associacions que malden per la recuperació de la memòria històrica.

La controvèrsia: de la injustícia...


+ El projecte de llei ha passat el primer tràmit parlamentari.
I és que la revisió de les condemnes dictades pel franquisme és el punt que més polèmica ha suscitat. D'una manera general, el text proposat reconeix i declara el caràcter injust de les condemnes, sancions i qualsevol altra mena de violència perpetrada per motius polítics o ideològics durant la guerra i la dictadura franquista, i, específicament, estableix el dret de les víctimes d'obtenir una declaració de reparació i de reconeixement personal.

...a la il·legalitat


+ Logotip de l'Associació per la Recuperació de la Memòria Històrica de Catalunya.
Però, és clar, una cosa és qualificar les condemnes d'injustes, i una altra de ben diferent és d'anul·lar-les per il·legals, cosa que el projecte de llei no fa. És aquesta mancança que critiquen molts dels qui consideren insuficient la iniciativa del govern espanyol. Opinen que no n'hi ha pas prou amb una declaració per a restituir la dignitat de les víctimes d'una guerra sagnant i de les atrocitats comeses per una dictadura que va imposar-se per la força de les armes contra un govern republicà democràticament constituït.

L'exemple alemany, al·legat


+ El Parlament alemany va anul·lar les sentències nazis el 1998.
Per a reblar els arguments en favor de la revisió de les condemnes franquistes, aquests dies hom ha evocat el cas d'Alemanya, un país que, segurament, ha fet més autocrítica del passat que no cap altre. El 1998, a la fi del mandat del canceller democristià Helmut Kohl, el Parlament alemany va anul·lar les sentències nazis dictades per motius polítics, militars, racistes, religiosos o ideològics que contravenien les idees de justícia més elementals.

MATERIALS

  • Projecte de llei de la memòria històrica
    Format:PDF
    Text íntegre.
  • Memorial Democràtic
    Format:Web
    Programa de la Generalitat de Catalunya per a dur a terme les polítiques públiques de recuperació de la memòria democràtica.
  • ARMHC
    Format:Web
    Associació per la Recuperació de la Memòria Històrica de Catalunya. Ajut de recerca de desapareguts, documents, reportatges, notícies, vincles...
  • Memòria Històrica de les Illes Balears
    Format:Web
    Entitat instituïda a la primeria del 2003 amb la intenció de treballar, reivindicar i reflexionar entorn de la memòria històrica de la guerra del 1936-1939 a les Illes.
  • CMHD Catalunya
    Format:Web
    Coordinadora per la Memòria Històrica i Democràtica de Catalunya.
  • Les presons de Franco
    Format:Web
    Versió en línia d'aquesta exposició, guardonada amb el Premi Nacional de Cultura 2004.
  • Desfeta i represa
    Format:Web
    Secció del Museu d'Història de Catalunya sobre la dictadura franquista i la transició democràtica en aquest territori.

QUE HO SABIES?

  • El començament del debat parlamentari del projecte de llei de la memòria històrica gairebé va coincidir amb la mort del dictador Augusto Pinochet, que va regir Xile amb mà de ferro durant disset anys (1973-1990) i que va poder eludir fins al darrer moment la justícia, que feia temps que l'encalçava.
  • El govern xilè, amb la presidenta Michelle Bachelet al davant, no va decretar ni dol oficial ni honors d'estat per al funeral del tirà. Bachelet és filla d'un militar torturat i assassinat pel règim de Pinochet, i ella mateixa va sofrir tortura i exili.
  • El projecte de llei de la memòria històrica diu que la declaració de reparació i reconeixement de les víctimes ometrà tota referència a la identitat dels botxins.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Què en pensa l'Associació per la Recuperació de la Memòria Històrica de Catalunya, de la iniciativa legislativa del govern espanyol?
'Una dictadura anònima': l'opinió de l'historiador Joan B. Culla.
Crònica de la repressió franquista.
Semblança del president de la Generalitat de Catalunya Lluís Companys, que en fou víctima.
I també...
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua