Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
Fer memòria de la dictadura franquista

Repressió política, social i cultural

Dues iniciatives contra l'oblit: 'Entre el dictador i jo'...

...i 'Escolta Franco!'


dijous, 17 de novembre de 2005
El 20 de novembre farà trenta anys de la mort de Franco, cap d'una dictadura feroç que va durar una quarantena d'anys, del 1939 al 1975. La mort d'aquest tirà assenyala el principi de la fi del règim franquista i el principi de la transició democràtica. D'un temps ençà, s'emprenen iniciatives per a projectar llum sobre un dels períodes més foscs de la nostra història col·lectiva, per a denunciar-lo, honrar-ne les víctimes i fer-lo conèixer a les noves generacions, a fi i efecte que no es torni a repetir mai més.

Aquest règim, de connotacions clarament feixistes, va instaurar-se a Espanya i al nostre país després de la fi de la guerra del 1936-1939, desencadenada per l'aixecament militar contra la Segona República: els facciosos van alçar-se contra un sistema polític legalment constituït i democràtic, proclamat el 14 d'abril de 1931.

Amb l'ajut del nazisme alemany i el feixisme italià, l'exèrcit franquista va derrotar la República en una guerra sagnant. Franco va esdevenir el capitost d'un règim totalitari, recolzat en l'exèrcit, els sectors més reaccionaris de la societat i l'alta jerarquia catòlica, i afermat a base de negar totalment les llibertats individuals i col·lectives i de reprimir les cultures minoritzades.

Contra aquest estat de coses van lluitar, clandestinament, grups diversos, sobretot a partir dels anys 1960, coincidint amb un període de recuperació econòmica. La base de la resistència antifranquista es va eixamplar, però la dictadura hi va respondre amb crueltat, matant fins el final.

Repressió política, social i cultural


+ El capitost d'un règim totalitari.
El franquisme va menar una repressió duríssima a tots els nivells. Va suprimir totes les llibertats democràtiques: va prohibir els partits polítics i els sindicats obrers, va fer empresonaments en massa, afusellaments (molta gent va haver de prendre el camí de l'exili per evitar una mort segura); al nostre país, endemés, va fer possibles i impossibles per anorrear la identitat i la cultura catalanes, amb la supressió de les institucions d'autogovern i la prohibició i persecució sistemàtiques de la llengua catalana, relegada a l'àmbit privat, igual que va fer amb les llengües basca i gallega.

Dues iniciatives contra l'oblit: 'Entre el dictador i jo'...


+ Cartell de 'Entre el dictador i jo'.
'Entre el dictador i jo' és un film documental que es projectarà el 20 de novembre en una centena de poblacions del Principat, i també al País Valencià, les Illes, la Franja de Ponent i Catalunya Nord. A partir d'una mateixa qüestió: 'Quina va ésser la primera vegada que vaig sentir parlar de Franco?', sis joves directors (cap no té més de trenta anys), evoquen llurs records i s'endinsen en una època sòrdida, grisa i trista, amb els ulls del present. Les peces d'aquests autors confegeixen una obra contra l'oblit d'un passat no gaire llunyà. El documental, patrocinat per la Generalitat de Catalunya, es podrà veure igualment a Occitània, Alemanya, Espanya, França, Itàlia, al País Basc, als Països Baixos...

...i 'Escolta Franco!'


+ 'Escolta Franco!', una iniciativa participativa contra l'oblit.
A la primeria d'aquest mes de novembre el Museu de Vilafranca-Museu del Vi, emplaçat a la localitat de Vilafranca del Penedès (Alt Penedès), va estrenar l'exposició participativa 'Escolta Franco!', que convida tothom a manifestar l'opinió sobre Franco, davant mateix d'un bust de l'opressor, col·locat a tal efecte al pati del museu. Els pensaments, els sentiments, que suscita el dictador poden expressar-se en suports diversos: paper, vídeo... La intenció és d'aplegar i conservar cadascun dels testimonis de l'exposició, que s'allargarà fins el 27 de novembre.

MATERIALS

  • 'Entre el dictador i jo'
    Format:Web
    Pàgina d'aquest documental que s'estrenarà el 20 de novembre. Coproduït per l'estudi Playtime i Televisió de Catalunya.
  • 'Franco i jo'
    Format:PDF
    Els sis directors del mateix documental tracen llur procés creatiu al setmanari Presència.
  • Trenta anys d'aquella nit
    Format:Web
    Especial de VilaWeb, amb informació i vincles d'iniciatives que treballen per la recuperació de la memòria històrica.
  • ARMHC
    Format:Web
    Associació per la Recuperació de la Memòria Històrica de Catalunya. Ajut de recerca de desapareguts, reportatges, notícies...
  • Les presons de Franco
    Format:Web
    Versió en línia d'aquesta exposició, guardonada amb el Premi Nacional de Cultura 2004.
  • Franquisme: oblidar o recordar
    Format:Web
    Apunt sobre les produccions de la Televisió de Catalunya relacionades amb el franquisme.
  • Desfeta i represa
    Format:Web
    Secció del Museu d'Història de Catalunya sobre la dictadura franquista i la transició democràtica al Principat.
  • Franquisme i concordat
    Format:PDF
    Dossier del setmanari El Temps sobre les relacions entre l'Església Catòlica i la dictadura.
  • Els ulls dels vençuts
    Format:Web
    Recull de reportatges d'àudio sobre la guerra del 1936-1939 i la postguerra. Emesos per Catalunya Ràdio i Catalunya Informació.

QUE HO SABIES?

  • Una de les moltes víctimes de la repressió franquista fou el president de la Generalitat de Catalunya, Lluís Companys. Exiliat després de la guerra, la Gestapo, la policia política nazi, el detingué a La Baule (Bretanya), i l'extradí al règim franquista. Fou afusellat el 15 d'octubre de 1940, al castell de Montjuïc.
  • De resultes de l'aïllament internacional, la dictadura franquista va mirar d'instaurar un sistema d'economia autàrquica, val a dir, autosuficient, que no hagués de dependre dels productes de l'exterior. Aquest sistema, vigent fins el 1959, va acréixer la penúria de la gran majoria de la població.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Imatges de l'exposició 'Les presons de Franco'.
L'escola, abans i després de la guerra del 1936-1939.
Tràiler de 'Entre el dictador i jo'.
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua