Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
Cinema i política

Serguei Eisenstein: el geni i el poder

Charles Chaplin: sàtira política

El present


dilluns, 25 de setembre de 2006
Del 26 de setembre a l'1 d'octubre s'escaurà a Barcelona el II Festival de Cinema Polític, en què es projectaran un seguit de llargs-metratges i curts-metratges, amb una atenció especial al cinema polonès (Polònia és el país convidat d'enguany), i es retrà homenatge al director cinematogràfic hongarès, István Szabó, que hi serà present. La celebració d'aquest festival, pioner mundial pel tema, ens dóna peu a ocupar-nos del cinema polític, que il·lustrarem amb uns quants exemples.

De primer, convé de dir que l'expressió 'cinema polític' té una accepció força àmplia, com el mot 'política'. Podríem dir que designa el conjunt de produccions cinematogràfiques que s'ocupen del govern, dels afers públics, tant dels contemporanis com dels que, sense ésser-ho, es relacionen d'una manera o altra amb l'actualitat. Així mateix, el cinema polític comprèn els films que toquen temes socials amb implicacions polítiques (ex. El retrat de les condicions de vida de la gent en un país determinat).

Ara, hi ha qui assevera que el cinema té sempre un component polític. Aquesta afirmació vol fer notar que les produccions cinematogràfiques no són neutres, ans responen a les idees del director. Més encara, ha passat i passa que films pretesament apolítics amaguen una intenció política clara: miren d'allunyar l'atenció sobre els problemes reals, cosa ben perceptible en països amb règims autoritaris o dictatorials.
  • +  Webs relacionades dins Nosaltres.Cat: Cinema.

Serguei Eisenstein: el geni i el poder


+ Fotograma de ''El cuirassat Potiomkin'.
Inventat a les darreries del segle XIX, el cinema esdevingué ben aviat un art multitudinari, i molt influent políticament. A la Unió Soviètica, el cap de la Revolució Russa (1917), Vladímir Lenin, declarà que el cinema era la més important de les arts. A la primeria d'aquesta revolució començà a despuntar una de les figures més eminents de la història del cinema: Serguei Eisenstein. Aquest director cinematogràfic, nat a Riga (Letònia) el 1898, propagà els ideals revolucionaris en obres mestres com 'La vaga', 'Octubre' i 'El cuirassat Potiomkin', considerat un dels millors films que mai s'hagin fet. Ara, Eisenstein també exemplifica que el talent és a vegades coartat pel poder, car algunes obres seves, o bé foren censurades, o bé no s'estrenaren fins després de la mort del dictador Iosif Stalin.

Charles Chaplin: sàtira política


+ Charles Chaplin a 'El gran dictador'.
El cinema polític pot ésser de ficció o documental, i d'intenció realista o satírica. De films satírics amb intenció sociopolítica, n'hi ha un fum. Consignem, a tall d'exemple, dos títols cabdals de la filmografia de Charles Chaplin: 'Temps moderns', divertida crítica d'una societat industrial deshumanitzada; i 'El gran dictador', punyent paròdia dels dictadors Adolf Hitler (Adenoid Hynkel) i Benito Mussolini (Benzino Napaloni).

El present


+ El realitzador cinematogràfic Spike Lee.
En l'actualitat, n'hi ha força de realitzadors cinematogràfics que es destaquen pel fet d'abordar qüestions sociopolítiques. Esmentem-ne tres de renom: Oliver Stone, sempre polèmic ('Platoon', 'JFK', 'Nixon' i 'World Trade Center', sobre els atemptats de l'11 de setembre de 2001, que és a punt d'estrenar-se a casa nostra); Spike Lee, autor d'una obra centrada en la comunitat afroamericana ('Do the Right Thing', 'Malcom X'); i Ken Loach, amb una filmografia de to realista marcada pel compromís social ('Agenda oculta', 'Plovent pedres', 'Ladybird, Ladybird', 'Terra i llibertat').

MATERIALS

QUE HO SABIES?

  • 'El gran dictador' s'estrenà el 1940, en plena Segona Guerra Mundial (1939-1945), que oposà, de l'una banda, l'URSS i els països democràtics, i de l'altra, els règims feixistes.
  • Al cap de dos anys, el 1942, aparegué 'Ésser o no ésser', del director nord-americà d'origen alemany Ernst Lubitsch, una altra corrosiva i cèlebre sàtira del nazisme.
  • El cineasta Spike Lee ha presentat fa poc el documental 'When the Levees Broke. A Requiem in Four Acts' (dura 4 hores), centrat en la catàstrofe causada per l'huracà Katrina a Nova Orleans (Louisiana, EUA), l'agost del 2005, i en la resposta que hi donà el govern nord-americà.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

'Casablanca': amor en temps de guerra.
Recull de films de tema social.
I també...
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua