Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
Setanta-cinc anys de la proclamació de la República Catalana

La proclamació

De la República Catalana a la Generalitat

La Segona República


dilluns, 10 d'abril de 2006
El 14 d'abril farà setanta-cinc anys de la proclamació de la Segona República, acompanyada a Barcelona de la proclamació de la República Catalana, règim que al cap de tres dies havia de convertir-se en la Generalitat de Catalunya.

Abans d'ocupar-nos de la cèlebre al·locució de Francesc Macià, i de la reacció que va suscitar, convé de repassar els fets que hi van menar. De primer, consignem que feia poc més d'un any que s'havia posat fi a la dictadura de Primo de Rivera, instaurada el 1923.

Després de tant de temps sense llibertats, el 12 d'abril del 1931 van fer-se unes eleccions municipals que van precipitar els esdeveniments. Els electors van votar majoritàriament les forces republicanes, i el rei Alfons XIII va haver de prendre el camí de l'exili. Al Principat, el partit Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) va assolir un gran triomf, del tot inesperat, puix que no feia ni un mes que s'havia fundat.

Una gran exaltació popular va recórrer el país i Espanya, i a moltes ciutats s'hi va proclamar la república, amb noves esperances per a l'avenir.

La proclamació


+ 14 d'abril de 1931 a Barcelona.
El dia 14 d'abril al matí en Lluís Companys, d'ERC, va prendre la iniciativa de proclamar la república des del balcó de l'Ajuntament de Barcelona. No gaire estona després, amb la plaça de Sant Jaume plena de gom a gom, Francesc Macià, cap del mateix partit, proclamava la República Catalana, ara des del balcó del Palau de la Generalitat. L'emotiva proclama de la República Catalana, com a estat integrant de la Federació Ibèrica, va obrir un conflicte entre les autoritats republicanes catalanes i espanyoles.

De la República Catalana a la Generalitat


+ Ban de la proclamació de la República Catalana.
En efecte, la iniciativa de Macià va topar amb l'oposició del govern republicà provisional espanyol. El 17 d'abril tres membres d'aquest govern, Fernando de los Ríos i els catalans Lluís Nicolau d'Olwer i Marcel·lí Domingo, van anar a Barcelona a discutir la situació amb el govern provisional català. L'acord resultant substituïa la República Catalana per un govern autònom, la Generalitat de Catalunya (nom d'una institució d'arrels medievals), que havia de redactar un projecte d'estatut d'autonomia. Macià deia d'aquest acord que havia estat el sacrifici més gros de la seva vida.

La Segona República


+ Cartell de la Segona República.
La Segona República va impulsar un conjunt de reformes progressistes d'abast socioeconòmic i polític. Ara, aquestes reformes, que van irritar seriosament els sectors més dretans de la societat, també van decebre les forces més esquerranes. La polarització social, en un context internacional de marcada oposició ideològica, va impedir la consolidació del règim sorgit de les eleccions del 12 d'abril de 1931. El cop d'estat del juliol del 1936 assenyala el principi de la fi de la Segona República: la sedició militar origina la guerra, tragèdia seguida d'una dictadura atroç que va durar una quarantena d'anys.

MATERIALS

QUE HO SABIES?

  • La proclamació de la República Catalana del 1931 té dos precedents: el conat del president de la Generalitat de Catalunya, Pau Claris, el 1641, en el marc de la Guerra dels Segadors (1640-1652); i els intents repetits de proclamar l'estat català, el 1873, en temps de la Primera República.
  • El 1934 Lluís Companys, successor de Francesc Macià al davant de la Generalitat de Catalunya, va proclamar l'Estat Català de la República Federal Espanyola, en un acte contra la deriva conservadora que havia pres el règim republicà espanyol. El fet va originar el moviment revolucionari del Sis d'Octubre, que es va resoldre amb l'empresonament de tot el govern de la Generalitat.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Àudio de la proclamació de la República Catalana.
El 14 d'abril, rememorat per Víctor Alba.
Semblança d'en Francesc Macià, l'Avi, com era anomenat afectuosament.
Els espais més significatius del Palau de la Generalitat.
I també...
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua