Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
Setanta-cinc anys d'ERC i d'UDC

ERC: néixer i vèncer

La constitució d'UDC

Els últims decennis


dijous, 16 de març de 2006
El 17-19 de març de 1931, ara fa setanta cinc anys, va fundar-se Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) i, el novembre d'aquell mateix any, veia la llum Unió Democràtica de Catalunya (UDC). Dels partits polítics del país amb representació parlamentària, aquests dos són els que tenen una història més llarga.

Naturalment, ERC i UDC tenen un ideari propi. El primer es defineix d'esquerres, republicà i favorable a la sobirania política plena dels Països Catalans; el segon, amb projecció al Principat, es proclama catalanista i d'inspiració democristiana, val a dir: partidari de posar al servei de la democràcia els valors de la tradició cristiana.

El catalanisme és, doncs, una de les característiques compartides per UDC i ERC, dirigides per Josep Antoni Duran i Lleida i Josep Lluís Carod-Rovira, respectivament. N'és una altra l'europeisme, corrent que propugna la unió política d'Europa, d'una altra banda força estès (i no pas d'ara) entre la societat i la política catalanes.

ERC: néixer i vèncer


+ Francesc Macià, primer president d'ERC.
Esquerra Republicana de Catalunya va sorgir de la voluntat d'aplegar el catalanisme progressista. El partit va constituir-se a la Conferència d'Esquerres Catalanes, tinguda el març del 1931 al barri de Sants (Barcelona), amb la unió de l'Estat Català de Francesc Macià, el Partit Republicà Català de Lluís Companys i el grup de l'Opinió (pel setmanari homònim) de Joan Lluhí. Sorprenentment, el nou partit, catapultat per la popularitat enorme de Macià, va atènyer una victòria molt folgada a les eleccions municipals del 12 d'abril de 1931, que van menar a la proclamació de la Segona República (1931-1936). Macià va esdevenir el primer president de la Generalitat de Catalunya contemporània, la primera institució d'autogovern després de més de dos segles.

La constitució d'UDC


+ El manifest fundacional d'UDC va publicar-se al diari El Matí.
Unió Democràtica de Catalunya va néixer el 7 de novembre de 1931. Aquell dia el diari de tendència catòlica El Matí publicava el manifest fundacional del nou partit, vertebrat entorn de tres eixos: el catalanisme, la democràcia i els valors cristians. Entre els signataris del manifest hi havia Lluís Vila i d'Abadal, Joan Baptista Roca i Caball, Pau Romeva i Maurici Serrahima... Al cap de poc van afegir-se a Unió dues figures més de gran significació en la història del partit: Manuel Carrasco i Formiguera i Miquel Coll i Alentorn.

Els últims decennis


+ Josep Lluís Carod-Rovira i Josep Antoni Duran i Lleida.
A la clandestinitat durant la feroç dictadura franquista (1939-1975), ERC i UDC van reprendre la normalitat amb l'adveniment de la democràcia. El 1978 Unió Democràtica de Catalunya va coalitzar-se amb Convergència Democràtica de Catalunya (CDC) per formar Convergència i Unió (CiU), al govern els anys 1980-2003. Quant a Esquerra Republicana de Catalunya, aquests últims anys s'han caracteritzat per la reivindicació nacional i social ensems i per un eixamplament progressiu de la base electoral. Avui ERC, un dels partits integrants del govern de la Generalitat, és la tercera força política del Parlament de Catalunya, darrere de Convergència i Unió i del Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC).

MATERIALS

QUE HO SABIES?

  • A la Conferència d'Esquerres Catalanes que va instituir ERC hi havia els quatre primers presidents de la Generalitat contemporània: Francesc Macià, Lluís Companys, Josep Irla i Josep Tarradellas.
  • Bandera catalana a banda, el logotip d'UDC incorpora el blau i els estels de la bandera europea, signe de l'europeisme dels democristians.
  • En temps de la Segona República, el diari El Matí era el portaveu d'UDC, i La Humanitat, d'ERC.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Àudio de la proclamació de la República Catalana per Francesc Macià, el 14 d'abril de 1931.
Esbós biogràfic de Macià, primer president d'ERC.
Semblança de Manuel Carrasco i Formiguera, dirigent històric d'UDC, executat per l'exèrcit franquista.
Resultats electorals d'Esquerra Republicana al Parlament de Catalunya, del 1980 al 2003.
I també...
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua