Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
Gaziel, periodista i escriptor

Del periodisme a la literatura

L'obra

Pobles quixotescs i 'sanxopancescs'


dimarts, 4 d'abril de 2006
Si en un capítol anterior ens referíem als dots periodístics i narratius d'en Josep Pla, avui ens centrarem en una altra gran figura del periodisme i de la literatura del segle XX: el també empordanès Agustí Calvet i Pascual, més conegut pel pseudònim Gaziel.

Nat el 1887 a Sant Feliu de Guíxols (Baix Empordà), al si d'una nissaga burgesa enriquida amb el negoci surer, Agustí Calvet fou allò que se'n diu un humanista, un intel·lectual (va fer estudis de filosofia) que, amb poc més de vint-i-cinc anys, va entrar de ple al periodisme.

El fet, diguem-ne casual, que va encaminar-lo definitivament a l'ofici de periodista va esdevenir-se el 1914, quan unes notes que havia escrit des de París, en el moment de declarar-se la Primera Guerra Mundial (1914-1918), van arribar a Miquel dels Sants Oliver, aleshores director de La Vanguardia, que les hi va publicar immediatament. Aquestes notes, aplegades a 'Diario de un estudiante en París' (editat en català amb el títol 'París, 1914. Diari d'un estudiant') assenyalen el punt de partença de la relació de Gaziel amb el diari barceloní.

Durant una quinzena llarga d'anys, del 1920 al 1936, Gaziel va ésser al capdavant de La Vanguardia, que va renovar a fons i va consolidar-se com un diari de prestigi internacional. Això no obstant, no tothom va entendre la posició professional de Gaziel, home d'idees catalanistes. Conscient del fet, la 'Història de La Vanguardia', obra pòstuma centrada en el seu pas pel diari, comprèn passatges de to justificatiu.
  • + Webs relacionades dins Nosaltres.Cat: Literatura.

Del periodisme a la literatura


+ Retrat de n'Agustí Calvet, Gaziel.
La guerra del 1936-1939 i la dictadura subsegüent van estroncar la carrera periodística d'en Gaziel. Exiliat a França, a partir del 1940 va sojornar a Madrid, i no va tornar definitivament a Barcelona fins a les acaballes dels anys 1950. Després del conflicte bèl·lic, Gaziel, pregonament decebut per l'evolució dels esdeveniments (la derrota dels feixismes a la Segona Guerra Mundial, que va durar del 1939 al 1945, no va implicar la fi de la feroç dictadura franquista), va decidir d'escriure per sempre més en català i de dedicar-se, segons paraules pròpies, a les tres realitats superiors a totes les altres: la seva terra, la seva gent i la seva parla.

L'obra


+ Coberta del llibre de memòries.
Fruit d'aquesta decisió, tenim títols de temàtica diversa, d'estil clar i natural, no gens forçat, que palesen la vasta cultura i la lucidesa de Gaziel. Destaquem el llibre de memòries 'Tots els camins duen a Roma. Història d'un destí (1893-1914)'; 'Meditacions en el desert', dietari amarg i desconhortat; la trilogia 'Castella endins', 'Portugal enfora', 'La Península inacabada'; els llibres de viatge 'Seny, treball i llibertat (Suïssa)' i 'L'home és el tot (Florença)'; 'Quina mena de gent som', anàlisi de la manera de fer col·lectiva dels catalans; i la ja consignada 'Història de La Vanguardia'.

Pobles quixotescs i 'sanxopancescs'


+ L'Obra catalana completa va publicar-se el 1970.
La manera d'ésser i de captenir-se del poble català és molt present a l'obra de Gaziel. L'escriptor guixolenc examina el tarannà col·lectiu català en comparança amb l'espanyol, i els troba oposats, exponents respectius d'allò que anomena pobles remolcats i pobles remolcadors; els primers, pràctics i pacífics; els segons, heroics i dominadors, contrast expressat a través de les figures literàries de Sancho Panza i el Quixot. Al seu parer, la solució del poble català està en una Europa unida i respectuosa de la identitat dels pobles.

MATERIALS

  • Agustí Calvet, Gaziel
    Format:Web
    Biografia, publicacions, comentaris, traduccions de l'autor... A l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana (AELC).
  • Gaziel
    Format:Web
    Semblança i articles sobre la seva obra.
  • 'Gaziel: Vida, periodisme i literatura'
    Format:Llibre
    Estudi de la figura del periodista i assagista empordanès. Publicacions de l'Abadia de Montserrat.
  • Assaig i país a la postguerra
    Format:Web
    Una mirada a algunes de les obres més remarcables d'anàlisi de la personalitat catalana, escrites al país o a l'exili desprès de la guerra del 1936-1939.

QUE HO SABIES?

  • Agustí Calvet va dedicar la tesi doctoral de filosofia a la figura d'Anselm Turmeda, frare franciscà convertit a l'islam, que va viure a cavall dels segles XIV i XV.
  • Abans d'entrar a La Vanguardia, el nostre protagonista havia fet de periodista a La Veu de Catalunya (ja amb el pseudònim Gaziel) i de secretari de la Secció Històrico-arqueològica de l'Institut d'Estudis Catalans (IEC), entitat que ja prepara el centenari de l'any vinent.
  • El 1953 va publicar-se 'Una vila del vuit-cents', primer llibre de Gaziel després de la guerra del 1936-1939, dedicat a la ciutat nadiua de Sant Feliu de Guíxols.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Notícia biogràfica d'en Gaziel.
Una mostra de la seva prosa, de 'Seny, treball i llibertat'.
Comentaris a l'obra del periodista guixolenc.
'Gaziel, encara', un article d'en Ramon Barnils.
I també...
  • Nota sobre 'Tots els camins duen a Roma'.
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua