Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
França: estudiants i precarietat laboral

El CPE i les modificacions proposades

Arguments pro i contra

Un problema francès?


dilluns, 3 d'abril de 2006
Fa setmanes que França viu convulsada. Causa: l'oposició que ha desfermat el dit contracte de primera feina (CPE), capitanejada pels estudiants i els sindicats de treballadors, que creuen que no durà sinó més precarietat laboral.

Les manifestacions han proliferat a força ciutats. El 28 de març proppassat va aplegar-se la més multitudinària, entre un milió de manifestants i tres, segons les fonts. Igual va passar a Catalunya Nord, amb més de quinze mil manifestants a Perpinyà (Rosselló). L'oposició al projecte governamental també s'ha traduït en la paralització de les classes als instituts i, sobretot, a les universitats.

La crisi té, a sobre, una dimensió política. L'oposició parlamentària, amb el Partit Socialista al davant, és contrària a la iniciativa promoguda pel primer ministre francès, Dominique de Villepin, que no desdiu. Villepin, que ha fet de la defensa del contracte de primera feina una causa personal, ha hagut de veure escletxes al si del govern, sobretot per la posició del ministre de l'Interior, Nicolas Sarkozy (Villepin i Sarkozy poden competir per la candidatura conservadora a les eleccions presidencials del 2007).

Recordem, així mateix, que el 30 de març el Consell Constitucional francès va trobar el CPE del tot constitucional, ço que va centrar totes les mirades en el president de la República Francesa, Jacques Chirac, que té la potestat de promulgar-lo, cosa que farà. Això no obstant, s'ha compromès a modificar-ne els aspectes més cantelluts.

Però tot plegat encara és considerat insuficient pels sectors oposats al contracte, de manera que estudiants i sindicats es tornaran a manifestar demà.
  • ! Actualització el 05/04/2006 a les 07:30
  • + Webs relacionades dins Nosaltres.Cat: Economia.

El CPE i les modificacions proposades


+ Manifestació contra el CPE, tinguda a Perpinyà el 28 de març proppassat.
El controvertit contracte de primera feina va aprovar-se el 9 de març a l'Assemblea francesa, o Parlament francès, inclòs en l'anomenada llei d'igualtat d'oportunitats. Aquest contracte permet, els dos primers anys de feina, d'acomiadar sense justificació els treballadors menors de vint-i-sis anys. Doncs bé, Chirac ha instat el govern a fer dos canvis: reduir de dos anys a un el període de prova i, en cas d'acomiadament, fer-ne constar el motiu.

Arguments pro i contra


+ Molts creuen que el CPE no durà sinó més precarietat laboral.
El govern francès, acusat de no haver pactat el CPE, el considera una mesura eficaç per a combatre la desocupació juvenil, una de les més elevades d'Europa: índex de més del 20% entre la jovenalla de menys de vint-i-cinc anys, que pot atènyer el 40% als suburbis i barris més degradats. Contràriament, hi ha qui pensa que aquesta reforma laboral agreuja la precarietat laboral dels joves i, conseqüentment, els impedeix de tenir un mínim d'estabilitat per a planificar el futur.

Un problema francès?


+ El primer ministre francès, Dominique de Villepin.
Els avalots desencadenats a França la tardor passada (que van revelar el malestar pregon dels sectors més desfavorits de la societat) i les protestes d'ara poden fer pensar que ens trobem davant un problema exclusivament francès. I, de fet, hom parla de l'encarcarament de la societat francesa, de les resistències que oposa als canvis... Nogensmenys, molts creuen que totes dues crisis són expressió d'un mal general, val a dir: de les dificultats que té el capitalisme actual, cada vagada més neoliberal, de garantir el benestar del conjunt de la població.

MATERIALS

QUE HO SABIES?

  • La contestació social d'aquests dies ha recordat els fets revolucionaris del Maig del 1968 francès, perquè també van tenir l'origen en una protesta estudiantina sostinguda pels sindicats.
  • Els sondatges mostren la impopularitat del CPE: un dels últims revela que topa amb un 66% dels ciutadans.
  • Aviat farà un any que França va votar, via referèndum, contra la constitució europea, que una part significativa dels electors veien, en matèria econòmica, massa liberal.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Preguntes i respostes sobre el contracte de primera feina.
Cinc punts bàsics del CPE.
Imatges de la mobilització juvenil.
Una anàlisi del malestar de la societat francesa.
I també...
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua