Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
Mitjans de comunicació internacionals

La premsa europea

La BBC: model d'independència

De la CNN a Al-Jazira


dimarts, 21 de març de 2006
Si en un capítol precedent tocàvem el passat i el present de la premsa catalana, a les ratlles següents veurem alguns dels mitjans de comunicació més notables del panorama periodístic internacional.

Per tradició, abast de la llengua anglesa, pes de la cultura anglo-saxona i predomini polític dels Estats Units, una bona part dels mitjans de comunicació més influents del planeta són en anglès.

Entre la premsa diària, a la Gran Bretanya, primer país a tenir-ne, hi trobem diaris de molt de renom, tals com The Guardian, Financial Times, The Daily Telegraph, The Independent i The Times, el més antic de tots, fundat el 1785.

Una cosa semblant passa als Estats Units, on la premsa de qualitat és representada per periòdics com The New York Times, The Washington Post, tots dos de tendència liberal, i The Wall Street Journal, conservador.

La premsa europea


+ Dos diaris de referència.
Àrea anglo-saxona a banda, a Europa hi ha diaris de gran prestigi, alguns de llarga tradició. Per exemple, a Itàlia, país amb una molt bona reputació periodística, hi ha el Corriere della Sera, fundat a Milà el 1876, de línia independent; La Repubblica, de centre-esquerra, amb seu a Roma; i La Stampa, diari torinès propietat del grup automobilístic FIAT; a França, es destaquen Le Monde, Le Figaro i Libération; i, a Alemanya, el Frankfurter Allgemeine Zeitung, el Süddeutsche Zeitung i Die Welt.

La BBC: model d'independència


+ La BBC va fundar-se el 1922.
La BBC és la sigla de British Broadcasting Corporation, l'òrgan públic de ràdio, televisió i internet de la Gran Bretanya. Amb una vuitantena llarga d'anys d'història, la BBC és tinguda per un model d'independència periodística, amb fama de no afavorir ningú, d'ésser molt neutral. La precisió, la imparcialitat, la independència i el respecte a l'audiència (servida amb continguts dignes i de qualitat) figuren entre els valors primordials d'quest mitjà sense publicitat, finançat pels ciutadans britànics.

De la CNN a Al-Jazira


+ Logotips d'Al-Jazira i de la CNN.
La Cable News Network, més coneguda per la sigla CNN, va ésser la primera cadena de televisió a oferir notícies les vint-i-quatre hores del dia. Fundada el 1980 per Ted Turner, la CNN, amb seu a Atlanta (Geòrgia, EUA), va atènyer molta anomenada arran de la guerra del Golf Pèrsic (1991), per la cobertura gairebé instantània que n'oferí. Més o menys inspirada en la CNN, el 1996 va aparèixer la cadena de notícies en àrab Al-Jazira, amb seu a Qatar, que, oberta a punts vista distints, va insuflar una alenada d'aire fresc al panorama informatiu de l'Orient Mitjà.

MATERIALS

QUE HO SABIES?

  • Tal vegada la publicació diària més influent del món, The New York Times, té per lema 'All the News That's Fit to Print', val a dir: 'Totes les notícies publicables'.
  • També es compten entre les publicacions més influents setmanaris d'informació general com Time i Newsweek, nord-americans, i The Economist, britànic representant del liberalisme econòmic.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

La Gran Bretanya, vista per The Economist.
L'International Herald Tribune, diari mundial per antonomàsia.
Nota sobre Le Monde, vespertí francès molt respectat.
I també...
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua