Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
Passat i present de la premsa catalana

Del darrer quart del segle XIX...

...a la Segona República

Els últims decennis


dijous, 2 de març de 2006
La premsa és el més antic dels mitjans de comunicació de masses. Les primeres publicacions impreses de caràcter periòdic daten del segle XVII, a casa nostra i a la resta d'Europa, quan van aparèixer les anomenades gasetes, precursores dels diaris moderns.

La Gazette de France, fundada el 1631, és tinguda per la primera de les gasetes, que van proliferar per terres catalanes al cap de ben poc, durant la guerra dels Segadors (1640-1652).

Nogensmenys, encara havia de passar més d'un segle abans no veiessin la llum les primeres publicacions diàries del país: el Diario de Valencia, del 1790, i el Diari de Barcelona, del 1792.

Conservador, regionalista i representant de la burgesia industrial catalana, el Diari de Barcelona, redactat en espanyol, va tenir l'època més florent durant el segle XIX; la història del diari va molt lligada a la família Brusi (el periòdic era anomenat popularment el Brusi), que n'adquirí la propietat el 1814, i a Joan Mañé i Flaquer, que en fou director més de trenta-cinc anys, del 1865 al 1901.

Del darrer quart del segle XIX...


+ Capçalera del Diari Català.
El 1879 va néixer el primer diari escrit en català: el Diari Català, fundat per Valentí Almirall, home d'idees progressistes i primer teòric del catalanisme ('Lo catalanisme', 1886). El Diari Català no va tenir una existència gaire fàcil, i va deixar de publicar-se al cap de dos anys, el 1881. Aquest mateix any naixia La Vanguardia, en espanyol, que acaba de fer cent vint-i-cinc anys i que sempre ha tingut molt de predicament entre una part significativa de la classe mitjana del Principat.

...a la Segona República


+ La Veu de Catalunya: el diari en català de més durada.
El 1899 va aparèixer el diari en català de més durada: La Veu de Catalunya, portaveu de la Lliga Regionalista, val a dir, del catalanisme de signe conservador, que va publicar-se fins el 1937. Ja entrat el segle XX van sorgir més diaris catalans vinculats a partits polítics: La Publicitat, d'un gran to intel·lectual, a Acció Catalana; El Matí, a Unió Democràtica de Catalunya; La Humanitat, a Esquerra Republicana de Catalunya... La florida de la premsa escrita en català durant la Segona República (1931-1936) va estroncar-se dramàticament amb la guerra del 1936-1939 i la dictadura subsegüent.

Els últims decennis


+ Versió digital del setmanari El Temps.
La premsa diària en català no va poder reprendre fins al cap d'una quarantena d'anys, el dia de Sant Jordi del 1976, data de sortida de l'Avui, fruit de la implicació activa de la societat civil. Fins el 1997 no va aparèixer l'edició catalana d'El Periódico de Catalunya (l'espanyola havia sortit dos anys després de l'Avui, el 1978). D'una altra banda, durant aquestes últimes dècades han nascut una colla de periòdics atents a la cultura catalana i a la realitat comarcal i nacional, bé que sense renunciar a explicar i analitzar què passa fronteres enllà. Destaquem-ne El Punt, Regió 7, Diari de Balears, Diari de Girona, Segre, Diari d'Andorra, Bondia... Tot plegat, enriquit amb publicacions d'informació general no diàries, tals com els setmanaris El Temps i Presència, i la premsa digital, ara en auge.

MATERIALS

  • 200 anys de premsa diària a Catalunya, 1792-1992
    Format:Llibre
    Catàleg d'aquesta exposició, feta el 1995, que inclou la fitxa de prop de cinc-cents diaris. Editat per la Fundació Caixa de Catalunya.
  • Mitjans de comunicació
    Format:Web
    Índex de la Generalitat de Catalunya: premsa periòdica en català, informatius en línia, premsa diària...
  • El Temps d'història
    Format:Web
    Separata de la revista El Temps especialitzada en la història del país.
  • Periodisme i Comunicació Audiovisual
    Format:Web
    Guia temàtica de la Universitat Pompeu Fabra: recursos, bancs de dades, organismes, revistes i llibres electrònics, eines de consulta...
  • Planète presse
    Format:Web
    Guia mundial de publicacions periòdiques en línia.

QUE HO SABIES?

  • El 1994 la revista El Temps, fundada deu anys abans, va ser la primera publicació impresa del país a tenir versió digital.
  • La Publicitat fou el primer diari en català que va incorporar un suplement setmanal de temàtica esportiva.
  • A La Publicitat, o 'La Publi', com en deien, considerat un dels diaris més reeixits de la història de la premsa catalana, hi van col·laborar figures com Antoni Rovira i Virgili, Carles Soldevila, Pompeu Fabra, J. V. Foix, Carles Riba, Josep Carner, Josep Pla, Josep M. de Sagarra...

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Repàs succint de la història del Diari de Barcelona.
Portada del primer número d'aquest periòdic.
Sobre el 'Glosari' d'en Xènius, pseudònim d'Eugeni d'Ors, publicat a La Veu de Catalunya.
Una descripció de La Vanguardia i d'El Periódico de Catalunya'.
I també...
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua