Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
1906: memòria d'un any clau per al país

L'Any Ateneu

El I Congrés Internacional de la Llengua Catalana

Solidaritat Catalana: la unió del catalanisme


dilluns, 20 de març de 2006
El 1906, ara fa tot just un segle, van confluir al país un conjunt de fets que, vists amb la perspectiva que dóna el temps, van conferir a aquell any una gran significació d'ordre literari, polític i cultural.

En l'àmbit literari, el 1906 és l'any de publicació d'una sèrie d'obres molt remarcables: 'Pilar Prim', de Narcís Oller; 'Josafat', de Prudenci Bertrana; 'Les multituds', de Raimon Casellas; 'Enllà', de Joan Maragall; 'Horacianes', de Miquel Costa i Llobera; 'Els fruits saborosos', de Josep Carner.

Aquest últim títol i, sobretot, l'inici del 'Glosari' d'Eugeni d'Ors, publicat amb el pseudònim de Xènius al diari La Veu de Catalunya, marquen la desclosa d'un moviment cultural que tindrà projecció política: el noucentisme, terme encunyat per Eugeni d'Ors mateix.

En efecte, el noucentisme, que pretenia modernitzar i europeïtzar el país, va anar molt lligat als interessos de la puixant burgesia catalana i a l'obra política d'Enric Prat de la Riba, convertit el 1914 en president de la Mancomunitat de Catalunya, entitat política migrada de recursos que, això no obstant, va dur a terme una gran obra de govern.
  • + Webs relacionades dins Nosaltres.Cat: Literatura.

L'Any Ateneu


+ L'Ateneu Barcelonès té la seu a l'antic casal dels barons de Sabassona.
Per tot plegat, la Institució de les Lletres Catalanes ha organitzat un conjunt de simposis, conferències i col·loquis, en una commemoració compartida per l'Ateneu Barcelonès. Aquesta entitat cultural, ara presidida per l'arquitecte Oriol Bohigas, commemora enguany l'Any Ateneu, car fa cent anys que té la seu a l'antic casal dels barons de Sabassona, al carrer de la Canuda de Barcelona. Instituït el 1860, l'Ateneu Barcelonès ha tingut de sempre un gran influx en la vida pública catalana, cosa avalada per la llista de presidents de l'entitat, noms il·lustres com Àngel Guimerà, Valentí Almirall, Lluís Domènech i Montaner, Bartomeu Robert, Joan Maragall, Pompeu Fabra...

El I Congrés Internacional de la Llengua Catalana


+ Retrat de n'Antoni Maria Alcover.
El 1906 es va fer el Primer Congrés Internacional de la Llengua Catalana, promogut i presidit pel manacorí Antoni Maria Alcover. El Congrés, que va aplegar a Barcelona més de tres mil representants de tot el país, és considerat una gran fita en l'estudi del català sobre bases científiques i el punt de partença de la reforma d'en Pompeu Fabra, codificador de la llengua catalana. Aquest gran gramàtic i lexicògraf hi va presentar les 'Qüestions d'ortografia catalana'.

Solidaritat Catalana: la unió del catalanisme


+ El més famós dels acudits publicats al Cu-cut!
El 1905 el setmanari satíric catalanista Cu-cut! va publicar una caricatura de les desfetes de l'exèrcit espanyol, replicada per un grup de militars de la guarnició de Barcelona amb l'assalt i l'incendi del setmanari i de La Veu de Catalunya. Més encara, el govern espanyol, per comptes de sancionar els fets, va dictar la llei de Jurisdiccions, amb què les ofenses a la pàtria i a l'exèrcit espanyols passaven a la jurisdicció militar. Tot plegat va motivar l'aparició, el 1906, d'un moviment unitari català contra aquesta llei i en favor de l'autogovern: la Solidaritat Catalana, que a les eleccions del 1907 va atènyer un triomf espectacular: 41 escons d'un total de 44.

MATERIALS

  • 1906 Lletres
    Format:Web
    Esdeveniment commemoratiu de la florida literària del 1906, a càrrec de la Institució de les Lletres Catalanes. Activitats, simposis i conferències.
  • Ateneu Barcelonès
    Format:Web
    Participa en 1906 Lletres i commemora un segle de vida a la seu del carrer de la Canuda.
  • El noucentisme
    Format:Web
    Conceptes generals i texts per a ésser treballats.
  • L'Escola Mallorquina
    Format:Web
    Concepte, orígens, trets, comparança amb el noucentisme, autors, grups... A la web didàctica 'Els moviments literaris contemporanis a les Balears'.
  • MHC
    Format:Web
    Museu d'Història de Catalunya, fundat ara fa deu anys.

QUE HO SABIES?

  • El 1906 va publicar-se 'La nacionalitat catalana', d'Enric Prat de la Riba, obra teòrica del catalanisme de gran significació política.
  • Al cap d'un any, el 1907, Prat de la Riba mateix va fundar l'Institut d'Estudis Catalans (IEC), dedicat a l'alta recerca científica, i, principalment, a la de tots els elements de la cultura catalana.
  • També el 1906 va aparèixer a Ciutat de Mallorca la revista Mitjorn, primer signe d'identitat dels poetes aplegats a l'anomenada Escola Mallorquina, considerada la versió mallorquina del noucentisme català.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Manifest de la Solidaritat Catalana.
Semblança de n'Antoni Maria Alcover, impulsor del Primer Congrés Internacional de la Llengua Catalana i del 'Diccionari català-valencià-balear'.
El més cèlebre dels acudits de Joan Junceda al Cu-cut!
Auca d'en Josep Carner.
I també...
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua