Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
L'obra de Pompeu Fabra

La reforma fabriana: els inicis...

...la polèmica...

...i la consolidació


dilluns, 23 de maig de 2005
El 18 de maig l'Institut d'Estudis Catalans (IEC) va presentar el primer volum de les 'Obres completes' de Pompeu Fabra i Poch (1868-1948), el gran gramàtic i lexicògraf que va codificar la llengua catalana. Les 'Obres completes' enclouran nou volums, i és previst d'enllestir-les el 2009.

Aquest projecte editorial del IEC té el suport de la Generalitat de Catalunya i del govern de les Illes, i hi participen, editorialment, quatre empreses del país: Enciclopèdia Catalana, Edicions 62, Editorial Moll (Mallorca) i Edicions 3 i 4 (València).

El primer volum, que comprèn les tres primeres gramàtiques de Fabra, les dels anys 1891, 1898 i 1912, aplega, doncs, la primera producció de qui és considerat amb justícia el seny ordenador de la llengua catalana; una producció estrenada l'última dècada del XIX, quan Fabra, nat a la vila de Gràcia, aleshores independent, comptava poc més de vint anys.

I és que, si bé Pompeu Fabra havia estudiat enginyeria industrial i havia ocupat durant un decenni la càtedra de química de l'Escola d'Enginyers de Bilbao, també s'interessava, i des de ben jove, per la llengua catalana, que, en aquell temps, no es regia per cap criteri gramatical (ni ortogràfic, doncs) unificat.
  • +  Webs relacionades dins Nosaltres.Com: Llengua

La reforma fabriana: els inicis...


+ Pompeu Fabra. Dibuix al carbó de Ramon Casas.
És dins la revista L'Avenç, inspirada en el catalanisme progressista de Valentí Almirall, que Fabra comença a esbossar la reforma ortogràfica amb vista a fer del català una llengua moderna. Fou ell, de fet, l'ànima de l'anomenada campanya lingüística de L'Avenç (1890-1891), que volia ajustar, degudament depurada, llengua escrita i oral, sobre la base de criteris científics (recordem que Fabra era enginyer). L'editorial de la revista va publicar les seves cinc primeres obres: 'Ensayo de gramática del catalán moderno' (1891), 'Contribució a la gramàtica de la llengua catalana' (1898), 'Sil·labari català' (1904), 'Tractat d'ortografia catalana' (1904) i 'Gramática de la lengua catalana' (1912).

...la polèmica...


+ Portada del primer número de L'Avenç.
Però, inevitablement, la reforma lingüística d'en Fabra i L'Avenç no fou ben vista per tothom. Alguns escriptors i institucions del país hi van plantar cara al·legant que obliterava la llarga tradició d'una llengua mil·lenària. Especialment dura fou la resistència d'una bona part dels membres de la Reial Acadèmia de Bones Lletres de Barcelona i dels prohoms dels Jocs Florals. De fet, ni l'una institució ni l'altra no les van acceptar fins els anys 1930, quan també foren admeses al País Valencià, sota el nom de 'Normes de Castelló' (1932).

...i la consolidació


+ Coberta del primer volum de les 'Obres completes' de Pompeu Fabra.
Sigui com sigui, quan l'Institut d'Estudis Catalans (IEC), que assumí els plantejaments de Fabra, va promulgar les 'Normes ortogràfiques' (1913), l'oposició a la reforma va anar minvant progressivament. Més endavant Fabra va publicar la 'Gramàtica catalana' (1918), per encàrrec del IEC mateix, i el 'Diccionari general de la llengua catalana' (1932), culminació de la reforma començada una quarantena d'anys abans.

MATERIALS

QUE HO SABIES?

  • Exiliat després de la guerra del 1936-1939, Fabra va residir els últims anys de la seva vida a Prada (Conflent), on encara va treballar en la 'Gramàtica catalana', publicada pòstumament el 1956 a cura del gran lingüista Joan Coromines. El 1947, un any abans de morir, va anar fins a Andorra per poder fer el testament en català.
  • Predicant amb l'exemple, el 1891 la revista L'Avens va canviar la grafia del nom i va dir-se: L'Avenç.
  • La reforma ortogràfica de L'Avenç i de Fabra demanava, entre més coses, la supressió de la 'h', finalment no admesa a les 'Normes ortogràfiques' del IEC, que sí que encloïen la proposta fabriana de canviar la 'y' per la 'i', que tanta polèmica havia suscitat.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Una auca sobre en Pompeu Fabra.
Fabra, segons el gran prosista Josep Pla.
'Desviacions en els conceptes de llengua i pàtria', una visió del català i del país subscrita per l'autor de la 'Gramàtica catalana'.
Semblança del seny ordenador de la llengua catalana.
I també...
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua