VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb  
DIMECRES, 18/03/2009 - 13:43h

Interior considera proporcionades les fortes càrregues policíaques contra estudiants de la UB

PSC, ERC i ICV es neguen a valorar l'actuació de la policia · Els mossos han detingut sis estudiants · Enfrontaments a la Plaça Universitat, Diagonal, Palau Robert i carrer Balmes · Al matí els mossos han desallotjat l'edifici central de la UB

El director general de la policia, Rafael Olmos, ha afirmat que l'actuació dels mossos d'esquadra contra grups d'estudiants avui al centre de Barcelona havia estat 'totalment proporcionada'. Olmos ha dit que el rector de la UB va demanar ahir als mossos que desallotgessin l'edifici històric de la universitat, on hi havia la tancada contra el pla Bolonya, i ha justificat la càrrega policíaca perquè, segons diu, els estudiants que protestaven contra el desallotjament volien tornar a entrar a l'edifici. La manifestació improvisada s'ha dissolt a causa d'una contundent càrrega policíaca al Palau Robert (vídeo). Abans però, els mossos ja havien carregat contra els estudiants a la plaça de la Universitat després del desallotjament, a les vuit del matí (vídeo) i encara una altra vegada poc més tard de les onze (vídeo). ICV no considera que li pertoqui valorar una càrrega policíaca, i s'ha remès al departament d'Interior. Tant CiU com PP demanen explicacions a Joan Saura.

Desallotjament violent

El rector ha explicat (àudio) que havia decidit que la policia posés fi al tancament (vídeo) d'una cinquantena d'estudiants que es feia des del 20 de novembre contra l'Espai Europeu d'Educació Superior (EEES), l'anomenat pla Bolonya. Poc després del desallotjament, que s'ha fet a primera hora del matí, els estudiants han tallat la Gran Via i els mossos han els han fet fora cap a les vuit amb una contundent càrrega per poder obrir el trànsit. Els estudiants han respost llançant-los objectes i mobiliari urbà i la batalla campal ha acabat amb alguns ferits i tres detinguts (vídeo). A migdia, els mossos han detingut tres estudiants més, acusats de desobediència i desordres públics, de manera que ja en són sis.

Mentrestant, diversos alumnes han ocupat la Facultat de Lletres de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i és previst que demà dijous facin el mateix amb les d'Educació i Comunicació. A més, és previst que avui comenci una tancada a la facultat d'Història de la UB, al Raval.

Alguns professors es solidaritzen amb els estudiants

Poc més tard de les onze, Manuel Delgado, catedràtic d'Antropologia de la UB, ha llegit un comunicat en nom de l'Assemblea PAS i PDI - Universitats Catalanes, que aplega sis-cents professors i treballadors, que criticava la duresa de la càrrega policíaca (vídeo). L'ha qualificada de desproporcionada, sobretot tenint en compte que l'ocupació dels estudiants a la UB era pacífica i volia dialogar amb el rectorat. Al comunicat, molt crític, s'ha afirmat que els fets d'aquest matí recorden el temps en què la policia entrava amb impunitat a les universitats, en referència als anys del franquisme. Delgado, a més, ha dit que amb la contundència policíaca es donava crèdit als estudiants veuen el diàleg com una opció massa ingènua i prefereixen anar més enllà.

Més càrregues policíaques

Cap a les dotze més estudiants s'han afegit a la concentració que es feia davant l'edifici històric de la UB. A més, els mossos d'esquadra no hi deixaven entrar cap estudiant, només podien fer-ho els treballadors, de manera que molts dels qui havien vingut per anar a classe s'han quedat a fora i s'han afegit a la protesta. Llavors, amb pancartes que s'han fet al carrer mateix, s'ha improvisat una nombrosa manifestació que ha tornat a tallar la Gran Via i s'ha encarat als mossos d'esquadra que vigilaven l'única entrada oberta de la facultat. Els mossos que protegien l'entrada han carregat novament contra els estudiants. S'hi han afegit els antiavalots que eren en furgonetes policíaques aparcades a la plaça i, literalment, han escombrat a cops fins al carrer d'Aribau tots els estudiants que eren a la Plaça de la Universitat (vídeo).

Els estudiants, en una marxa novament improvisada, han començat a caminar pel carrer d'Aribau, han girat pel carrer Consell de Cent i han pujat pel Passeig de Gràcia amb la intenció protestar davant de la seu de la Conselleria d'Innovació, Universitats, i Empresa, situada al Passeig de Gràcia tot just abans d'arribar a la Diagonal. Quan hi han arribat la seu de la conselleria ja era protegida per un cordó policíac, i s'han limitat a escridassar els mossos i fer crits contra el conseller Huguet i la comissionada d'Universitats, Blanca Palmada. També han llegit un manifest i han fet una crida a una nova manifestació convocada aquest vespre, a les vuit, a la Plaça de la Universitat. Després han tallat la Diagonal i, de cop i volta, han començat a entrar als jardins del Palau Robert per tal d'ocupar-los.

La càrrega final

Quan els estudiants encara entraven als jardins del Palau Robert, els mossos d'esquadra també hi han entrat per la porta principal i han començat una nova càrrega (vídeo) contra els pocs que ja eren dins. Quan els han fet fora però, no s'han aturat, sinó que els cops han continuat fins que no han dissolt la protesta en grups petits. Alguns estudiants s'hi han enfrontat novament llançant-los objectes de tota mena i cadires de les cafeteries del carrer Còrsega. La càrrega dels mossos ha arribat fins al carrer Balmes i, després, des de les furgonetes, han anat buscant grups petits d'estudiants per tal de carregar-hi de nou.

 
Càrrega al Palau Robert.
Càrrega a la Plaça Universitat.
Delgado: 'Ens ha recordat el franquisme'.
Guillem Sánchez/ACN
Dos moments del desallotjament. Albert Salamé/ACN
Guillem Sánchez /ACN.
Guillem Sánchez /ACN.
tornar

Versió per imprimirEnviar a un amic

CC

IQUA