VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb  
DIUMENGE, 01/03/2009 - 12:44h

S'ha mort l'actor i director teatral Pepe Rubianes

Fa un any se li va diagnosticar un càncer de pulmó · La cultura ret homenatge unànime a l'actor

L'actor i director teatral Pepe Rubianes s'ha mort avui a les deu del matí, a seixanta-un any, al seu domicili de Barcelona. A Rubianes, nascut a Vilagarcía de Arousa (Galícia) el 1947 (vídeo), li van diagnosticar un càncer de pulmó l'abril de l'any passat, motiu pel qual va decidir cancel·lar temporalment les actuacions de l'obra 'La sonrisa etíope' al Club Capitol de Barcelona i la ronda que preveia fer a l'estiu. El funeral tindrà lloc dilluns al tanatori Sáncho de Ávila de Barcelona, a dos quarts de dues del migdia.

José Rubianes Alegret, més conegut per Pepe Rubianes, va néixer a Vilagarcía de Arousa (Galícia) el 2 de setembre del 1947, però de ben petit va anar a viure a Barcelona. La seva carrera artística estava especialitzada en mims, monòleg i comèdia, i sempre va destacar per la seva ironia, el seu àcid sentit de l'humor i la seva incontenible xerrameca, farcida de moltes paraulotes.

L'actor i director de teatre va estudiar dret a la Universitat de Barcelona i des d'allà es va començar a familiaritzar amb els escenaris vinculats a grups de teatre universitari. Més endavant, a partir del 1977, va començar a treballar professionalment en obres de Dagoll Dagom ('No hablaré en clase' i 'Antaviana') i els Joglars ('Operación Ubú').

L'any 1981 va emprendre el seu camí en solitari amb l'estrena de l'espectacle 'Pay-Pay', que va representar durant tres anys. El 1984 va estrenar la seva segona obra, 'Ño'. Tres anys més tard va estrenar 'Sin palabras' i el 1988 'En resumidas cuentas...', antologia dels millors moments dels seus tres primers espectacles. Amb l'estrena de 'Scumm!' (1992) es va consolidar com un dels monologuistes més reconeguts. A més, durant la dècada de 1990 va començar a col·laborar amb mitjans de comunicació, i això li va atorgar una gran popularitat. El 1995 va estrenar a Barcelona l'espectacle 'Rubianes: 15 años', que va aplegar els millors esquetxos dels seus espectacles en solitari des de 1980. El 1997 va estrenar 'Rubianes, solamente', l'espectacle de l'actor que va tenir més èxit i que va representar fins el 2006. Aquell mateix any, aprofitant que se celebrava el 70è aniversari de Federico García Lorca, va presentar l'espectacle 'Lorca eran todos'.

El gener del 2008 va presentar el seu últim espectacle, 'La sonrisa etíope', que va interpretar fins l'abril, quan li van diagnosticar un càncer de pulmó. Va cancel·lar de manera immediata les funcions que tenia previstes per fer al Club Capitol i la ronda que havia de fer l'estiu passat amb més de seixanta actuacions.

Malgrat anul·lar les actuacions de la seva última obra, Rubianes va participar en el muntatge musical de l'obra del Tricicle 'Monty Python's Spamalot' amagat rere la veu en off de Déu. Rubianes va gravar el juliol passat les seves intervencions en l'obra, que encara es representa al Teatre Victòria de Barcelona.

El reconeixement

L'any 1998 Rubianes va ser guardonat amb el Premi Especial de la Crítica pels 15 anys; el 1999 amb el Premi San Miguel del Patronat de la Fira de Teatre al Carrer de Tàrrega i amb el Premi d'Honor FAD Sebastià Gash. El 2006 li van donar el premi Gat Perich per la seva trajectòria.

Polèmiques declaracions sobre la unitat d'Espanya

Al principi del 2006, Rubianes va ser objecte de polèmica per una intervenció seva (vídeo) al programa 'El club' de TV3. Va parlar sobre la unitat d'Espanya amb improperis i un llenguatge groller. Per aquest motiu van posar-li una querella, a banda de l'acusació feta des de la fiscalia de l'estat. Tot i que el maig del 2007 la jutgessa de Sant Feliu de Llobregat va decidir arxivar la causa per considerar que les paraules eren sobre una idea d'Espanya i no del concepte nació, el juny passat l'Audiència de Barcelona va ordenar obrir un judici oral.

 
+ YouTube: vídeos d'espectacles i entrevistes de Pepe Rubianes.
+ Vídeo: La darrera aparició de Rubianes en un escenari a la Gala del Pare Manel (Teatral.Net)
+ Vídeo de TVC: Rubianes, un actor galaico-català.
+ Blocs de MésVilaWeb que en parlen: Per camins i carreteres, El Pont de Sant Boi, TetraBloc, Pau Vinyes, Joan Pinyol, Consuetudinàrium i Jordi Carbonell.
tornar

Versió per imprimirEnviar a un amic

CC

IQUA