VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb  
DIMECRES, 04/03/2009 - 07:08h

ARE Sí, ARE No

Mentre l'ARE de la Riera de Can Soler a Sant Boi continua la seva tramitació a la Generalitat, l'oposició a aquest projecte urbanístic es mou entre les esmenes ambientals o el rebuig frontal. Després del període d'exposició pública de l'ARE durant les festes de Nadal, i d'obrir el període d'al.legacions el mes de gener, caldrà estar pendent de la redacció definitiva per part de la Generalitat. En altres poblacions, l'ARE ha estat rebutjat.

Mentre l'ARE de la Riera de Can Soler a Sant Boi continua la seva tramitació a la Generalitat, l'oposició a aquest projecte urbanístic es mou entre les esmenes ambientals o el rebuig frontal. La Generalitat va crear per decret els plans urbanístics d'Àrea Residencial Estratègica, coneguts com ARE. El decret aprovat l'any 2008 pel Govern accelerava la tramitació d'unes obres urbanístiques per oferir feina i habitatge residencial. D'aquest, calia que la meitat fos de tipus públic o concertat. Tanmateix, l'agreujament de la crisi i el fet que s'accelerés el planejament del PGM i els actuals plans municipals, ha rebut força crítiques.
A Sant Boi, després del període d'exposició pública de l'ARE durant les festes de Nadal, i d'obrir el període d'al.legacions el mes de gener, caldrà estar pendent de la redacció definitiva per part de la Generalitat. El projecte de la riera de Can Soler està vinculat globalment a la urbanització de l'anomenat Entorn de la Colònia Güell. Les posicions es mouen entre les esmenes internes, i peticions de modificació: sigui municipal, o de la Generalitat. I entre l'oposició externa i més frontal, vinculada a moviments ecologistes, veïnals i d'altre tipus. En altres poblacions catalanes s'han vist algunes posicions de rebuig frontal: a Martorell, l'ARE ha estat qüestionat per la CUP que va fer públic un estudi del nombre d'habitatges buits en aquesta població per fer evident la manca de fonaments jurídics de l'ARE de Martorell. A Manlleu, el mateix ajuntament governat per ERC ha rebutjat en ple municipal l'ARE previst, amb el suport majoritari de la gent del poble.
A Sant Boi la debilitat de l'oposició no dóna gaires alternatives. Les reunions al Casal de Barri Cooperativa-Molí Nou organitzades per l'ajuntament continuen endavant. Malgrat els plantejaments opositors de l'associació de veïns i dels grups ecologistes, aquestos queden en minoria i van desertant del procés de participació ciutadana engegat. A més de les al.legacions presentades a la Generalitat per partits polítics com ICV i EUiA o Progrés, també altres col.lectius ciutadans ha fet les seves esmenes. Les esperances de redreçar l'ARE s'encaminen a assolir la més gran proporció de parc urbà respecte a la zona urbanitzable. Endarrera quedarien la urbanització del darrer corredor ecològic i els futurs problemes de trànsit a la zona.

 
Entrellucant la Cope des de la Muntanyeta
tornar

Versió per imprimirEnviar a un amic

CC

IQUA