VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb  
DIMECRES, 18/02/2009 - 06:00h

Es publica l'epistolari d'Antoni M. Alcover en CD-ROM

Conté 15.500 documents · N'és la curadora la professora Pilar Perea

'Epistolari d'Antoni M. Alcover (Manacor 1880 - Palma 1931)' (Editorial Moll) aplega la col·lecció epistolar de mossèn Alcover que es conserva a l'Arxiu del Regne de Mallorca. És l'edició íntegra, en cd, de 15.500 cartes, targetes postals i de visita que va rebre entre els anys 1880 i 1931. El propòsit d'aquesta l'obra és de 'posar fi als tòpics sobre Alcover', segons que diu la curadora Pilar Perea, que va emprendre la tasca fa tres anys.

L'escriptor i lingüista mallorquí Antoni M. Alcover, a més d'idear i promoure el Diccionari català-valencià-balear, en va redactar una part. També és autor de 'Aplec de rondaies mallorquines', signades amb el nom de Jordi des Racó, i d'un seguit de treballs gramaticals. Així mateix, va dirigir i costejar l'edició de les obres de Ramon Llull. Esdevingué molt popular per la seva immensa tasca en favor de la llengua catalana, que li meresqué el títol d'apòstol de la llengua.

L'epistolari inclou cartes familiars que deixen veure la part més humana del mossèn i la correspondència amb filòlegs d'Alemanya i França perquè el formessin en lingüística. També hi ha cartes de Tomàs Forteza, un dels primers gramàtics de la llengua catalana, que assessorava n'Alcover, i la correspondència amb Pompeu Fabra i Costa i Llobera. Tot plegat, segons Perea, ajuda a desfer 'la visió que Pompeu Fabra era el bo i el el capellà poca-solta', i a revalorar la figura d'aquest mallorquí insigne.

Els materials s'han classificat per emissors de documents i per localitat de tramesa. I els criteris de cerca són: emissor, destinatari, localitat, data, tema, llengua i paraules significatives.

El cd, que es distribueix des d'aquest diumenge i costa 25 euros, és fruit de la col·laboració de la Direcció General de Política Lingüística del govern de les Illes Balears, la Facultat de Filologia de la Universitat de Barcelona, Linguamón-Casa de les Llengües (consorci format per la Generalitat de Catalunya i l’Ajuntament de Barcelona), la Fundació Antoni M. Alcover de Manacor, la Fundació Germà Colon de la Universitat Jaume I de Castelló i l’Editorial Moll.

Pilar Perea és professora de filologia catalana a la Universitat de Barcelona. Especialista en descripció lingüística, dialectologia i morfofonologia verbal, ha estudiat aspectes de la història de la llengua catalana i l'obra d'Antoni Maria Alcover i de Francesc de Borja Moll. Participa en la xarxa temàtica de Variació lingüística, coordinada per la Universitat de Barcelona, i en la de Gramàtica teòrica, coordinada per la Universitat Autònoma de Barcelona. El 2003 va obtenir un dels premis Trenta-u de Desembre.

De l'obra que acaba de publicar, en diu: 'M'ha compensat molt la feinada que he tingut perquè he acabat esbossant una trama de personatges i idees.' L'obra precisa la biografia de mossèn Alcover i aclareix aspectes que solament se sabien en part. Per això, Perea té ara la intenció de publicar una biografia d'Antoni M. Alcover actualitzada, oimés que 's'han qüestionat massa el caràcter i els mètodes d'Alcover’.

 
tornar

Versió per imprimirEnviar a un amic

CC

IQUA