VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb  
DIMECRES, 29/10/2008 - 14:37h

Absolts els setze acusats d'haver cremat fotografies del rei espanyol

La fiscalia ha rebaixat l'acusació a falta lleu · El jutge diu que l'Audiència espanyola només és competent per jutjar delictes

El jutge de l'Audiència espanyola, José M. Vázquez Honrubia, ha absolt setze acusats d'injúries a la corona. La fiscalia ha rebaixat l'acusació de delicte d'injúries greus a la corona espanyola a falta lleu de desordre públic i ha modificat la petició de pena. Un gest que el jutge ha qualificat 'd'incomprensible' i que l'ha obligat ha absoldre els acusats, ja que l'Audiència espanyola 'no és competent per a condemnar faltes sinó delictes' (àudio).

Segons el fiscal Luís Barroso no s'ha pogut provar que els acusat volguessin menystenir la monarquia i ha rebaixat la petició de multa de 3.600 euros a 500 euros. La resolució del jutge ha estat rebuda amb un gran aplaudiment per part dels acusats.

L'any passat aquestes setze persones van cremar fotografies dels reis d'Espanya a Girona, en solidaritat amb Jaume Roura i Enric Stern, els primers acusats i condemnats pel mateix fet. L'advocat dels qui seran jutjats avui ja va dir que demanaria l'anul·lació del judici, entre més raons, perquè els mossos d'esquadra van fer servir fitxers il·legals.

El judici ha començat amb retard perquè la policia espanyola els ha retingut perquè portaven samarretes amb el lema 'Jo també cremo la corona'. En principi, no els permetien l'entrada a l'edifici ni a la sala de vistes si continuaven vestint les samarretes. Finalment, han pogut entrar al tribunal amb les samarretes posades.

Fa tan sols una setmana, quatre acusats d'injúries a la corona i d'ultratge a Espanya van declarar a l'Audiència espanyola, però finalment el jutge va sobreseure el cas, per manca de proves.

Vilafranca els dóna suport

L'Ajuntament de Vilafranca del Penedès va aprovar al ple d'ahir a la nit una moció (doc) presentada per la CUP en què demanava l'absolució dels acusats i reclamava a la Generalitat i a l'Audiència que arxivés el cas. Hi van votar a favor PSC, CiU, CUP, ERC i ICV.

Concentracions de suport

Els qui seran jutjats avui van sortir de Girona ahir al vespre, acompanyats d'un grup que s'ha concentrat davant l'Audiència mentre ha durat el judici. Però no ha estat pas l'única concentració de suport: avui al vespre se'n faran més a Barcelona, Girona, Lleida, Manresa, Palma, Tarragona, Tortosa, València, Vic i Vilafranca del Penedès.

Suport del Grup de Periodistes Ramon Barnils

El Grup de Periodistes Ramon Barnils (GPRB) va fer públic un comunicat, la setmana passada, per denunciar la intencionalitat política del judici d'avui, per tal com 'castiga quisvulla que s'expressi lliurement contra el sistema establert', i l'atemptat a la llibertat d'expressió que aquest judici és. El comunicat vindica, a més, que 'qualsevol s'ha de poder expressar contra la monarquia lliurement' (al·lusió al segrest de la revista El Jueves per una caricatura de la família reial espanyola).

El comunicat del Grup Barnils també invoca un manifest (pdf) signat per una setantena de juristes que demana de despenalitzar l'anomenat 'delicte d'injúries a la corona'.

 
+ Campanya Jo també cremo la corona espanyola.
+ Web d'Alerta Solidària.
+ Comunicat del Grup de Periodistes Ramon Barnils.
tornar

Versió per imprimirEnviar a un amic

CC

IQUA