VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb  
DIUMENGE, 12/10/2008 - 13:31h

La façana marítima, el més fotografiat de Badalona

Destaca de forma clara en les imatges aplegades en les xarxes socials com Flickr o Fotolog

Flickr és la principal xarxa social per compartir fotografies a la xarxa. Milions d'usuaris la fan servir cada dia, molts d'ells hi publiquen fotos de la nostra ciutat. A més de Flickr, però, n'hi ha d'altres que també són molt actives. Quina és la imatge que hi surt de Badalona? Preparats per una cerca addictiva?

Xarxes socials com Flickr o Fotolog permeten als afeccionats a la fotografia i usuaris d'internet penjar les seves imatges. Alguns ho fan com una manera de compartir les imatges entre amics i familiars, d'altres com una mena de còpia de seguretat social... però alguns altres com una manera de mostrar les seves obres a la comunitat virtual. Aquestes darreres persones no posen cap restricció per visionar les seves fotografies, que organitzen i presenten en carpetes o col·leccions. Gràcies a les eines d'etiquetatge ofertes per aquestes aplicacions, és possible fer cerques a la principal pàgina de fotografies del món --la nordamericana Flickr-- i veure com i de quina manera surt Badalona. Es tracta d'un baròmetre parcial i canviant, com tots els baròmetres, però no deixa de ser interessant com a exercici d'autoestima local. Només cal escriure "Badalona", "Dalt de la Vila" o "Joventut" i veure què passa al prémer la pestanya de 'search'. Aquest excercici té un resultat abrumador (aquí en podeu fer un tastet). La façana marítima de Badalona, amb predilecció per les barquetes de davant de Roca i Pi, però també per la façana de l'Anís del Mono o les omnipresents tres xemeneies de la Fecsa, regna en la majoria d'imatges compartides pels internautes. Són imatges dantesques o bucòliques? Ens deixen bé o malament? Badalona surt ben parada, bé que en l'ull dels fotògrafs hi ha, per sort, una mirada que va més enllà de la típica postal. I Dalt de la Vila? El pintoresc barri històric badaloní té també el seu espai a la xarxa, bé que compartit amb Dalt Vila, al municipi d'Eivissa. Això s'explica perquè cada foto que pengen els usuaris pot ser definida amb una etiqueta, que és la que després permet afinar la cerca. Una foto del nen del globus i una de l'enlairat barri evissenc respondran a un criteri similar de cerca. Vet aquí la confusió.

A més de la platja i Dalt de la Vila destaquen graffits, una de les especialitats locals, diversos conflictes laborals, els partits de la Penya i concerts diversos al Palau Olímpic, especialment destacat el de Marilyn Manson.

Flickr és la gran aplicació de xarxa social, similar a You Tube quant al seu impacte mundial. Fotolog regna en un àmbit diferent, més lúdic, d'interès sobretot entre grups d'amics. L'arribada de noves plataformes com Facebook o Tuenti ha afectat serveis com el mateix Fotolog o el Windows Live, però no Flickr, que es continua mantenint fort en l'àmbit dels fotògrafs afeccionats, com el lloc on compartir i comentar fotografies.

Entre els users més actius destaca Stoned59, Bitxuverinosa, Sebastià Giralt, Oriol Lladó, Sweet Revenge, Planeta Roig, Markcat... Entre les poques associacions que tenen una pàgina a Flickr destaca Esquerra de Badalona o Òmnium Cultural de Badalona. L'exalcaldessa de Badalona, Maite Arqué, té un Flickr, d'actualització molt erràtica.

En aquesta adreça podeu veure els enllaços amb les pàgines o persones citades en aquest article.

 
tornar

Versió per imprimirEnviar a un amic

CC

IQUA