VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb  
DIMARTS, 09/09/2008 - 11:51h

Amadeu Casellas ja es recupera a la infermeria de Quatre Camins

És gairebé segur que la vaga de fam de 76 dies li deixarà seqüeles

El pres Amadeu Casellas es recupera favorablement de la vaga de fam de setanta-sis dies que va deixar divendres quan li van prometre el tercer grau penitenciari. Aquest matí s'ha fet una conferència de premsa per valorar la situació del pres i VilaWeb TV us n'ofereix un vídeo. Segons ha explicat l'advocat Francesc Arnau, Casellas ha deixat l'Hospital Penitenciari de Terrassa, és a la infermeria de la presó de Quatre Camins i ja torna a menjar.

Encara que Francesc Arnau ha dit que Casellas es recuperava molt bé, segons Jorge del Cura, membre del Centre de Documentació Contra la Tortura, és gairebé segur que patirà seqüeles, sobretot a òrgans com el fetge i els ronyons, segons s'ha vist en d'altres casos de llargues vages de fam. De moment però, Casellas encara es recupera i caldrà esperar per saber les seqüeles a llarg termini.

A la conferència de premsa que s'ha fet avui a la plaça de Sant Jaume de Barcelona Roser Iborra, membre del col·lectiu de suport a Amadeu Casellas, ha dit que estaven contents perquè divendres havien aconseguit la promesa del delegat del Síndic de Greuges, Ignasi García Clavel, de que concedirien al pres dos permisos de quaranta-vuit hores i el tercer grau restringit. Iborra però, també ha dit que si això s'ha concedit ara, també es podia haver fet abans sense que calgués recórrer a la vaga de fam. Francesc Arnau, per la seva banda, ha dit que la concessió del tercer grau és per la via administrativa, perquè depèn de la Conselleria de Justícia, i que per la via judicial encara són pendents d'un recurs per refondre les condemnes pendents. Si prosperés, podrien aconseguir la llibertat d'aquí a un any i, per tant, podria accedir ja a la llibertat condicional.

Joan Tardà, diputat d'ERC al Congrés espanyol, també havia d'assistir a la conferència de premsa i, tot i que finalment no ho ha pogut fer, s'hi ha llegit un comunicat que ha enviat i que també ha publicat al seu bloc. Tardà i Joan Herrera, d'ICV, s'havien mostrat preocupats per la situació del pres i havien demanat de veure'l.

Enric Borràs Abelló

A la presó des de 1986

Amadeu Casellas compleix condemna des del 1986 per atracament a mà armada, entre més delictes que es van fondre en una sola condemna, encara que mai no ha estat condemnat per haver fet mal a ningú. Però més tard fou jutjat per infracció de condemna i per reincidència en un atracament comès el 2006 en una oficina bancària de Vic. Amb la vaga de fam, Amadeu Casellas reclamava la refundició de condemnes i, per tant, la llibertat condicional, o bé el tercer grau penitenciari. Advocats, familiars i amics diuen que es podrà reintegrar sense problemes, que té una família i una feina que l'esperen i diuen que únicament vol recuperar la seva vida.
 
UN PRES INCÒMODE
Durant tot el temps que ha passat tancat, Amadeu Casellas ha passat per moltes presons i ha viscut el traspàs del sistema penitenciari del govern espanyol al de Catalunya. Diu que les condicions higièniques i el menjar han millorat, però que tota la resta continua igual, que hi ha maltractaments de moltes menes i que la presó no serveix precisament per reintegrar els presos. Sempre ha lluitat per millorar les condicions de vida dels presos, ha participat en força protestes i vagues de fam i Francesc Arnau considera que això l'ha perjudicat i ha fet més difícil que li fessin informes favorables perquè sortís de la presó. L'advocat Francesc Arnau considera que la situació de Casellas és com la de molts altres presos que no tenen ningú a fora que vetlli pels seus drets.
+ Vídeo de VilaWeb TV sobre la conferència de premsa d'avui.
+ Carta d'Amadeu Casellas explicant els motius de la vaga de fam.
tornar

Versió per imprimirEnviar a un amic

CC

IQUA