VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb  
DIJOUS, 13/03/2008 - 14:00h

PSC, EiLG, ICV i GIG presenten una moció de censura contra l'equip de govern de CiU i ERC

Neus Bulbena es pot convertir en alcaldessa el 27 de març

Els portaveus de PSC, Neus Bulbena; EiLG, Miquel Pujol; ICV, Quim Fornés; i GIG, Jaume Aspa, van presentar dijous al migdia al registre de l'Ajuntament de la Garriga una moció de censura contra l'equip de govern de CiU i ERC que encapçala Meritxell Budó (CiU). En ser 9 regidors dels 17 que integren el consistori, la moció prosperarà quan es faci el ple extraordinari, previsiblement el 27 de març a les 12 del migdia, i Neus Bulbena serà la nova alcaldessa, desvancant Budó.

Bulbena va comunicar la decisió de presentar la moció de censura a Budó dijous al matí, abans de presenta-la al registre. I quan la van presentar, l’alcaldessa hi havia registrat una qüestió de confiança, que es debatrà en un ple extraordinari el 25 de març a les vuit del vespre. Es tracta d’un instrument que té l’alcaldessa que permet intentar, entre d’altres, aprovar el pressupost municipal ­–que va quedar sobre la taula en el ple de desembre– si s’ha portat a aprovació i no s’ha aprovat. Però els partits de l’oposició consideren que 'no és procedent' perquè el pressupost el va retirar de l’ordre del dia la pròpia alcaldessa i han presentat una instància reclamant-ho. En cas que no s’aprovi la qüestió de confiança, l’alcaldessa quedaria cessada automàticament fins a la celebració d’un altre ple.

Els motius de la moció
Segons el comunicat dels quatre partits, i que van ampliar en roda de premsa dijous a la tarda a la Calma, la decisió de fer una moció de censura 'és el pas final d’una sèrie d’iniciatives encaminades a retornar a l’Ajuntament l’estabilitat, la governabilitat i el lideratge necessari per afrontar els problemes importants i urgents que reclamen una solució adequada'. Bulbena va afegir que 'ens hi posem amb ganes i il·lusió' i va insistir en què el treball s’ha de fer entre tots 17 regidors, amb consens.
Per ells, CiU i ERC no han entès la pluralitat sorgida de les eleccions municipals ' i han optat per buscar una fórmula en minoria, que no ha sabut generar consens, ni cohesió interna, ni aconseguir cap acord al voltant de les actuacions impulsades durant tot aquest temps. Això ha provocat una paràlisi de l’Ajuntament com a conseqüència de quatre greus deficiències', que concreten en falta d’estabilitat –que ha suposat que s’hagi prorrograt el pressupost–, obstrucció de la governabilitat, manca de lideratge en els grans temes del municipi i falta de participació i transparència cap a la ciutadania.
'Governar amb un estil poc dialogant sempre és dolent i més quan no es té majoria. Aquesta és la raó principal', va indicar Quim Fornés. Jaume Aspa va afegir que 'si alguna força té aquest projecte és que hem confluit diferents grups a partir de la forma de treballar de l’equip de govern i, hi afegiria, de l’actitud de l’alcaldessa'. L’exalcalde Miquel Pujol, per la seva part, va lamentar haver arribat a aquesta situació però creu que 'el poble ho entendrà'.

El darrer oferiment
Després del ple de dimecres, Budó va donar a Bulbena un document amb l’oferiment de formar govern que la portaveu socialista va agafar amb resistència, dient-li que arribava tard. Segons Budó, 'es tracta d’una proposta d’organigrama funcional de l’ajuntament que ve acompanyada del meu oferiment a no excloure d’aquest acord cap possibilitat doncs he traslladat al PSC la meva voluntat de poder parlar de tot sense exclusions' .
L’alcaldessa afegeix que, en 'aquests últims mesos l’equip de govern ha intentat arribar a un acord amb l’oposició pel que fa a la aprovació dels pressupostos. Penso que mai en la història política de la Garriga s’han fet tantes reunions i intents per arribar a acords no tan sols en el tema dels pressupostos sinó també en altres temes claus pel poble' .
I afegeix que 'la radicalització en el discurs i en algun cas l’absència reiterada de propostes dels representants del GIG i d’ICV han dificultat la voluntat d’aproximació de l’equip de govern a l’oposició. Tot plegat ha arribat fis i tot a la manca de respecte institucional i personal del senyor Fornés cap a l’equip de govern i en especial cap a la meva persona en un clar intent de desestabilitzar encara més la situació'.

Comunicat conjunt de PSC, EiLG, ICV i GIG sobre la moció de censura a la garriga presentada aquest dijous 13 de març de 2008


Els membres dels Grups Municipals del Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC), Esquerra Independent de la Garriga (EiLG), Iniciativa per Catalunya Verds- Esquerra Unida i Alternativa (ICV-EUiA) i Grup Independent la Garriga (GIG), hem posat en marxa els mecanismes legals per realitzar una moció de censura a l’Ajuntament de la Garriga, d’acord amb els procediments i els terminis que estableix la normativa electoral.

Aquesta decisió és el pas final d’una sèrie d’iniciatives encaminades a retornar a l’Ajuntament del nostre poble l’estabilitat, la governabilitat i el lideratge necessari per afrontar els problemes importants i urgents que reclamen una solució adequada.

Els impulsors de la moció compartim una diagnosi de la situació política a la Garriga, existent després de les darreres eleccions municipals, i una orientació per posar fi al carreró sense sortida on han arribat alguns assumptes administratius i polítics del nostre municipi.

Les darreres eleccions municipals a la Garriga van donar lloc a una ampla representació d’orientacions i sensibilitats polítiques, que es van traduir en una elevada presència de grups municipals a l’Ajuntament. Aquesta realitat expressa la legítima pluralitat política i social present a la ciutadania del nostre poble.

En cap moment, els impulsors de la moció hem entès aquesta nova realitat política com una anomalia institucional sinó com una riquesa social que els representants escollits hem de saber valorar i convertir en motor de renovació i d’impuls polític per a la democràcia i per a la governabilitat del municipi.

Tanmateix, pensem que els grups que formen l’equip de Govern actual no ho han entès així i han optat per buscar una fórmula en minoria, que no ha sabut generar consens, ni cohesió interna, ni aconseguir cap acord al voltant de les actuacions impulsades durant tot aquest temps.

Això ha provocat una paràlisi de l’Ajuntament com a conseqüència de quatre greus deficiències:

1.La falta d’estabilitat en l’equip de govern, amb un suport minoritari al Ple, i que no ha estat capaç, en aquests mesos, de generar consens i de superar la seva precarietat política. El símbol més clar d’aquesta situació és la pròrroga dels pressupostos públics sine die.

2.L’obstrucció de la governabilitat dels afers del municipi, amb un deteriorament dels mecanismes de participació dels grups de l’oposició, amb un alentiment de l’acció de govern i amb una desorientació creixent en bona part dels treballadors i treballadores de l’Ajuntament.

3.La manca de lideratge per part dels membres de govern en l’impuls dels grans temes oberts del municipi, fet que està generant inquietud i preocupació entre la població, i està situant la iniciativa de l’Ajuntament a remolc de l’evolució dels fets.

4.La falta de participació i transparència cap a la ciutadania tant en els temes quotidians com en les grans decisions.

Davant d’aquest estat d’incertesa permanent, alguns grups a l’oposició ens sentim amb el deure d’assumir la responsabilitat que ens correspon com a representants, fins a les últimes conseqüències. Després d’haver intentat infructuosament altres vies per desencallar la paralització dels pressupostos i afavorir un pacte per l’estabilitat de govern, pensem que només ens queda una última opció per donar un cop de timó decisiu a la governabilitat de la Garriga: canviar la composició del govern. És per això que, d’acord amb els arguments exposats i amb la legitimitat que significa reunir una majoria sòlida per governar (9 regidors i regidores, que representen el 53’50% dels votants de les eleccions de maig de 2007), hem decidit plantejar la moció de censura.

Volem obrir, d’aquesta forma, una nova etapa política, que s’assentarà sobre l’estabilitat, la recerca del consens amb la resta de forces i l’increment de la transparència i la implicació ciutadana en les decisions sobre els afers públics de la Garriga.

Comunicat de l'alcaldessa, Meritxell Budó

Aquesta mateixa setmana, després de reunir-me amb la Sra. Neus Bulbena i el Sr. Joan Rodriguez i comunicar-los novament la meva voluntat de consensuar amb ells el futur del nostre poble, he formalitzat per escrit una proposta d’acord de govern al PSC de la Garriga. Es tracta d’una proposta d’organigrama funcional de l’ajuntament que ve acompanyada del meu oferiment a no excloure d’aquest acord cap possibilitat doncs he traslladat al PSC la meva voluntat de poder parlar de tot sense exclusions.

Aquests últims mesos l’equip de govern ha intentat arribar a un acord amb l’oposició pel que fa a la aprovació dels pressupostos. Penso que mai en la història política de la Garriga s’han fet tantes reunions i intents per arribar a acords no tan sols en el tema dels pressupostos sinó també en altres temes claus pel poble. En aquestes reunions hem posat especial èmfasi en arribar a acords amb la Sra. Bulbena, del PSC, i el Sr. M. Pujol, d’EILG, entenent que ningú com ells entendria el significat de la paraula governabilitat.

La radicalització en el discurs i en algun cas l’absència reiterada de propostes dels representants del GIG i d’ICV han dificultat la voluntat d’aproximació de l’equip de govern a l’oposició. Tot plegat ha arribat fis i tot a la manca de respecte institucional i personal del Sr. Fornés cap a l’equip de govern i en especial cap a la meva persona en un clar intent de desestabilitzar encara més la situació.

Vull recordar que és la segona vegada durant aquest mandat que formalitzo per escrit una proposta al PSC i també vull destacar que mai, a excepció del cas del nostre actual soci de govern, hem fet una actuació similar amb cap altre partit de l’oposició.

La situació política actual ens ha portat igualment a descartar que pugui arribar a bon port cap acord puntual amb el Sr. M. Pujol, d’EILG, doncs el seu constant doble discurs ho fan impossible i aprofito l’avinentesa per mostrar la meva més sincera lleialtat a l’acord de govern que tenim amb la secció local d’ERC i els regidors O. Ramon i J. Castells.

En aquest sentit vull també adreçar-me al PSC. No fa ni deu mesos que el PSC de la Garriga declarava, i consta així en les hemeroteques, que no formaria part de cap govern on estigués present el Sr. Pujol doncs a ningú se li escapa el distanciament que en l’anterior mandat va haver-hi entre les dues parts. Aquesta mateixa condició ens ha estat exigida a nosaltres innumerables vegades per part del PSC i ara ens sorprendria molt un canvi de criteri en aquest tema.

Amb la proposta d’acord feta al PSC creiem que intentem novament donar resposta a la voluntat del nostre poble en el sentit de que les dos grans forces polítiques de la Garriga arribin a un acord.

 
Jaume Aspa (GIG), Neus Bulbena (PSC),
Miquel Pujol (EiLG) i Quim Fornés (ICV) entrant la moció.
Foto: Rosa Iglesias
+ Notícia 'Meritxell Budó, de CiU, és proclamada alcaldessa com a cap de la llista més votada'
+ Notícia 'CiU i ERC ajornen l'aprovació del pressupost del 2008 per manca de suport'
tornar

Versió per imprimirEnviar a un amic

CC

IQUA