VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb  
DIMECRES, 30/01/2008 - 06:00h

Cossetània estrena la Biblioteca Narcís Oller

També obre la col·lecció la Biblioteca de Tots Colors amb el primer volum de narrativa curta de Joan Puig i Ferrater

Cossetània Edicions ha estrenat dues noves col·leccions, dedicades a recuperar els clàssics catalans que fa anys que no són a l'abast del públic. Per una banda, obre la Biblioteca Narcís Oller, on publicarà l'obra catalana completa d'aquest autor. La iniciativa és de la Societat Narcís Oller, i s'inaugura amb el primer llibre que Oller va publicar en català, l'any 1879, 'Croquis del natural'.

Cossetània també comença la Biblioteca de Tots Colors, dirigida per Magí Sunyer, i publica dos volums més de l'Obra Completa d'Artur Bladé i Desumvila.

Croquis del natural

'Croquis del natural' de Narcís Oller es compon de quatre relats: 'El vailet del pa', 'Tres mesos del món', 'Els que ho miren i els que hi van' i 'El transplantat'. Segons que ha explicat Rosa Cabré, autora del pròleg, Oller ja tenia la trentena quan va publicar aquest llibre. Una obra important, perquè trenca de diverses maneres. De primer, optant per la llengua catalana, perquè fins llavors havia escrit en espanyol. Després, perquè es desentén tant de la literatura romàntica com de la costumista, i fa realisme. És una literatura plena de modernitat, sobretot pels temes, reflex de la societat urbana, del món de la burgesia, que tracta amb una tècnica impressionista.

Un comitè editor marca les directrius de la Biblioteca Narcís Oller. Magí Sunyer, que també en forma part com a president de la Societat Narcís Oller, ha aclarit que aquesta col·lecció es basa en l'edició de l'Obra Completa que es va publicar l'any 1928, encara en vida de l'autor, i que consta de dotze volums. 'Són unes edicions força desordenades i lleugerament incompletes. Publicarem llibre per llibre, tal com els va publicar Oller. Ara, en l'àmbit lingüístic, apostem per la versió del 1928. Entre els especialistes en Narcís Oller hi ha un gran debat sobre la llengua. Perquè a les Obres Completes la llengua va canviar substancialment. El corrector hi va tenir una intervenció important, però també és l'última edició autoritzada per Oller.' La Biblioteca Narcís Oller publicarà, així mateix, alguns documents inèdits, com l'epistolari (es conserven tres-centes cartes creuades entre Narcís Oller i el seu cosí, el crític Josep Yxart) o les memòries.

De tots colors

Magí Sunyer havia dirigit la col·lecció Biblioteca Catalana a Arola Editors, però després de vint-i-nou títols, van desavenir-se. Aleshores Sunyer se'n va anar a Cossetània, amb el projecte de la 'Biblioteca de Tots Colors', a fi de continuar la seva tasca en aquesta editorial vallenca. La voluntat és la mateixa: oferir al lector actual algunes obres d'escriptors catalans que paguen la pena i posar-les-hi a l'abast. Siguin del gènere que siguin. A cada volum hi haurà el pròleg d'un especialista.

La Biblioteca de Tots Colors s'obre amb el primer volum (n'hi ha dos) de la narrativa curta de Joan Puig i Ferrater, a cura de Guillem Jordi Graells, especialista i marmessor de l'obra de Puig. Aquest primer llibre porta per títol 'L'home que tenia més d'una vida i altres relats'.

Cossetània també acaba de publicar dos volums més de l'Obra Completa de d'Artur Bladé i Desumvila: 'Cicle de la terra natal II', que inclou 'Les primeres descobertes', 'Crònica del país natal', 'Visió de l'Ebre català' i 'Guia de Benissanet'. I encara, 'Cicle de les biografies I', on hi ha 'El meu Rovira i Virgili' i 'La vida d'un català excepcional'.

 
tornar

Versió per imprimirEnviar a un amic

CC

IQUA