VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb  
DILLUNS, 10/12/2007 - 21:02h

Els partits valencians condemnen el tancament de TV3 i en corresponsabilitzen el govern català

Per Escola Valenciana, que al govern valencià no l'ha preocupat mai la reciprocitat amb TV3

El Bloc, Esquerra Unida i Esquerra Republicana han condemnat el tancament del repetidor de TV3 de la Carrasqueta, efectuat ahir a la nit (vegeu el vídeo de les instal·lacions precintades), i l'han qualificat d'un atac gravíssim a la llibertat d'expressió i d'informació. Tots tres partits han estat molt crítics amb el govern valencià, però el Bloc i EUPV també n'han fet responsable el govern català. En paraules d'Enric Morera, 'el PP ha executat el tancament amb la connivència del PSC-PSOE'.

Morera ha acusat el president de la Generalitat, José Montilla, de compartir la deriva involucionista del PP i de tenir la voluntat política d'acabar amb la identitat catalana. Pel secretari general del Bloc, és tant responsable el govern de Francesc Camps, com el català i l'espanyol. Morera ha dit que el tancament era propi d'un règim totalitari i negador de les llibertats.

En un sentit semblant s'ha pronunciat la coordinadora d'EUPV, Glòria Marcos. En unes declaracions a VilaWeb, ha dit que el tancament era un atac a la llibertat d'expressió i informació indigne d'una societat democràtica, i ha destacat que el govern del PP hagi actuat sense donar la cara, amb nocturnitat. Per Marcos, l'actitud del govern valencià s'explica pel context de pre-campanya electoral, en què, per als populars, a tot s'hi val.

Marcos també ha criticat els governs espanyol i català per no haver fet prou per evitar el tancament: 'Haurien d'haver estat un poquet més espavilats', ha dit.

Per últim, el dirigent d'Esquerra Republicana al País Valencià, Agustí Cerdà, ha dit que el tancament era 'una feixistada de manual; l'atac més important a la llengua i als drets democràtics en els últims anys, al dret de la infomació i a les llibertats individuals'. Per Cerdà, és un anacronisme posar fronteres a les televisions, quan se'n poden rebre de tot el món.

Sobre la responsabilitat del govern de Catalunya, Cerdà ha dit: 'Si el Ministeri d'Indústria espanyol s'inhibeix, poca cosa poden fer les comunitats autònomes'. El dirigent d'Esquerra també ha dit que secundarien totes les mobilitzacions que s'organitzessin a partir d'ara.

Segons el president d'Escola Valenciana, la Generalitat de Catalunya hauria hagut de ser més contundent

El president d'Escola Valenciana; Diego Gómez, ha dit a VilaWeb que la Generalitat de Catalunya hauria d'haver estat més contundent exigint la intervenció del ministeri d'Indústria i ha remarcat: 'El govern català havia començat una negociació que ha acabat topant amb els mètodes impresentables del PP valencià'. I ha afegit: 'A Catalunya potser no se sap prou, però aquí sí que sabem com actua el PP'. Segons Gómez, ara s'hauria de preguntar a la cap de llista del PSOE per València a les eleccions espanyoles què en pensa, del tancament de la Carrasqueta.

'La Generalitat Valenciana passa de la negociació amb el govern català per la reciprocitat, perquè el tancament de TV3 és rendible electoralment per al PP', ha dit Diego Gómez. Escola Valenciana també ha condemnat avui el tancament del repetidor de la Carrasqueta, executat anit per tècnics del govern valencià. Gómez ha criticat durament la passivitat dels socialistes, tant del PSPV com del govern espanyol.

CAcció Cultural acusa Tresserras d'actuar 'amb ignorància o mala fe'

Acció Cultural del País Valencià ha qualificat de fet molt greu el tancament del repetidor de TV3 a la Carrasqueta. El seu portaveu, Toni Gisbert, ha criticat l'actitud del govern valencià però també la del govern català. 'Si d'una banda només hi ha agressions, com es pot continuar dient que tot va bé?', ha dit.

En unes declaracions a VilaWeb, Gisbert ha dit que aquells que sempre han repetit que les negociacions per a un acord de reciprocitat anaven pel bon camí i que confiaven que el tancament no es faria efectiu 'han pecat d'ignorància o de mala fe'. Gisbert ha recordat que mai fins ara el govern valencià no s'havia atrevit a tancar TV3 i ha destacat que durant el govern de Jordi Pujol el País Valencià va obtenir la recepció del 33, quan també hi havia una clara agressió de l'aleshores president valencià Eduardo Zaplana.

La junta d'Acció Cultural està reunida avui al matí de manera extraordinària per estudiar quines accions emprendre a partir d'ara.

La Generalitat Valenciana va demanar l'autorització judicial del tancament perquè ACPV s'havia negat a clausurar les emissions com li havia exigit a través d'un expedient sancionador (pdf).

Negociacions

El conseller de Cultura del govern català, Joan Manuel Tresserras, ha dit que lamentava profundament el tancament de TV3 i ha considerat que era absolutament innecessari. Segons Tresserras, aquest fet només s'explica pel context pre-electoral actual.

Ara que el tancament ja és efectiu, Tresserras ha tornat a dir que les negociacions entre els dos governs són 'prou madures' i que l'acord de reciprocitat és 'imminent', perquè ja hi ha el compromís del Ministeri d'Indústria d'atorgar un nou multiplex al País Valencià. El conseller ha fet aquestes declaracions a TV3, on també ha dit que avui es posaria en contacte amb el govern valencià. Més tard, el conseller ha dit que ha transmès a l'executiu de Camps la necessitat d'arribar a un acord i de deixar sense efecte les sancions imposades a Acció Cultural.

D'altra banda, el conseller de la Presidència valencià, Vicent Rambla, ha dit que el seu govern havia fet complir la llei i que era partidari d'avançar cap a un acord de reciprocitat. Rambla no s'ha pronunciat sobre el possible tancament dels altres repetidors de TV3.

Qui també s'ha pronunciat sobre el tancament de TV3 ha estat el president de la Generalitat, José Montilla, qui en declaracions a RAC1 l'ha atribuït a motius polítics perquè, ha dit, de problemes tècnics no n'hi ha. Segons Montilla, el tancament s'emmarca en un clima pre-electoral.

 
+ Comunicat del govern de la Generalitat de Catalunya.
+ Comunicats d'Acció Cultural, EUPV, l'Obra Cultural Balear i Comissions Obreres sobre el tancament de TV3.
+ Àrees sense TV3: El tall de les emissions afecta sobretot Alacant i Elx.
+ Campanya d'ACPV per a pagar la multa imposada per la Generalitat Valenciana.
tornar

Versió per imprimirEnviar a un amic

CC

IQUA