VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb  
DIMARTS, 20/11/2007 - 13:00h

La defensa de Roura i Stern demanarà la nul·litat del judici

El jutge no ha entès les declaracions en català · Cremen un altre retrat del rei com a protesta

L'advocat de la defensa de Jaume Roura i Enric Stern, acusats d'injúries a la corona espanyola, ha explicat a VilaWeb que demanarà la nul·litat del judici d'avui, perquè considera que el jutge José María Vázquez Honrubia ha vulnerat els drets fonamentals dels seus clients. El magistrat no entenia les declaracions dels acusats en català i, malgrat això, no ha volgut posar un intèrpret. Benet Salelles creu que no hi ha hagut un judici amb totes les garanties, perquè el jutge no entenia els declarants.

A més a més, Salelles ha qualificat la situació de molt greu, i de no tenir precedents en el context democràtic, perquè el jutge no només s'ha negat a posar intèrpret, sinó que durant tot el judici ha anat interrompent els acusats, fent-los comentaris desagradables, i utilitzant un to de menyspreu.

Salelles ha explicat que a l'Audiència Nacional espanyola sempre s'ha permès parlar en català, perquè s'hi jutgen fets de territoris amb d'altres llengües oficials i, per tant, s'ha de garantir als acusats els mateixos drets que tenen al seu territori. Tot amb tot, el magistrat Vázquea Honrubia ha dit als acusats que a la Comunitat de Madrid no els emparava el dret a parlar en català.

La condemna per injúries a la corona

A tot això, l'Audiència ha condemnat Jaume Roura i Enric Stern a pagar una multa de 2.730 euros cadascun per injúries a la corona espanyola, perquè van cremar fotografies dels Borbons el 13 de setembre passat a la plaça del Vi de Girona. En un principi, la fiscalia els demanava un any i tres mesos de presó. Després ha canviat la petició de pena a una multa de 2.730 euros per a cadascun.

Tots dos acusats han admès haver cremat les fotografies dels Borbons i han dit que la crema fou una protesta simbòlica i pacífica.

Crema d'un altre retrat, com a protesta

En resposta a la condemna de Roura i Stern i a l'actitud de menyspreu del jutge envers la llengua catalana, una cinquantena de militants de l'esquerra independentista han tallat avui a la tarda l'accés a la plaça d'Espanya de Barcelona per la Gran Via, i han tornat a cremar una foto del monarca espanyol amb el dictador Franco, a més d'una bandera espanyola (veure foto). Els concentrats han parat el trànsit durant cinc minuts.

La dignitat dels condemnats

En unes declaracions a VilaWeb, el portaveu d'Alerta Solidària, Martí Majoral, ha elogiat la dignitat dels condemnats per haver cremat fotografies dels reis espanyols, perquè sempre que han declarat a l'Audiència espanyola se n'han reconegut responsables. 'Fa tres-cents anys que l'estat espanyol s'imposa per les armes, i ara es val de tribunals d'excepció com l'Audiència per perpetuar-se', ha dit Majoral.

Els fitxers polítics

Aquest no és pas l'únic procés obert per la crema de fotos dels Borbons. El jutge Fernando Grande-Marlaska manté la imputació, pel delicte d'injúries a la corona espanyola, de divuit joves més que van participar en una concentració, també a Girona, el 22 de setembre. D'aquests, disset són acusats a títol d'autors materials dels fets i un, a títol d'inductor.

Més encara, Alerta Solidària acusa els mossos d'esquadra de tenir fitxers polítics, que són prohibits per la llei. Segons l'entitat, una cinquantena de concentrats va cremar imatges del monarca espanyol aquell dia, però només divuit van ser identificats: justament els que tenien algun mena de militància política o sindical, cosa que sols pot explicar-se per l'existència de fitxers polítics, segons Alerta.

 
Versió per imprimirEnviar a un amic

CC

IQUA