VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb  
DIVENDRES, 28/09/2007 - 11:48h

Ibarretxe posa data al referèndum: el 25 d'octubre del 2008

Proposa a Zapatero un acord polític que estableixi el dret de decidir dels bascos

El cap del govern basc, Juan José Ibarretxe, ja ha posat data per la celebració d'una consulta popular: el 25 d'octubre del 2008, el dia que es commemora l'aniversari de l'estatut de Gernika. Ho ha anunciat avui durant el debat de política general del Parlament basc (discurs íntegre). Ibarretxe creu que el poble basc té dret de decidir el seu futur, i que ETA no pot condicionar l'estatut polític del país.

Per això ha presentat una estratègia política per a fer un plebiscit, tant si l'organització armada declara una treva com si no. El president basc ja ho va anunciar a final d'agost, que presentaria un pla de referèndum d'autodeterminació.

Voluntat política

Ibarretxe ha dit que traslladarà al president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, una 'oferta institucional' per aconseguir un pacte polític entre el País Basc i Espanya que inclogui el dret de decidir dels bascos, i ha reiterat que l'acord és possible si hi ha voluntat política. Segons Ibarretxe, el pacte s'ha de basar en el principi de rebuig a la violència i el principi de respecte a la voluntat de la societat basca.

El cap del govern basc ha explicat que el juny de l'any que ve plantejarà un ple extraordinari al Parlament per ratificar el pacte amb el govern espanyol, si s'ha assolit. I tant si hi ha pacte com si no, demanarà l'autorització d'un referèndum per 'superar la situació de blocatge', que vol que tingui lloc el 25 d'octubre del 2008. Ibarretxe també ha dit que si la cambra no l'autoritza, convocarà eleccions anticipades. La consulta popular és legal però no seria vinculant. De totes maneres, Ibarretxe ja ha advertit que tindria un valor social, polític i democràtic indubtable.

El president basc també ha dit que no estem davant de cap problema jurídic, sinó de 'voluntat política' i ha afegit que la seva proposta és per 'canalitzar la solució del conflicte' i perquè la 'societat basca obri el camí a recórrer i validi el procés polític'.

En el pròxim congrés del PNB, el mes de desembre, ja hi ha previst de negociar un referèndum d'independència amb el govern espanyol, l'únic que té capacitat legal de convocar-ne.

Reaccions diferents

Ibarretxe ja ha anticipat que la iniciativa té el suport dels tres partits del govern (PNB, EA i IU), que comparteixen el principi democràtic del dret de decidir dels bascos. També ha rebut amb bons ulls la proposta Aralar, que creu que canviarà el cicle de la política. En canvi, Batasuna l'ha rebutjada perquè considera que el PNB està preparant un altre 'frau estatutari' pactat amb el PSOE. I el Partit Comunista de les Terres Basques ha demanat que la consulta s'ampliï a Navarra i al País Basc francès.

Els socialistes bascos han titllat el pla d'Ibarretxe de 'somni boig que crea inseguretat a la societat'. El portaveu del PSE José Antonio Pastor ha dit que Ibarretxe és un il·luminat. Per últim, el PP ha dit que la proposta és una 'amenaça' per la societat.

 
Resolucions al Parlament

El tripartit i CiU coincideixen en demanar una llei de consultes populars. [+ article].
+ Discurs íntegre (pdf) de Juan José Ibarretxe en el ple del Parlament basc.
+ EITB: Ibarretxe dará la palabra a la sociedad el 25 de octubre del 2008.
+ Deia: Ibarretxe anuncia una consulta el 25 de octubre de 2008 para "canalizar la solución del conflicto.
+ Gara: Ibarretxe anuncia una consulta para el 25 de octubre de 2008.
+ Text del Pla Ibarretxe (pdf).
+ Arxiu de VilaWeb: Imaz deixa la política després de perdre el suport del PNB de Biscaia.
tornar

Versió per imprimirEnviar a un amic

CC

IQUA