VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb  
DIMARTS, 21/08/2007 - 07:48h

IBÈRIA (Xavier Deulonder i Camins)

Descobertes, opinions, reaccions, ... dels nostres cronistes

Aquesta crònica NO tracta d’una companyia aèria coneguda per la seva impuntualitat i mal servei, com per tenir uns treballadors capaços de col•lapsar un aeroport, com ho van fer al Prat el juliol del 2006, quan els sembla que han de fer vaga, sinó d’una elucubració de José Saramago de voler integrar Portugal a Espanya a la qual, això sí, se li canviaria el nom pel d’Ibèria que al premi Nobel de literatura de 1998 li deu semblar més bonic...

Segons José Saramago, arribarà un moment en què Portugal acabarà integrant-se a Espanya com a província o regió autònoma; després d’anys de viure a Lanzarote, encara no ho sap que de les regions a Espanya se’n diuen comunitats autònomes? Una altra part de la profecia de Saramago és que, un cop Portugal hagi deixat de ser independent, Espanya s’haurà de dir Ibèria. Hom pot preguntar-se com és que si a Saramago li agrada tant Espanya li vol canviar el nom; no crec pas que els espanyols estiguin disposat a acceptar una nova denominació per al seu país.
Afirma Saramago que la integració no es donaria pas en el plànol cultural ja que "Catalunya té la seva pròpia cultura, que és al mateix temps comú a la resta d'Espanya, tal com la dels bascos i la gallega", d’on deduïm que o bé és un ingenu patològic o bé que vol prendre el pèl a la gent.

A Espanya, com tothom, menys Saramago, sap, hi ha una cultura nacional espanyola feta, òbviament, en castellà, la llengua comuna d’Espanya, de la qual han de participar tots els espanyols a tot arreu d’Espanya; cultures com ara la catalana, la basca i la gallega no són més que peculiaritats regionals i aquell que s’identifiqui amb una d’aquestes i no alhora amb l’espanyola és titllat de provincià i tancat i se’l ridiculitza presentant-lo com una espècie d’excèntric.

Espanya és un club que té les seves normes, les quals no canviarien pas perquè s’hi apuntés un nou soci com ho seria Portugal. És capaç Saramago d’imaginar-se algú a Lisboa sentint-se amb tot el dret del món d’exigir que hom se li adreci en castellà perquè “aquí estamos en España” (o “en Iberia”, com més li agradi)? Si a Catalunya voler normalitzar el català és una pràctica totalitària i dictatorial que va contra el dret dels espanyols, a Portugal no voler bilingüitzar-se també ho seria. El Nobel de literatura considera que la Península Ibèrica "està formada per nacionalitats i, en alguns casos, de llengües diferents, que més o menys han viscut en pau". Jo de llengua peninsular que hagi viscut en pau només en conec una i és, precisament, el portuguès.
A Portugal mai no hi ha hagut cap Decret de Nova Planta que hi hagi imposat el castellà com a llengua oficial, totes les constitucions que hagi pogut tenir Portugal sempre han reconegut el portuguès com a única llengua oficial, Franco mai no va prohibir el portuguès i, encara, a Portugal no està pas vigent l’article 3 de la Constitució de 1978 segons el qual “El castellano es la lengua española oficial del Estado. Todos los españoles tienen el deber de conocerla y el derecho de usarla”.

Saramago ha assenyalat que "no es tracta de cedir, ni d'acabar amb el
país, continuaria existint, però d'una altra manera". Si és clar, en els seus decrets de Nova Planta, Felip V no va decretar pas que Catalunya hagués deixat d’existir, cosa que Franco tampoc no va dir mai. Saramago deu voler que Portugal existeixi com han existit els Països Catalans d’ençà de la desfeta d’Almansa i de la presa de Barcelona el 1714.

Finalment, no em considero pas en l’obligació ni en la necessitat d’intentar esbrinar com és que a Saramago no li deu d’agradar veure que Portugal pugui actuar amb veu i vot a la Unió Europea o que les trobades entre el primer ministre portuguès i el president del govern espanyol siguin trobades de dos caps de govern i no pas d’un president autonòmic amb el president del govern central. Per cert, com s’ho deu passar Saramago cada any el dia 1 de desembre, quan a Portugal es celebra la festa nacional en què es commemora l’èxit de la revolta de 1640 que va dur a la independència de Portugal?
Potser se sent molt deprimit el 12 d’octubre perquè no pot celebrar la Fiesta de la Hispanidad a Lisboa.

Xavier Deulonder i Camins (29-7-2007)
(Podeu opinar, preguntar, discrepar.... o donar opinió pròpia sobre qualsevol altre tema al “Fòrum Nord-Català (FNC)”)

 
tornar

Versió per imprimirEnviar a un amic

CC

IQUA