VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb  
DIJOUS, 21/06/2007 - 19:32h

Matas es retira de la política

Es considera responsable del fracàs de les negociacions amb UM · Renuncia a ser el cap de l'oposició al parlament balear i a la presidència del PP a les Illes

El president del PP balear i actual president en funcions de les Illes, Jaume Matas, ha anunciat aquesta tarda, en una compareixença de premsa a Palma, que es retira de la política activa. L'anunci arriba l'endemà que Unió Mallorquina confirmés que vol pactar amb l'esquerra al govern i al Consell de Mallorca, i que descarta de negociar amb el PP. Matas, que ha estat president en dues legislatures, ha dit que es considera responsable de no aconseguir un acord amb UM.

Matas ha dit que abandonarà tots els seus càrrecs: és a dir, renuncia a ser el cap de l'oposició al parlament de les Illes, i també a ser el president dels populars. Fins al pròxim congrés de PP, previst per a l'octubre, l'actual vice-secretària Rosa Estaràs es farà càrrec del partit, de manera transitòria, segons que ha acordat la junta directiva, reunida d'urgència.

En la compareixença davant la premsa, el líder popular ha dit que cal obrir una nova etapa dins del PP i que no es bo que ningú es perpetuï en els càrrecs. També ha fet referència a la implicació personal que ha tingut en les negociacions per a fer govern amb UM, que al final no han fructificat. I ha reblat: 'Al PP no l'han derrotat a les urnes, l'han separat de les institucions el sistema de partits, la llei electoral i els interessos de partit; l'ha derrotat una espècie de segona volta electoral feta als despatxos'.

Segons que informa l'agència Europa Press, Matas va comunicar la decisió de plegar ahir al president del PP espanyol, Mariano Rajoy.

Dues presidències

Matas deixa enrere deixa dues legislatures com a president illenc (entre el 1996 i el 1999 i entre el 2003 i el 2007). Vuit anys de govern en què les seves polítiques sobre urbanisme, territori i llengua han estat molt qüestionades pels grups de l'oposició. Alguns exemples recents són el cas de corrupció urbanística d'Andratx, la sortida del govern balear de l'Institut Ramon Llull, el polèmic decret de trilingüisme o l'autopista projectada a Eivissa, que ha estat motiu de múltiples manifestacions. D'aquest darrer mandat, també destaca la posada en marxa d'IB3, els continguts de la qual han estat qüestionats per l'oposició de manera reiterada.

L'actual president en funcions de les Illes es va iniciar a la política el 1989, al costat de Gabriel Cañelles; després de la primera legislatura com a president, va saltar a la política espanyola com a ministre de Medi Ambient del govern d'Aznar. Va ser entre els anys 2000 i 2003, època en què el PP tenia a l'agenda el Pla Hidrològic.

Les reaccions

L'anunci de Jaume Matas ha agafat per sorpresa bona part dels partits illencs. El secretari general d'UM, Damià Nicolau, ha defensat l'opció del partit de pactar amb l'esquerra (molt criticada per Matas) i ha destacat la 'trajectòria i la dedicació personal' del cap dels populars.

El PSIB ha evitat de fer-ne una valoració i només ha dit que respecta la decisió del líder popular.

El cap de llista del Bloc per Mallorca i secretari general del PSM, Biel Barceló, ha dit que la marxa de Matas és una oportunitat política que 'cal aprofitar', i ha fet un trist balanç de la seva gestió al capdavant del govern. Barceló ha dit que Matas tanca una etapa caracteritzada per la corrupció, la destrucció del territori i els atacs constants a la llengua i a la cultura catalanes.

També ha estat crític amb Matas el cap de llista dels Verds a Mallorca, Miquel Àngel Llauger, qui creu que la retirada demostra 'el poc compromís' de Matas amb el país i ho considera una 'sortida per la porta del darrere'. Per últim, el president d'ERC a les Illes, Joan Lladó, s'ha mostrat satisfet perquè s'ha posat fi a 'una trajectòria marcada pel cas Bitel, el cas Mapau, l'anada al Rasputín o els 13 batles imputats en només una legislatura'.

 
+ Arxiu de VilaWeb: Repàs de la legislatura balear, que serà recordada pels casos Rasputín i Andratx.
+ Notícia relacionada: UM confirma que vol pactar amb l'esquerra i descarta de negociar amb el PP.
+ Resultats de les eleccions al parlament balear i als consells insulars.
tornar

Versió per imprimirEnviar a un amic

CC

IQUA