| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dimarts, 5 de març de 2024


dimecres, 30 d'agost de 2006
>

Hereu natural

El portaveu del govern municipal substituirà Joan Clos com a alcalde de l'Ajuntament de Barcelona

MARIONA SÒRIA. Barcelona
Jordi Hereu i Boher, de 41 anys, substituirà Joan Clos com a alcalde de Barcelona els pròxims dies. L'actual portaveu municipal serà també el candidat dels socialistes a l'alcaldia a les eleccions municipals del maig del 2007. El Partit dels Socialistes de Catalunya ja li ho ha comunicat. Hereu disposa de menys d'un any per guanyar-se l'electorat i intentar recuperar els cinc regidors que va perdre el PSC en els últims comicis. S'ha carregat a l'esquena grans reptes de ciutat, com ara la implantació de l'àrea verda i el desplegament dels Mossos d'Esquadra a la ciutat. Nomenat portaveu municipal fa menys de cinc mesos, Hereu ha superat amb escreix l'última prova de foc: les festes de Gràcia. Amb ell, el corrent montillista del PSC guanya pes dins el consistori.

+ Jordi Hereu i Boher serà alcalde amb la mateixa edat que ho va ser Maragall. / Foto: O.D.

El portaveu municipal, cinquè tinent d'alcalde i regidor de Mobilitat, Jordi Hereu, de 41 anys, casat i amb dos fills, s'enganxa a la política de mans de Josep Verde Aldea, un dels representants del Partit Socialista de Catalunya-Reagrupament, la formació que després es fusionarà amb el Partit Socialista de Catalunya-Congrés i la federació catalana del PSOE per formar el Partit dels Socialistes de Catalunya. Hereu acaba enamorant-se de la política durant les reunions clandestines que, els primers anys dels setanta, l'agrupació celebra en un poble de l'Alt Empordà, l'Armentera, on passa els estius de la seva joventut.

Llicenciat en Administració i Direcció d'Empreses per Esade, entra a l'Ajuntament de Barcelona com a gerent del districte més petit de la ciutat, Les Corts, del qual serà nomenat regidor uns anys més tard. La seva etapa recent com a regidor de Sant Andreu i, més tard, com a regidor de Seguretat i Mobilitat de Barcelona posen a prova la seva capacitat de resoldre grans reptes. Durant els últims dos anys, Clos n'hi encarrega uns quants, com ara la implantació de l'àrea verda –la regulació més important de l'espai públic mai feta a Barcelona–, el desplegament dels Mossos d'Esquadra a la capital catalana o la posada en marxa de la polèmica ordenança de convivència, de la qual se'n surt sense gaires estridències.

Amb un gran suport de l'aparell dels socialistes de Barcelona i gràcies a figures influents dins del PSC, com Joan Ferran –president de la federació barcelonina del partit– o el mateix José Montilla, Hereu aconsegueix ascendir en l'escala de poder del govern de Barcelona amb la marxa d'un dels membres del nucli de l'alcalde, Ferran Mascarell, que és cridat per Pasqual Maragall, el març d'aquest any, per assumir la cartera de Cultura. Els canvis el col·loquen com a portaveu municipal i, amb ell, la branca del partit més montillista dels socialistes de Barcelona pren força al mateix moment en què es debilita el cercle de confiança de Joan Clos, que aprofita els canvis, no obstant això, per blindar els seus regidors més pròxims, Assumpta Escarp i Xavier Casas.

Jordi Hereu ha estat sempre en les llistes d'hipotètics substituts de l'alcalde. A més, el seu cognom no li ha fet cap favor i ha suscitat més d'un acudit. En l'última remodelació del govern municipal, els rumors que l'assenyalaven com a alcaldable es van revifar fins al punt que ell mateix en feia broma entre passadissos. Si bé Hereu, de caràcter afable i discurs polític ferm, s'ha guanyat força simpaties entre la mateixa oposició, no ha fet el mateix amb els grups antisistema de la ciutat, que sempre l'han assenyalat com a l'executor, com a cap de la Guàrdia Urbana, de la repressió policial contra els grups d'esquàters de la ciutat. Els seus detractors de dins i fora del partit critiquen la seva joventut, tot i que assumirà el càrrec a la mateixa edat que ho va fer Pasqual Maragall.

L'última prova de foc a la qual Hereu s'ha hagut de sotmetre han estat les últimes festes de Gràcia. Com a regidor d'aquest districte i com a cap de la Comissió de Seguretat i Mobilitat, Hereu comprometia, potser sense saber-ho, el seu futur polític al desenvolupament d'una celebració que, després de dos anys seguits d'aldarulls, ha acabat en pau. NOTÍCIES RELACIONADES

>Què en pensarà Mascarell?

>Casas, entre dues aigües

>Qui es queda fora?

>L'Hereu, «un desastre»

>Pel PP, es confirma «el fracàs» de Clos

>Trias augura «el final d'una etapa» a l'Ajuntament i diu que Clos fuig perquè estava massa «tocat» per repetir

>ERC veu el nomenament com una oportunitat per a Barcelona i Mayol reclama una reunió amb el PSC

>Clos a Madrid, Hereu a Barcelona

>«Operació Montilla»

>Se l'emporten a Madrid

>El nou ministre afronta la resolució de l'opa contra l'elèctrica Endesa

>Un home de partit

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.