Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
Campionats del Món de Natació Barcelona 2003

Les proves esportives

Els estils de natació

Les instal·lacions



dijous, 10 de juliol de 2003
Del 12 al 27 de juliol Barcelona oferirà els X Campionats del Món de Natació, una de les competicions més importants per als amants dels esports d'aigua, que es disputa cada dos anys. Durant quinze dies, doncs, Barcelona serà la capital mundial de la natació, i viurà l'esdeveniment esportiu més important des dels Jocs Olímpics del 1992. De fet, l'audiència prevista és multitudinària, de quasi 645 milions d'espectadors, que seguiran les actuacions de 1.846 esportistes de 150 països.

Els organitzadors volen que aquests campionats facin reviure als ciutadans l'esperit esportiu i la il·lusió dels Jocs Olímpics d'ara fa tretze anys. L'eslògan 'Serà increïble' ja palesa prou bé aquesta pretensió, avalada per la tradició esportiva d'una ciutat oberta a mar, la gran oferta de voluntaris, la modernitat de les instal·lacions...

Sigui com sigui, tot ja és a punt perquè els esportistes breguin de valent i facin vibrar els afeccionats: a partir del dia 13 seran ells els veritables animadors de la competició. L'acte inaugural es farà la vigília, a les vuit del vespre, al Palau Sant Jordi, a càrrec del grup Comediants i la productora Focus: una quarantena d’artistes o figurants i cinc-cents voluntaris oferiran un espectacle sobre l'esport, l'art i la Mediterrània, com a nucli integrador de cultures distintes.

Les proves esportives


+ La prova de salts és una de les més espectaculars.
Per més que aquests campionats mundials es diguin de 'natació', no solament consisteixen en proves individuals de velocitat natatòria. Si mirem el programa d'enguany, veurem que, a banda la natació pròpiament dita, hi ha proves de salts, en què els participants fan tota mena d'acrobàcies abans de caure a l'aigua; de waterpolo, esport de pilota d'equip; de natació sincronitzada, reservada a dones, en què es valoren la coordinació i l'estètica dels exercicis; i d'aigües obertes, amb tres proves de natació (de 5, 10 i 25 quilòmetres, respectivament) en mar, que es basen, és clar, en la resistència física dels nedadors.

Els estils de natació


+ L'estil de papallona demana molta resistència física.
Això que acabem de dir no priva pas que les proves de natació de piscina siguin les que suscitin més expectació, i per moltes raons. Primera, perquè són les més antigues, les que es disputen des de fa més anys; segona, perquè són les més emocionants, car guanya qui arriba primer a la fita, no pas qui obté més punts d'un jurat; tercera, perquè molts participants no solament hi van a guanyar, sinó també a batre-hi rècords mundials.
Quatre són els estils de natació competitiva, que s'han anat perfeccionant amb els anys. El més popular és l'estil lliure, que és el que permet de nedar amb més rapidesa. El altres són l'estil esquena, que introduí el nedador nord-americà Harry Hebner a l'Olimpíada d'Estocolm (Suècia) el 1912; l'estil braça, el més antic de tots quatre, conegut des del segle XVII; i l'estil papallona, tal vegada el més espectacular, però també el més recent, car no va entrar a la competició oficial fins a mitjan segle XX.

Les instal·lacions


+ El Palau Sant Jordi acull la piscina flotant més gran del món.
Perquè s'hi puguin desplegar aquests X Campionats del Món de Natació Barcelona disposa d'instal·lacions de primer nivell, començant per la piscina flotant, de 50 metres per 25, muntada al Palau Sant Jordi, que és la més gran del món d'aquestes característiques. És justament al Palau Sant Jordi, amb lloc per a 12.000 espectadors, on es disputaran les competicions més simbòliques: les proves de natació; també les semifinals i la final de waterpolo masculí. Les altres competicions esportives es faran a quatre piscines de la ciutat diferents: a les Bernat Picornell, les proves de natació sincronitzada; a la Municipal de Montjuïc, les competicions de salts, amb la possibilitat d'obtenir fotografies espectaculars dels participants giravoltant enlaire, amb la ciutat al fons; el Club de Natació Barcelona inaugurarà una piscina on es disputaran les proves de waterpolo, amb la particularitat que una de les grades s'aixeca sobre la sorra de la platja de Sant Sebastià. Finalment, les competicions en aigües obertes es faran al Port Vell, a la façana marítima i a les platges de la ciutat.

MATERIALS

QUE HO SABIES?

  • La natació és molt arrelada a Barcelona. El 1907 ja s'hi fundà el primer club de natació del nostre país, el Club de Natació Barcelona, gràcies a la tenacitat de Bernat Picornell i de setze amics seus que freqüentaven el Gimnàs Solé, el mateix on, vuit anys abans, s'havia fundat el Futbol Club Barcelona.
  • L'oferta de voluntaris per als Campionats del Món de Natació Barcelona 2003 ha ultrapassat totes les previsions: s’hi van presentar 3.500 candidats per a 1.500 places! Ara, tant els elegits com els no elegits tindran una bona recompensa: els organitzadors d'Atenes 2004 els han convidats als Jocs Olímpics atenesos per fer-hi... de voluntaris, és clar.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Saps amb quin estil es pot nedar més de pressa? Fixa’t en els temps fets a les finals dels últims mundials de natació, disputats a Fukuoka (Japó), i ho veuràs.
Vols saber com és la mascota oficial dels X Campionats del Món de Natació? Aquí la tens.
Observa els cartells oficials triats per a cadascuna de les disciplines esportives del Mundial de Natació Barcelona 2003.
Informa’t bé dels quatre estils de natació admesos clicant aquest espai.
I també...
  • Saps quin país instituí la natació de competició? Quin segle? En aquesta pàgina, les respostes.
  • Per al Campionat del Món de Natació s'ha instal·lat al Palau Sant Jordi una piscina flotant. La pàgina número 7 d'aquest document n’explica tot el muntatge.
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua