Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
Les ideologies polítiques

Socialdemòcrates i democristians

Els conservadors

Els partits frontissa: liberals, ecologistes i comunistes



dilluns, 26 de maig de 2003
En un règim democràtic els ciutadans trien els representants polítics que els governaran entre elecció i elecció. Són molts els factors que intervenen en l'elecció d’uns governants o d’uns altres, però, a grans trets, es poden resumir en la ideologia.

La ideologia és un conjunt de conceptes, ideals, opinions i aspiracions; una manera de veure el món i de comportar-se, i, és clar, el ciutadà tendeix a identificar-se amb els partits polítics que més s'avenen amb la seva manera de pensar i captenir-se.

L'elecció dels representants polítics és una de les maneres de fer valer la pròpia ideologia, encara que no sigui l'única. El moviment anarquista, posem per cas, molt arrelat al nostre país fins ben entrat el segle XX, no es vehiculava pas a través de cap partit polític; com que pretenia la destrucció de l'estat, també propugnava la dels partits. Avui molts ciutadans se senten ben lluny dels partits polítics que es presenten a les eleccions, com ho demostren els índexs d'abstenció, i, ben altrament, s'identifiquen amb col·lectius i moviments socials que lluiten per allò que creuen just fora del parlament; aquest és el cas de l'anomenat moviment antimundialització i de les organitzacions no governamentals compromeses amb la solidaritat, els drets humans, la justícia social, i la defensa de desvalguts i marginats.

El desencís causat pels partits polítics fa que aquests corrents ideològics, diguem-ne alternatius, tinguin un paper cada vegada més important a la nostra societat. A continuació consignarem els principals corrents polítics i la ideologia que propugnen.

Socialdemòcrates i democristians


+ Socialdemòcrates i democristians han impulsat la institució i consolidació de la Unió Europea.
Des de la fi de la Segona Guerra Mundial (1939-1945) els dos grans corrents ideològics que han dominat la política de partits són el de la socialdemocràcia i el de la democràcia cristiana, si més no al continent europeu. Ajuntaments, regions, nacions, estats i institucions de la Unió Europea són governats majoritàriament pels uns o pels altres. Tots dos accepten, amb matisos, el sistema capitalista, altrament dit de mercat, tot i que, a grans trets, els socialdemòcrates siguin més partidaris de regular l'economia, i els democristians, més favorables al liberalisme econòmic. Ara, si les diferències economicistes entre els uns i els altres són sovint de matís, les d'ordre moral ja són més notables. Sobre el paper els democristians, com el nom indica, diuen que volen impregnar la política amb els valors del cristianisme. A la pràctica les conviccions democristianes són més conservadores, i les socialdemòcrates, una mica menys. Les maneres d'entendre la immigració, els drets dels col·lectius minoritaris, la seguretat ciutadana..., són diferents en els uns i en els altres. Sigui com sigui, tots tenen a favor que han impulsat la institució i consolidació de la Unió Europea.

Els conservadors


+ Winston Churchill, un dels polítics conservadors més importants del segle XX.
El conservadorisme és un corrent ideològic que propugna la 'conservació' de l'ordre vigent. Què vol dir això? No canviar gaire res, sinó deixar-ho quasi tot com està. Però això és dir ben poca cosa. De fet, els conservadors creuen en els valors i les institucions del passat. La família tradicional, la propietat privada, la pàtria, el liberalisme econòmic..., tots aquests conceptes són molt cars als conservadors. A l'Europa continental, costa de trobar-hi partits polítics que s'anomenin conservadors (molts s'estimen més de dir-se centristes), però al món anglo-saxó hi ha formacions polítiques conservadores molt arrelades. Aquest és el cas del Partit Conservador de la Gran Bretanya, altrament dit Partit Tory, que hi va governar una bona part del segle XX; també el del Partit Republicà nord-americà, que actualment governa el país.

Els partits frontissa: liberals, ecologistes i comunistes


+ Liberals, ecologistes i comunistes adquireixen molt protagonisme quan els partits grossos no obtenen la majoria absoluta.
Hi ha grups polítics que poden tenir una notable influència política sense haver aconseguit majoria a les urnes. Aquest és el cas de liberals, ecologistes i comunistes. Els primers són considerats progressistes en qüestions de moral, però en matèria econòmica propugnen el lliure mercat, sense gaire intervenció de l'estat. Els partits liberals són força influents a països com Bèlgica, la Gran Bretanya i, sobretot, Alemanya. Els ecologistes tenen per principal objectiu la defensa del medi i la preservació de la natura, i sovint es proclamen d'esquerres o progressistes. Finalment, hi ha partits polítics que insisteixen en la justícia social i la igualtat d'oportunitats: són partits considerats comunistes, per més que sovint no se'n diguin. Sigui com sigui, algun partit d'aquests entra al govern quan els partits grossos no obtenen la majoria absoluta.

MATERIALS

  • Conceptes i moviments polítics
    Format:Web
    Didàctica i documentada pàgina que informa a bastament dels diferents conceptes polítics. Inclou un apartat que descriu de forma planera i entenedora els moviments polítics més representatius de la història contemporània.
  • Partits i grups polítics
    Format:Web
    Pàgina de Nosaltres.Com, el cercador de VilaWeb, que informa de les webs del partits polítics al nostre país.
  • Eleccions arreu del món
    Format:Web
    Pàgina web que informa del calendari electoral arreu del món. Inclou un seguit de vincles sobre els parlaments i els partits polítics més representatius de cada estat.
  • Partits i eleccions a Europa
    Format:Web
    Documentada web que informa de la composició política a diferents parlaments nacionals i estatals europeus.
  • Polítics
    Format:Web
    Pàgina del Centre de Relacions Internacionals i Cooperació Internacional (CIDOB) que conté les biografies dels polítics més representatius de cada estat.
  • L'organització política durant la història
    Format:Web
    Espai de la Xarxa Telemàtica Educativa de Catalunya (XTEC) que permet d'aprofundir en l'evolució de l'organització política durant la història. Inclou un seguit d'activitats per a ésser treballades pels alumnes a l'aula i una guia de recursos per al professorat.

QUE HO SABIES?

  • Encara avui els partits conservadors són dits de dretes i els progressistes, d'esquerres. Aquesta denominació ve del lloc que ocupaven a l'Assemblea les faccions ideològiques durant la Revolució Francesa (1789). A l'esquerra del president de l'assemblea, hi seien els partidaris d'una revolució immediata i radical, i els qui volien un procés revolucionari lent i prudent seien a la dreta.
  • El corrent polític democristià va néixer a Itàlia el 1919, quan mossèn Luigi Sturzo fundà el Partito Popolare Italiano. Gairebé cinquanta anys abans, el 1870, havia nascut a Alemanya el Partit Catòlic, que no era ben bé democristià, ans aspirava a protegir els catòlics en un país de majoria protestant. El corrent democristià és avui molt fort tant a Itàlia com a Alemanya.
  • Hi ha partits polítics que tenen per objectiu primordial la defensa de les nacions sense estat. Aquests partits, dits nacionalistes, sovint són integrats per corrents ideològics diferents: democristians, liberals, socialdemòcrates... Una diversitat semblant, si no tanta, marca també alguns partits ecologistes.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Saps com es distribueixen les forces polítiques al Parlament Europeu? Comprova-ho.
Saps on i quan nasqueren els primers grups ecologistes? Esbrina-ho en aquest espai.
Hi ha col·lectius i organitzacions no governamentals que treballen en la defensa dels drets humans. El cercador Nosaltres.Com, de VilaWeb, et dóna l'oportunitat de conèixer-ne una colla.
Ara mateix els partits liberals participen en uns quants governs. Quins? La resposta, en aquesta pàgina.
I també...
  • Saps quin corrent polític governa Alemanya, Andorra, França, la Gran Bretanya i Itàlia? La resposta, aquí.
  • Quines són les preocupacions principals dels partits ecologistes? Examina-les a la pàgina que els dedica la Xarxa Telemàtica Educativa de Catalunya (XTEC).
  • La socialdemocràcia es considera un corrent ideològic socialista que rebutja els plantejaments marxistes. Saps què defensa el marxisme? I el nom del pensador que l'inspirà? Assegura-te’n en aquesta adreça.
  • No fa gaire la cadena de televisió britànica, la British Broadcasting Corporation (BBC), va organitzar una votació per a seleccionar el polític britànic més important del segle XX. La majoria va optar per Winston Churchill. Saps de quin partit era aquest polític? Fulleja aquesta pàgina biogràfica.
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua