Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
El Pi de les Tres Branques

Arbre simbòlic

Aplec nacionalista

Gernikako Arbola


dimecres, 14 de maig de 2014
El Pi de les Tres Branques del Pla de Campllong, de vint-i-cinc metres d'alçada i símbol de la unitat dels Països Catalans, va aparèixer dimarts al matí amb un dels troncs serrat intencionadament, tombat a terra i enmig de la carretera. L'Ajuntament de Castellar del Riu, on s'alça l'arbre, va recollir el tronc amb una grua i el va guardar en una nau amb la intenció de restaurar-lo.

Jacint Verdaguer va fer popular aquest pi de tres besses amb el poema 'Lo pi de les tres branques', amb un rei Jaume I estirat als peus de l'arbre que somniava que seria rei d'Aragó, el Principat de Catalunya, el Regne de València i Mallorca.

El 1987, el Pi de les Tres Branques, molt deteriorat i assecat pel pas dels anys, va ésser declarat arbre monumental per la Generalitat de Catalunya. També es va declarar arbre monumental l'anomenat Pi Jove, que es troba al mateix Pla de Campllong i és usat com a símbol independentista.

Arbre simbòlic


Al segle XVIII hom va veure en aquest imponent pi un símbol de la Santíssima Trinitat (Pare, Fill i Esperit Sant) i amb el desenvolupament de l'excursionisme, a la fi del segle XIX, sovint fou centre d'aplecs i cantades. La popularitat es va consolidar el 1888, quan mossèn Jacint Verdaguer (Folgueroles, 1845 – Vallvidrera, 1902) va escriure el poema 'Lo pi de les tres branques' i el va convertir, així, en un dels símbols centrals del catalanisme modern. El 1901 fou cedit pel seu propietari, Tomàs Campà, a la Unió Catalanista. Tanmateix, l'arbre es va morir cap al 1915 i només en restà el tronc mort.

Aplec nacionalista


El 25 de setembre de 1904 es va celebrar al voltant del pi la primera diada nacionalista, repetida cada any fins el 1924, quan fou prohibida pel règim de Miguel Primo de Rivera. La guerra del 1936-1939 i la dictadura posterior de Francisco Franco també en van impedir la celebració. No va ésser fins el 1980 quan es va tornar a convocar una diada d'afirmació nacionalista, que s'ha mantingut des d'aleshores, amb alguns alts i baixos, cada tercer diumenge de juliol.

Gernikako Arbola


D'arbres simbòlics, n'hi ha uns quants per tot el món. Al País Basc, per exemple, hi ha el Gernikako Arbola, un roure situat davant la Casa de Juntes del municipi de Guernica i que simbolitza les llibertats tradicionals de Biscaia i, per extensió, dels bascs. El senyor de Biscaia i posteriorment els reis de Castella juraven de respectar les llibertats biscaïnes sota la seva ombra, i actualment és el lloc on el president basc promet el càrrec. L'arbre actual és descendent de dos roures anteriors.

MATERIALS

QUE HO SABIES?

  • El Pi de les Tres Branques és un imponent pi roig (Pinus sylvestris) de tres besses i vint-i-cinc metres d'alçària.
  • Cada tercer diumenge de juliol se celebra l'aplec nacionalista al voltant del pi, que té una base de cinc metres i una soca única de la qual surten les tres branques que simbolitzen els Països Catalans.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Espai Lletra: Jacint Verdaguer.
El poema de Jacint Verdaguer, comentat.
Llista d'arbres monumentals de Catalunya.
Les festes d'arbres a Catalunya.
    Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua