Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
Cinquantenari de Cavall Fort

Celebració

En Patufet

Revistes per a infants i adolescents


dimecres, 7 de desembre de 2011
El primer número de Cavall Fort va arribar als quioscs el 6 de desembre de 1961. La revista, dirigida a infants i joves, ha esdevingut cinquanta anys després una eina vertebradora i un referent narratiu d'unes quantes generacions. El naixement de Cavall Fort fa cinc dècades responia a la voluntat dels fundadors de resoldre una preocupació comuna, que els infants poguessin aprendre a llegir i escriure en català. Els bisbats de Vic, Girona i Solsona van donar cobertura legal als creadors de la revista, que va arrelar en la societat i que va aconseguir una comunitat de lectors fidel.

Durant aquests cinquanta anys, Cavall Fort ha estat un referent de diverses generacions, que han crescut acompanyats d'Ot el Bruixot, en Massagran, en Jep, en Fidel o en Pere Vidal, alguns dels personatges més emblemàtics de la revista, dels autors Picanyol i Josep Maria Madorell. Són dos de les desenes d'il·lustradors que han passat per la revista durant aquests anys, entre els quals també hi trobem Pilarín Bayés, Cesc, Carme Solé Vendrell, Llucià Navarro, Fina Rifà, Maria Rius, Montse Ginesta. També hi han passat autors de fora del país, com ara Franquin (autor de Sergi Grapes), Peyo (autor de Jan i Trencapins, dels Barrufets i de Benet Tallaferro) i J.M. Charlier (autor de la Patrulla dels castors), entre molts més.

Celebració


El 2 de desembre es va fer el primer acte commemoratiu del cinquantenari de Cavall Fort. Va ser un acte institucional al CaixaFòrum de Barcelona, on es va presentar el número dels cinquanta anys. És el Cavall Fort 1.185-1.186, amb cent pàgines i unes quantes sorpreses. El programa commemoratiu del cinquantè aniversari també preveu l'edició d'un documental sobre la revista i un joc adreçat als lectors, que es farà entre gener i abril. Finalment, el punt culminant de la celebració arribarà a l'abril, quan es farà una festa a l'aire lliure amb tot d'activitats.

En Patufet


El 1904 va aparèixer la primera publicació infantil en català, En Patufet. Gràcies a la col·laboració de molts escriptors, dibuixants i ninotaires, unes quantes generacions de catalans van aprendre a llegir en la llengua pròpia amb aquesta revista, la primera d'una llarga llista de la primeria del segle XX tals com La Palmeta, L'Escolanet, En Titella, Els Follets, En Belluguet, Fatty, Cigronet, En Manelic i El Noi Català. La guerra les va estroncar totes, des del 1938, i va caldre esperar la dècada del 1960.

Revistes per a infants i adolescents


Les publicacions infantils, doncs, tenen una llarga tradició al nostre país. Des del setmanari En Patufet (1904-1938) fins a dues revistes juvenils de tanta anomenada com Cavall Fort i Tretzevents, amb les respectives versions per als més petits: el Tatano i Piu-Piu. També hi ha Cucafera i la Revista dels Súpers, a més de Camacuc al País Valencià, la trimestral Esquitx a les Illes, 'Mil Dimonis' a Catalunya Nord i 'Mataresies' a l'Alguer.

MATERIALS

  • Cavall Fort
    Format:Web
    Versió electrònica de la revista Cavall Fort.
  • Literatura infantil i juvenil
    Format:Web
    Pàgina literària de la Xarxa Telemàtica Educativa de Catalunya (XTEC), amb tot de recomanacions i consells per a triar el llibre adequat.

QUE HO SABIES?

  • El cavall fort és un joc infantil en què un o uns quants es posen en filera, drets però amb el tronc inclinat, mentre un altre o uns altres els salten al damunt.
  • Durant la dictadura de Francisco Franco, Cavall Fort també va haver d'esquivar la censura. Però no sempre se'n sortia: el 1964, per exemple, el ninotaire Cesc va dibuixar un pòster amb la figura d'un nen que mirava de distreure el seu pare de llegir el diari per a mostrar-li un exemplar de la revista infantil. A la imatge apareixia el lema en català 'M'agrada Cavall Fort. És una de les revistes infantils millors d'Europa'. Després de la censura, el text del cartell deia, en espanyol: 'Me gusta Cavall Fort.'

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Informació de les activitats especials en ocasió de l'aniversari.
Fons d'escriptori amb personatges famosos de Cavall Fort.
Cavall Fort també publica el Tatano, centrada en els lectors més joves.
Mostra de revistes infantils catalanes editades durant la primeria del segle XX.
    Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua