Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
Espècies amenaçades

La 'Llista Vermella'

Deu espècies en perill

En l'any del Tigre...


dilluns, 2 d'agost de 2010
Instituïda el 1948, la Unió Internacional per la Conservació de la Natura (IUCN) és la xarxa conservacionista d'àmbit internacional més antiga del món; i també la més extensa, car aplega més de mil organitzacions governamentals i no governamentals, a més d'onze mil voluntaris de més de cent seixanta països.

Entre més coses, la IUCN és responsable de la 'Llista Vermella d'Espècies Amenaçades', concebuda fa gairebé cinquanta anys, el 1963. Aquesta llista passa per ésser el banc de dades més complet sobre l'estat de conservació mundial de les espècies animals i vegetals.

Les espècies hi apareixen classificades en nou categories: extinta; extinta en estat salvatge; en perill crític; en perill; vulnerable; gairebé en perill; objecte de preocupació menor; sense prou dades; no avaluada.

L'última actualització de la llista es va fer pública el novembre, i la conclusió era que la crisi d'extinció d'espècies s'havia intensificat.

La 'Llista Vermella'


+ A la 'Llista Vermella', les espècies hi apareixen classificades en nou categories.
Anant més al detall, la llista identificava 17.291 espècies en perill d'extinció, d'un total de 47.677 espècies avaluades. S'hi incloïen el 21% dels mamífers, el 30% dels amfibis, el 12% dels ocells, el 28% dels rèptils, el 37% dels peixos d'aigua dolça, el 70% de les plantes i el 35% dels invertebrats. Aquestes dades, no cal dir-ho, il·lustren la pèrdua de diversitat de què parlàvem en el capítol anterior.

Deu espècies en perill


+ Goril·la de muntanya.
El World Wildlife Fund (WWF) publica anualment una llista de les espècies més amenaçades del món. A la d'enguany hi figuren animals molt coneguts, com el tigre, el goril·la de muntanya, el panda i l'ós blanc, o ós polar, que ha vist molt reduït l'hàbitat natural de resultes del canvi climàtic. També hi figuren la morsa del Pacífic, el pingüí austral de Magallanes, la tortuga llaüt, la tonyina, la papallona monarca i el rinoceront unicorne (d'una sola banya) de la Sonda, de Java.

En l'any del Tigre...


+ La població salvatge de tigres és de 3.200.
En el calendari tradicional xinès, aquest 2010 és l'any del Tigre, i en l'avinentesa els grups conservacionistes han alertat sobre la situació d'aquest mamífer, en perill de desaparèixer. Segons el WWF, si a la primeria del segle XX la població salvatge de tigres era de cent mil, ara deu ésser de 3.200, i aquests últims deu anys se n'ha reduït un 45% l'hàbitat natural. Aquesta organització ha impulsat la campanya Tx2, que té per fita de doblar la població de tigres salvatges d'ací al 2022, quan es tornarà a escaure l'any del Tigre.

MATERIALS

QUE HO SABIES?

  • En ocasió de l'Any Internacional de la Biodiversitat, la IUCN ha llançat la iniciativa Espècie del Dia, amb informació d'una espècie amenaçada per cada dia de l'any.
  • El tigre és el més gros de tots els grans fèlids, més que no pas el lleó, el lleopard i el jaguar (el siberià fa més de tres metres de llargària).

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Impacte del canvi climàtic: més enllà de l'ós polar.
Els vint-i-cinc primats que més perillen de desaparèixer.
Pàgina de National Geographic sobre animals, didàctica i multimèdia.
I també...
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua