Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
Any Internacional de la Biodiversitat

La importància de la biodiversitat

Pèrdua de biodiversitat: factors...

...i dades


dijous, 29 de juliol de 2010
Obrim avui un especial estiuenc sobre biodiversitat, atès que el 2010 és l'Any Internacional de la Biodiversitat.

La biodiversitat (o diversitat biològica), terme que s'aplica al conjunt de tots els éssers vivents, és essencial per a la preservació de la vida a la Terra (i, doncs, també de la vida humana).

El 2002 els dirigents mundials (que deu anys abans, el 1992, havien signat el Conveni sobre la Diversitat Biològica) van acordar que la pèrdua de la biodiversitat ja s'hagués reduït significativament el 2010.

Però el fet és que la biodiversitat continua minvant molt. L'activitat humana ha fet multiplicar per mil el ritme natural d'extinció d'espècies, i les perspectives no són gens falagueres: si no s'hi posa remei, el canvi climàtic pot fer desaparèixer el 30% de totes les espècies abans que s'acabi el segle.

La importància de la biodiversitat


+ El terme 'biodiversitat' s'aplica al conjunt de tots els éssers vivents.
Que la preservació de la biodiversitat és essencial, ens ho recorda el lema de l'Any Internacional de la Biodiversitat: 'La diversitat biològica és vida, la diversitat biològica és la nostra vida.' Pensem que l'equilibri dels ecosistemes permet de proveir-nos de fusta i de combustible; de purificar l'aigua i l'aire; de desintoxicar i descompondre els materials de rebuig; d'estabilitzar el clima; de moderar els efectes causats pels embats de la natura (inundacions, sequeres, temperatures extremes); de renovar la fertilitat del sòl; de controlar plagues i malalties...

Pèrdua de biodiversitat: factors...


+ El canvi climàtic és un dels principals factors de la pèrdua de biodiversitat.
Publicat enguany, l'estudi 'Perspectiva Mundial sobre la Biodiversitat 3' constata que l'objectiu contret pels governs el 2002 no s'ha complert ni de bon tros. Que els principals factors de la pèrdua de la biodiversitat, o bé s'han mantingut constants, o bé s'han intensificat. Aquests factors són cinc: reducció i degradació d'hàbitats, canvi climàtic, contaminació, sobreexplotació de recursos i augment d'espècies exòtiques invasores.

...i dades


+ D'ençà del 2000 es perden anualment sis milions d'hectàrees de bosc primari.
La xarxa Countdown 2010 (Compte Enrere 2010) il·lustra la pèrdua de diversitat amb dades. Diu, per exemple, que durant els anys 1970-2000 la reducció d'espècies fou del 40% (del 50%, comptant-hi solament les espècies de rius, llacs i maresmes); que hi ha un declivi molt important d'amfibis, de mamífers, d'ocells d'àrees agrícoles, de corall i de les espècies de peix més consumides; que d'ençà del 2000 es perden anualment sis milions d'hectàrees de bosc primari (bosc natural no alterat per l'home)...

MATERIALS

QUE HO SABIES?

  • Segons l'estudi 'Perspectiva Mundial sobre la Biodiversitat 3', gairebé una quarta part de les espècies vegetals es troba en perill d'extinció.
  • Aquest estudi també recalca que les comunitats indígenes tenen una paper molt important en la preservació de la cultura i de la biodiversitat d'indrets molt significatius.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Camins ramaders i biodiversitat: vídeo de TV3.
Set passes en favor de la biodiversitat.
I també...
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua