Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
Sud-àfrica: el país dels mil colors

Una bandera que reflecteix la pluralitat

El precedent del rugbi

L'apartheid


dilluns, 7 de juny de 2010
Setze anys després d’abolir l'apartheid, un règim racista que va durar quatre dècades, Sud-àfrica és la seu de la primera Copa del Món de futbol que es disputa al continent africà. És una gran ocasió per a posar en relleu els canvis tan importants que ha viscut Sud-àfrica i per a ensenyar al món la cara nova d'un país que ha sabut passar del pitjor dels règims imaginables a una democràcia encara feble, però ja consolidada.

Gràcies, sobretot, a Nelson Mandela, Sud-àfrica va saber fer el trànsit d'una societat en què quaranta milions de negres no tenien cap dret a una societat on tothom, incloses les minories blanques, té els mateixos drets. El bisbe Desmond Tutu va equiparar aquest trànsit al neixement del país de l'Arc de Sant Martí.

Una bandera que reflecteix la pluralitat


+ La nova bandera va ser adoptada oficialment el 1994.
Un canvi delicat, l’endemà de l'apartheid, va ser el de la bandera. Mandela no va voler que la bandera del nou país fos la de la lluita antiapartheid i va proposar-ne una de nova que barrejava els colors de l'antic règim amb els colors dels opositors al règim, com a símbol de reconciliació. Va ser adoptada oficialment el 1994.

El precedent del rugbi


+ Mandela va demanar el suport de tota la nació als Springboks.
Un dels gestos que va fer que Mandela fos acceptat com a president també dels blancs va ser el seu suport entusiasta a l'equip nacional de rugbi a la Copa del Món del 1995. Aleshores l'equip de rugbi era vist com un representant de l'apartheid i per això la població negra l'odiava. Mandela va demanar el suport de tota la nació als Springboks i això va causar un gran impacte entre els blancs.

L'apartheid


+ L'apartheid negava els drets a les poblacions que no fossin blanques: la negra, que era la majoritària, però també la dels indis i les altres.
Sud-àfrica va ser governada del 1948 al 1990 pel règim de l'apartheid. Aquest règim negava els drets a les poblacions que no fossin blanques: la negra, que era la majoritària, però també la dels indis i les altres. Els negres, especialment, no tenien drets legals de cap mena i eren durament reprimits. Com a part d'aquest sistema es van constituir uns petits països artificials negres dins de Sud-àfrica mateix, dits bantustans, que la comunitat internacional no va reconèixer mai.

QUE HO SABIES?

  • L'equip de futbol de Sud-àfrica, com la resta d'equips d'aquell país, no va poder competir internacionalment fins que no es va abolir l'apartheid perquè la major part del món feia boicot a aquest règim.
  • El màxim golejador en la història dels bafana-bafana, Benni McCarthy, havia jugat, entre més equips, amb el Celta de Vigo?

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Compara els colors de l'actual bandera sud-africana amb els de les banderes històriques del país.
Veges les seleccions que participaran en el Mundial de Sud-àfrica.
Els bantustans, els estats ficticis negres que volia implantar l'apartheid.
Bafana-bafana, equip nacional sud-africà de futbol.
I també...
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua