Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
1989: revolució a l'Europa de l'est

Polònia: la força de Solidaritat

La Revolució de Vellut

1991: desaparició de la Unió Soviètica


dijous, 12 de novembre de 2009
Dèiem en el capítol precedent que les reformes impulsades pel cap de la Unió Soviètica, Mikhaïl Gorbatxov, van atiar els moviments en favor de la democràcia a l'Europa de l'est. El 1989, el mateix any de la caiguda del mur de Berlín, aquella part d'Europa es va retrobar amb la llibertat.

Després de la Segona Guerra Mundial (1939-1945) la Unió Soviètica havia imposat governs comunistes als països europeus que tenia ocupats arran del conflicte bèl·lic.

Quaranta anys més tard, aquells països aconseguien finalment de desfer-se del jou soviètic. La llibertat fou assolida, en termes generals, de manera pacífica: Gorbatxov va renunciar a fer ús de la força.

Les revolucions del 1989 van posar fi a la divisió d'Europa; va caure el 'teló d'acer', expressió que havia popularitzat el 1946 l'ex-primer ministre britànic, Winston Churchill.
  • ! Actualització el 17/11/2009 a les 16:10

Polònia: la força de Solidaritat


+ Solidaritat va guanyar les eleccions del 1989.
A Polònia, l'oposició al govern comunista tenia un nom: Solidaritat, sindicat obrer capitanejat per un electricista que treballava a les drassanes de la ciutat de Gdansk, Lech Walesa. Les manifestacions i les vagues de Solidaritat van forçar el govern a convocar eleccions, l'abril del 1989. El sindicat les va guanyar d'una manera rotunda, i a l'agost Polònia tenia el primer cap de govern no comunista de tota l'Europa de l'est: Tadeusz Mazowiecki. Al cap d'un any Walesa va guanyar molt folgadament les eleccions a la presidència del país.

La Revolució de Vellut


+ La revolució es va fer pacíficament.
El 17 de novembre, encara no deu dies després de la caiguda del mur de Berlín, la repressió policíaca d'una manifestació d'estudiants a Praga va encendre l'espurna de la Revolució de Vellut, així anomenada perquè es va fer pacíficament: el moviment de protesta, estès per Txèquia i per Eslovàquia (els dos països que integraven Txecoslovàquia), fou de tal magnitud que els comunistes van haver de renunciar al poder. El desembre, l'escriptor i activista demòcrata, Václav Havel, accedia a la presidència de Txecoslovàquia, càrrec que va revalidar en les eleccions de l'any següent.

1991: desaparició de la Unió Soviètica


+ La CEI es va constituir arran de la dissolució de la Unió Soviètica.
La desfeta del comunisme va culminar amb la desaparició de la Unió Soviètica, a la darreria del 1991. Abans, l'estat soviètic va haver de reconèixer la independència d'Estònia, de Letònia i de Lituània, ocupades durant la Segona Guerra Mundial. Aquestes repúbliques bàltiques no van voler afegir-se a la Comunitat d'Estats Independents (CEI), constituïda el 1991 arran de la dissolució de la Unió Soviètica. En formaven part Rússia i onze estats més (tots dotze, ex-repúbliques soviètiques).

MATERIALS

QUE HO SABIES?

  • L'1 de gener de 1993, dos anys després de la Revolució de Vellut, Txecoslovàquia va deixar d'existir. Igual que aquella revolució, la separació entre txecs i eslovacs es va resoldre pacíficament.
  • L'1 de maig de 2004 es va segellar la reunificació europea, amb la incorporació a la Unió Europea de deu estats. Vuit eren de l'Europa de l'est: Eslovàquia, Eslovènia, Estònia, Hongria, Letònia, Lituània, Polònia i Txèquia (els altres dos eren Malta i Xipre).

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

La caiguda del comunisme, en un mapa.
2 de maig de 1989: Hongria esquerda el 'teló d'acer'.
I també...
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua