Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
Gorbatxov i la 'perestroika'

'Glasnost'

L'ensulsiada del comunisme

'Senyor Gorbatxov, aterri aquest mur'


dimarts, 10 de novembre de 2009
El 1985 Mikhaïl Gorbatxov fou nomenat secretari general del Partit Comunista de la Unió Soviètica (URSS). La política que va menar els anys següents va fer possible la caiguda del mur de Berlín.

Eren els temps de la Guerra Freda, i la Unió Soviètica, aleshores l'estat més extens del món, rivalitzava amb els Estats Units, la primera potència capitalista. L'economia soviètica, de signe comunista, feia aigües, i Gorbatxov va emprendre un seguit de reformes encaminades a reparar-la.

Les reformes foren batejades amb el terme 'perestroika' ('restructuració'). Al capdavall, el propòsit era de restructurar el sistema comunista a fi d'evitar-ne el col·lapse.

La 'perestroika' va implicar la introducció, si bé moderada, d'algunes mesures pròpies de l'economia de mercat, del sistema capitalista. El mal era que fins aleshores l'estat havia planificat l'economia fins a l'últim detall, de manera que la població no era gens avesada a prendre la iniciativa, a fer coses per compte propi. A sobre, els sectors més conservadors del partit comunista eren refractaris als canvis, no en volien ni sentir parlar.

'Glasnost'


+ Mikhaïl Gorbatxov, l'últim cap de la Unió Soviètica.
La reforma econòmica fou seguida de la reforma política, anomenada 'glasnost'. El resultat fou més transparència de les activitats del partit comunista (presents i passades) i més llibertat en els àmbits de la cultura i dels mitjans de comunicació. El govern i el partit comunista van obrir-se a la crítica de la societat, de la gent.

L'ensulsiada del comunisme


+ La Unió Soviètica era l'estat més extens del món.
Gorbatxov pretenia reformar el comunisme, però el resultat fou l'ensulsiada del sistema. Les seves reformes van atiar els moviments pro-democràtics a l'Europa de l'est: el maig del 1989 Hongria obria la frontera amb Àustria, cosa que va permetre a molts alemanys de passar de la República Democràtica Alemanya a la República Federal d'Alemanya; al cap de tres mesos, Polònia, un altre país de l'òrbita soviètica, elegia democràticament un cap de govern no comunista. L'onada revolucionària va culminar amb la dissolució de la Unió Soviètica mateix, el desembre del 1991.

'Senyor Gorbatxov, aterri aquest mur'


+ 1987: Gorbatxov i Reagan signen el tractat de desarmament.
Mikhaïl Gorbatxov va aconseguir molta popularitat internacional, molta més que no dins la Unió Soviètica. Va signar un tractat de desarmament amb el president dels Estats Units, Ronald Reagan: les relacions entre totes dues potències van suavitzar-se. L'any 1987, a Berlín, Reagan va emplaçar públicament Gorbatxov amb les paraules següents: 'Senyor Gorbatxov, aterri aquest mur!' De Reagan, conservador i anticomunista fervent, hom ha dit que va contribuir a la desfeta del comunisme.

MATERIALS

QUE HO SABIES?

  • El 1990, un any després de la caiguda del mur de Berlín, Mikhaïl Gorbatxov va rebre el premi Nobel de la Pau.
  • Hi ha qui diu que l'accident de Txornòbil (Ucraïna, 1986), la pitjor catàstrofe nuclear de la història, va accelerar la 'perestroika' de Gorbatxov, car va fer palesa la inoperància del sistema soviètic.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Gorbatxov, a la llista de personalitats més remarcables del segle XX confegida per la revista Time.
Alemanya celebra vint anys d'unitat: vídeo.
Cronologia de la Unió Soviètica.
Semblança de Ronald Reagan.
I també...
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua