Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
Jocs de tauler

Marro

El Monopoly i la crisi

Aprendre llengua amb l'Scrabble


dilluns, 10 d'agost de 2009
Prosseguim l'especial sobre jocs amb un capítol dedicat als jocs de tauler, tant d'origen antic (d'aquests, ja en vam poder veure uns quants al capítol precedent) com modern.

Molta anomenada tenen les dames, un joc d'orígens que es remunten al 1600 aC, al temps de l'Egipte faraònic. Les dames comparteixen amb els escacs escaquer i color de les peces: blanques i negres. Cada jugador ha de moure les peces en diagonal, sense recular mai, amb l'objectiu últim de guanyar, de 'menjar-se', les peces del contrari: hom guanya una peça contrària quan reïx a situar-ne una de pròpia just al darrere, en una casella buida.

En les dames són molt importants la previsió i l'anticipació, cosa que no es pot pas dir del joc de l'oca, en què la sort ho és tot. D'aquest joc, hom diu que ja hi jugaven els antics grecs, si bé sembla que no s'estengué per l'Europa occidental fins el segle XVI.

El tauler del joc de l'oca consta de seixanta-tres caselles, disposades en espiral, per on cada jugador ha de fer avançar la fitxa pròpia mitjançant tirades de daus. Hi ha caselles especials, que escurcen o allarguen el camí cap a la fita, situada a la casella seixanta-tres.

Marro


+ L'objectiu de cada jugador és d'afilerar tres fitxes sobres tres punts.
Al joc de marro, hom hi juga amb un tauler que representa un quadrat amb nou punts, dibuixat amb les diagonals i les mediatrius de cada cantó. L'objectiu de cadascun dels dos jugadors és d'afilerar tres fitxes sobres tres punts: la filera pot ésser vertical, horitzontal o diagonal. El joc, antiquíssim, apareix documentat a Egipte devers el 1400 aC.

El Monopoly i la crisi


+ El Monopoly, el va idear el 1934 un nord-americà que havia perdut la feina.
Fer-se ric. Dit ras i curt, aquest és l'objectiu del Monopoly. Cada jugador mira d'adquirir el màxim de béns immobles (cases, hotels...), de cobrar lloguers, de fer fer fallida als contrincants. Paradoxalment, el joc, el va idear el 1934 un nord-americà que havia perdut la feina: Charles B. Darrow. Eren els temps de la Gran Depressió (1929-1939), originada pel 'crac del 1929', el daltabaix més greu que mai hagi tingut el sistema capitalista.

Aprendre llengua amb l'Scrabble


+ De l'Scrabble, se n'han venudes més de cent milions d'unitats.
L'Scrabble és un joc de paraules popularíssim, excel·lent per a desenvolupar coneixements lèxics, sintàctics i ortogràfics. Del joc, inventat els anys 1930 per l'arquitecte nord-americà Alfred Mosher Butts, se n'han venudes més de cent milions d'unitats en una trentena de llengües, la catalana inclosa. Els jugadors de la versió catalana tenen de referència el 'Diccionari Oficial de l'Scrabble en Català' (DOSC), editat per Enciclopèdia Catalana el 2000. Enguany s'ha disputat el III Campionat Mundial de Scrabble en Català, guanyat per Joan Ramon Manchado; l'escriptor i expert en enigmística, Màrius Serra, ha fet tercer.

MATERIALS

QUE HO SABIES?

  • Als Països Catalans, l'Scrabble l'hi va introduir l'escriptor i dibuixant Avel·lí Artís-Gener, Tísner.
  • Si cap dels dos jugadors no comet errors, la partida de marro s'ha d'acabar en empat.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Guia per a fer un joc de dames amb materials reciclats.
I també...
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua