Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
Efectes de la crisi i mesures per a combatre-la

Més desocupació

Cimera internacional a Washington

Un premi Nobel indicatiu


dimarts, 28 d'octubre de 2008
La magnitud de l'actual crisi econòmica ha obligat els governs i les institucions internacionals a cercar-hi solucions i a prendre les primeres mesures, algunes d'insòlites, impensables tot just fa uns quants mesos.

La més immediata ha estat d'injectar diners, liquiditat, al sector bancari, amb la idea última de reactivar els préstecs i, de retop, l'economia. Alguns governs han fet una passa més: nacionalitzar parcialment bancs, cosa gens habitual dins el sistema capitalista. Ho ha fet el govern de la Gran Bretanya, bressol del capitalisme modern, que d'aquesta manera passa a ésser accionista (un dels propietaris, diguem-ho així) dels bancs principals.

De totes maneres, la situació mundial és molt lluny d'estabilitzar-se. La incertesa és palesa, les borses continuen amb pèrdues i les previsions indiquen que l'economia no començarà a refer-se fins a les acaballes de l'any vinent (això diu el Fons Monetari Internacional).

Les conseqüències també es noten a casa nostra. El conseller d'Economia i Finances de la Generalitat de Catalunya, Antoni Castells, ha explicat que Catalunya podia entrar en recessió a la darreria d'aquest 2008.

Mentrestant, els efectes de la crisi ja es fan notar al carrer. Dijous milers de treballadors de la Nissan van manifestar-se a Barcelona contra la intenció de la companyia automobilística de despatxar 1.680 treballadors. L'endemà, la plantilla de gelats i congelats Frigo va manifestar-se contra el tancament de la planta de Barcelona, que ocupa 286 treballadors.
  • ! Actualització el 17/11/2008 a les 10:00

Més desocupació


+ 23 d'octubre: manifestació contra la intenció de la Nissan de despatxar 1.680 treballadors.
Naturalment, el signe més visible, més real, de la crisi econòmica és l'augment de la desocupació. Segons dades acabades de fer públiques per l'Institut Nacional d'Estadística espanyol (INE), a Catalunya hi ha ara 50.700 desocupats més que no fa tres mesos; al País Valencià, 19.600; i a les Illes, 7.200. L'índex de desocupació en aquests tres territoris és de 8,95%, 12,39% i 9,38%, respectivament.

Cimera internacional a Washington


+ El president per torn de la Unió Europea, Nicolas Sarkozy.
En aquest panorama general, el 15 de novembre es reuniran a Washington, capital dels Estats Units, els caps de govern dels països del G-20, integrat pel G-8 (els set països més industrialitzats del món més Rússia) i per potències emergents com el Brasil, l'Índia, la República de Sud-àfrica, la Xina i Corea del Sud. La cimera pretén reformar el sistema financer internacional, sotmetre'l a un control més idoni, a fi i efecte que no es tornin a repetir crisis com la que ara vivim. De manera solemne i grandiloqüent, Nicolas Sarkozy, president per torn de la Unió Europea, ha parlat de la necessitat de refundar el capitalisme.

Un premi Nobel indicatiu


+ Paul Krugman, nou premi Nobel d'Economia.
Siguin quins siguin els resultats d'aquesta cimera, la idea de fons és que el mercat, tot sol, no ho pot resoldre tot; que les finances internacionals han d'ésser regulades i que l'estat té la responsabilitat d'atenuar les desigualtats socials. Aquesta és la tesi del nou premi Nobel d'Economia, el nord-americà Paul Krugman, columnista del diari The New York Times i professor d'economia de la Universitat de Princeton. De fet, The New York Times acaba d'esgrimir aquesta mateixa idea per justificar el seu suport a Barack Obama, el candidat del Partit Demòcrata a la presidència dels Estats Units.

MATERIALS

QUE HO SABIES?

  • A les Illes, el tercer trimestre del 2008, la desocupació va augmentar un 120,99% més que no durant el mateix trimestre de l'any passat; al País Valencià, un 46,56%; i a Catalunya, un 34,41%.
  • La crisi econòmica ha acrescut les vendes de 'El capital', obra cabdal de Karl Marx, pare del comunisme, doctrina del tot oposada al capitalisme. Això diu, si més no, el cap de l'editorial alemanya Karl-Dietz, que enguany n'ha venut 1.500 exemplars (l'any 2005 en va vendre 500).

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Opinions diverses sobre la crisi.
Perspectives econòmiques d'Europa, segons el Fons Monetari Internacional.
Venda de cotxes a l'estat espanyol: comparació, desglossada per autonomies, dels mesos de setembre del 2008 i del 2007.
Biografia de Gordon Brown, un dels polítics més actius contra la crisi.
I també...
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua