Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
Crisis, cinema i literatura

'El raïm de la ira'

Optimisme en temps de crisi

'La foguera de les vanitats'


dilluns, 20 d'octubre de 2008
Si, tal com diuen alguns experts, la crisi econòmica d'ara és la més important d'aquests últims vuitanta anys, és gairebé segur que acabarà entrant als manuals d'història i als llibres de text; que d'una manera o d'una altra es reflectirà al cinema i a la literatura, com ha passat amb crisis o amb moments de trasbals socioeconòmic. Mirarem d'il·lustrar-ho amb uns quants exemples.

La Gran Depressió (1929-1939) ens en dóna força, d'exemples. Originada pel crac borsari del 1929, la Gran Depressió fou una crisi mundial gravíssima, en què milions de ciutadans perderen la feina i es veieren abocats a la pobresa. Als Estats Units, aquesta crisi anà precedida d'uns anys de prosperitat econòmica, de confiança en el futur, de consumisme: els feliços anys vint, també coneguts com l'era del jazz.

Una novel·la molt famosa d'aquests anys d'eufòria és 'El gran Gatsby' (1925), de l'escriptor nord-americà Francis Scott Fitzgerald, emmarcada a Nova York, en un món de nous rics, de festes sumptuoses, d'aparences, de materialisme.

La versió cinematogràfica més famosa d'aquesta novel·la data del 1974, amb Robert Redford en el paper del milionari Jay Gatsby. El film s'endugué dos premis Oscar.

'El raïm de la ira'


+ Henry Fonda a l'adaptació cinematogràfica de John Ford.
Molt diferent és el to de l'obra de l'escriptor John Steinbeck, molt lligada a les penúries dels sectors més desafavorits per la crisi dels anys 1930. La seva novel·la més cèlebre és 'El raïm de la ira', del 1939, sobre una empobrida família de pagès d'Oklahoma, forçada a emigrar a Califòrnia. El 1940, just al cap d'un any, el cineasta nord-americà John Ford en féu una adaptació cinematogràfica, amb Henry Fonda en el paper protagonista.

Optimisme en temps de crisi


+ Fotograma de 'Viu com vulguis'.
En temps de crisi, allò que manca és optimisme, confiança, que sí que abunda en les comèdies rodades durant els anys de la Gran Depressió pel cineasta nord-americà d'origen italià, Frank Capra: 'Succeí una nit', 'El secret de viure', 'Viu com vulguis'..., totes tres guardonades per l'acadèmia de Hollywood. Els protagonistes són herois de bon cor, solidaris, idealistes i ingenus, que aconsegueixen de tirar endavant a despit dels poderosos, dels interessos creats, de la hipocresia...

'La foguera de les vanitats'


+ 'La foguera de les vanitats' fou la primera novel·la de Tom Wolfe.
Els tripijocs borsaris, la irresponsabilitat dels bancs d'inversió, la cobdícia del diner fàcil. Aquests són alguns dels factors al·legats per a explicar l'origen de l'actual crisi financera. De tot plegat, hom n'ha dit la foguera de les vanitats, en al·lusió al celebrat llibre del periodista i escriptor Tom Wolfe, que retrata els grans contrasts (l'opulència i la misèria) de la Nova York dels anys 1980, prenent per fil conductor la caiguda del protagonista, l'assessor financer Sherman McCoy.

MATERIALS

QUE HO SABIES?

  • La Revolució Industrial fou un període de gran creixement econòmic, però també de desigualtats socials pregones, reflectides en l'obra de Charles Dickens: 'Oliver Twist', 'Temps difícils'...
  • El 1936, durant la Gran Depressió, Charles Chaplin dirigí i protagonitzà 'Temps moderns', que donava compte de la greu situació del moment i satiritzava la deshumanització de la mecanitzada societat industrial. Fou l'últim film en què aparegué el personatge Charlot.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

La Gran Depressió, en fotografies.
'Trailer' de 'La foguera de les vanitats', film basat en la novel·la homònima.
Charlot mira de sobreviure als 'Temps moderns'.
Luxe i excés a 'El gran Gatsby'.
I també...
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua